KrF-lederen får refs for «uakseptabelt» uførekutt

- Avslørende for Ropstad

Uføregrepet som regjeringen nå tyr til, ble kalt «uakseptabelt» av KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad i 2011. Nå blir han bedt om å forklare seg.

UAKSEPTABEL: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad mener fremdeles at uføres alderspensjoner må skjermes fra effekten av levealdersjusteringer. Men det er ikke hva regjeringen han sitter i, har foreslått. Her med sin statssekretær Julian Farner-Calvert. Foto: Lars Eivind Bones /Dagbladet
UAKSEPTABEL: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad mener fremdeles at uføres alderspensjoner må skjermes fra effekten av levealdersjusteringer. Men det er ikke hva regjeringen han sitter i, har foreslått. Her med sin statssekretær Julian Farner-Calvert. Foto: Lars Eivind Bones /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er mandag 12. desember 2011. Stortinget behandler forslaget om ny uføretrygd og alderspensjon til uføre. Klokken er straks halv fire og KrFs Kjell Ingolf Ropstad går på talerstolen med en tydelig advarsel:

- Arbeidsføre kan kompensere for levealdersjusteringen med å stå lenger i arbeid. Det kan ikke de som er uføre. At de ikke skulle bli skjermet for noe av levealdersjusteringen, ville vært uakseptabelt, sier KrF-representanten.

Snaut åtte år senere er Ropstad blitt partileder og statsråd i en regjering som foreslår nettopp det han i 2011 karaktiserte som uakseptabelt.

Ber Ropstad svare

I et høringsforslag som arbeidsminister Anniken Hauglie (H) sendte ut tidligere denne uka, tar regjeringen til orde for å fase ut tillegget som skjermer uføre alderspensjonister fra effekten av de såkalte levealdersjusteringene i pensjonsreformen:

Konkret vil ikke regjeringen videreføre skjermingstillegget for dem som er født i 1954 eller senere.

- Regjeringen mener at det på sikt kan bli nødvendig å skjerme uføre for deler av virkningen av levealdersjusteringen, men vi mener det ikke er behov for et tillegg de kommende årene, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

REAGERER: SV-leder Audun Lysbakken reagerer kraftig på uføreforslaget.


Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REAGERER: SV-leder Audun Lysbakken reagerer kraftig på uføreforslaget. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

SV-leder Audun Lysbakken mener KrF møter seg selv i døra og avkrever svar fra partileder Kjell Ingolf Ropstad.

- Han bør svare på om han stiller seg bak dette rå og usosiale kuttforslaget fra regjeringen. Det er i så fall et opprørende løftebrudd fra KrF. Da skjermingstillegget kom på plass, ble løsningen hyllet av KrF, sier Lysbakken og følger opp.

- Det er uansett ikke for sent for KrF å snu. Forslaget er bare ute på høring, og protestene er sterke, sier han.

DEBATT OM RETTIGHETER: Kjell Ingolf Ropstad og Anette Trettebergstuen hadde enn opphetet diskusjon om KrFs familiepolitikk. Vis mer

- Har ikke endret mening

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad avviser at han har forandret mening om saken. Han sier han er spesielt opptatt av unge uføre som ikke vil være i arbeid hele livet.

- KrF har ikke endret standpunkt i denne saken. Jeg synes jeg sa det godt i 2011, det står jeg fortsatt ved. Uføre kan ikke stå lenger i arbeid, sier Ropstad til Dagbladet og sikter til at yrkesaktive kan velge å jobbe lenger, for å motvirke effektene av levekårsjusteringene i pensjonsreformen.

KrF-lederen understreker at saken ikke er avgjort.

- Dette er forslag som ikke regjeringen har tatt stilling til. Det er et forslag som er sendt på høring. Når saken skal behandles i regjering så vil jeg være tydelig på hvor KrF står, fortsetter han.

- Avslørende

Lysbakken mener regjeringens ferske høringsforslag er «avslørende for Ropstads blå prosjekt».

- Han har fått gjennomslag for enkelte symboltunge verdisaker, men følger regjeringens forskjellspolitikk på punkt etter punkt, tordner SV-lederen.

Lysbakken mener det er riktig å kalle forslaget for «uføre-kutt» selv om det egentlig handler om å ikke utvide en ordning til å omfatte nye årsklasser.

- Når man avskaffer en ordning som i utgangspunktet ikke var tidsbegrenset, så tar man fra en mengde mennesker en inntekt som de hadde regnet med. Da er det et kutt, sier han.

Kritisert

Forslaget til regjeringen vil kun berøre uføres alderspensjon og rammer ikke nivået på uføretrygden. Men reaksjonene har vært skarpe fra organisasjoner som representerer funksjonshemmede og pensjonister så vel som fra opposisjonen på Stortinget.

- Kuttfesten tar visst aldri slutt så lenge Høyre og Fremskrittspartiet styrer, skrev Ap-nestleder Hadia Tajik på Facebook tidligere denne uka.

- Heller enn å gjøre det lettere for seniorer å være i arbeid, vil de nå kutte i pengene til de som faktisk ikke kan være i arbeid. Dette er usosialt, fulgte hun opp.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes kalte forslaget «ren og skjær straff».

- Regjeringen legger opp til å spare 1,3 milliarder på å skape enda større forskjeller mellom de rike og de fattige, sa han til NTB.

«Arbeidslinjen»

Da arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) presenterte høringsforslaget i et intervju med Dagens Næringsliv tidligere i uka, viste hun til at Stortinget i 2011 forutsatte at skjermingstillegget skulle revurderes «etter noen år».

- Selv om pensjonsreformen har bidratt til at vi står lenger i arbeid, er det fortsatt mange som går av tidlig, og et mindretall står i jobb til 67 år. Uføre er – selv uten tillegg – sikret et pensjonsnivå som er like høyt som en arbeidsfør som står i arbeid til 65–66 års alder, sier Hauglie, som poengterer at forslaget er «i tråd med arbeidslinjen».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer