Avslørende kvinner

De sto bak avsløringene av skandalene i Enron, WorldCom, og FBI. Nå hedres de av Time Magazine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2002 var skandalenes år. Tilliten til multinasjonale selskaper i et allerede kjølig økonomisk klima ble ikke større av gigantenes fall. Enrons oppblåste regnskaper tok med seg tusenvis av ansatte inn i arbeidsledigheten, og revisorfirmaet Arthus Andersen ble med i dragsuget.

WorldCom gikk dundrende konkurs etter at det viste seg at de også hadde skjult milliardtap gjennom kreativ bokføring. Som et tvillingtårn av falske løfter og overskudd ramlet de sammen mens toppene sto igjen med velfylte lommer.

I ruinene av de virkelige tvillingtårnene sto FBI-agenten Coleen Rowley og ropte varsko. En annen FBI-agent hadde advart om Zacarias Moussaoui, og bedt ledelsen vurdere å overvåke ham. Moussaoui står nå tiltalt for medvirkning til terroraksjonene 11. september. At amerikansk overvåking kunne avslørt terrorplanene, men valgte å la være, har sjokkert amerikanerne.

Felles for de tre skandalene er kvinnene som avslørte dem. Verken Cynthia Cooper, Coleen Rowley, eller Sherron Watkins, sto fram for å bli kjendiser. Det var deres interne kommunikasjon som dannet grunnlaget for skandalene. Andres lekkasjer gjorde dem berømte, og ingen av de tre har gitt separate intervjuer i etterkant. De ble kvinnene som sa i fra, kvinnene som avslørte.

- Det har kostet. Det har vært tider da jeg ikke klarte å slutte å gråte, sier Cooper til Time Magazine.

Mange av sjefene på deres respektive arbeidsplasser hater dem intenst. Flere har gitt uttrykk for at underskuddene med tiden kunne blitt til overskudd hvis de ikke hadde blitt avslørt. Men det ble de som kjent.

Nå hedres de med tittelen «Årets navn» i Time. Innsatsen deres har vært uvurderlig.

AVSLØRTE FBI: Coleen Rowley fortalte amerikanerne at FBI hadde plukket opp signaler om terrorvirksomhet før 11. september.
I KONGRESSEN: Sherron Watkins møtte i kongressen og forklarte seg om skandalen i Enron.
ÅRETS NAVN: Kvinnene bal avsløringene av Enron, WorldCom, og FBI-skandalene er årets navn i Time.