Avslørende rapport slår ned som bombe hos Norges oppdrettsgiganter: - Dette er helt uakseptabelt

Brasilianske soyaselskaper knyttes til slavelignende arbeidsforhold, avskoging og vold. Soyaen brukes til fôr hos flere av Norges største oppdrettsselskaper.

VERDENS STØRSTE: Marine Harvest er verdens største oppdrettsselskap, og kontrolleres av John Fredriksen. Her er Cecilie Fredriksen og daværende fiskeriminster Elisabeth Aspaker på Valsneset i Bjugn i 2014, da selskapets skip With Harvest ble døpt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VERDENS STØRSTE: Marine Harvest er verdens største oppdrettsselskap, og kontrolleres av John Fredriksen. Her er Cecilie Fredriksen og daværende fiskeriminster Elisabeth Aspaker på Valsneset i Bjugn i 2014, da selskapets skip With Harvest ble døpt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet avdekket i dag innholdet i en rapport om de tre brasilianske soyaselskapene Caramuru, Selecta og Imcopa.

De tre selskapene leverer soya til flere av Norges aller største oppdretts- og fiskefôrselskaper. I en ny rapport som publiseres denne uka kommer det fram at leverandørene deres knyttes til slavelignende arbeidsforhold, voldelige konflikter om landområder, ulovlig avskoging, bruk av ulovlige sprøytemidler, soya dyrket på urfolksterritorier og landområder gitt til jordløse. Selskapene selv nekter for anklagene.

Ola Helge Hjetland, kommunikasjonssjef i John Fredriksens Marine Harvest - verdens største oppdrettsselskap - sier de ser svært alvorlig på det som kommer fram.

- Vi ser svært alvorlig på anklagene som blir presentert i rapporten fra Regnskogfondet og Framtiden i Våre Hender. Dersom dette stemmer, er det klare brudd på både vår «Code of Conduct for suppliers», som alle leverandører må etterfølge, og vår «Feed policy», sier Hjetland og legger til:

- Vi vil nå sette oss grundig inn i dokumentasjonen og ta dette opp med våre leverandører så snart som mulig.

Varsler etterspill

Jim Olaisen, fiskefordirektør i Europharma – som eier forselskapet Polarfeed, sier forholdene som beskrives er totalt uakseptable.

ETTERSPILL: Jim Olaisen i Polarfeed tar rapporten svært alvorlig. Foto: Polarfeed
ETTERSPILL: Jim Olaisen i Polarfeed tar rapporten svært alvorlig. Foto: Polarfeed Vis mer

- Vi har bedt om et snarlig møte med representanter for vår leverandør Nordsildmel, og deres leverandør Caramuru. Sistnevnte har allerede sendt oss en del innledende informasjon om forholdene nevnt i rapporten samt informasjon om egne kontrollsystemer som er relevante i denne sammenhengen. Vi ønsker å raskt få klarhet i hva som har skjedd, hvordan det har skjedd og hvor kontrollsystemene eventuelt har sviktet. Det er åpenbart at eventuelle brudd med inngåtte avtaler vil kunne få konsekvenser for et framtidig samarbeid med både leverandører og underleverandører.

- Var dere klar over disse forholdene?

- Nei. Vi er imidlertid vel kjent med problemer knyttet til både arbeidsforhold, matsikkerhet og landkonflikter i deler av brasiliansk landbruk. Derfor er vi også svært opptatt av vårt eget ansvar og vår egen rolle, og stiller i den sammenhengen klare krav til leverandørene våre. Rapporten frå Framtiden i våre hender, Reporter Brasil og Regnskogfondet er potensielt meget viktig og viser at vi fortsatt kan ha en vei å gå for å kvalitetssikre at leverandører og underleverandører faktisk lever opp til forutsetningene i avtalene som er inngått.

Dagbladet har søkt Nordsildmel, uten hell.

UAKSEPTABELT: Erlend Sødal, direktør i Skretting, verdens største produsent av fôr til oppdrettsfisk og reker, skriver i en e-post til Dagbladet at det som kommer fram er helt uakseptabelt. Foto: Skretting
UAKSEPTABELT: Erlend Sødal, direktør i Skretting, verdens største produsent av fôr til oppdrettsfisk og reker, skriver i en e-post til Dagbladet at det som kommer fram er helt uakseptabelt. Foto: Skretting Vis mer

Også Erlend Sødal, direktør i Skretting, verdens største produsent av fôr til oppdrettsfisk og reker, skriver i en e-post til Dagbladet at det som kommer fram er helt uakseptabelt.

- Skretting setter pris på at Reporter Brasil, Regnskogfondet og Framtiden i våre hender har undersøkt produksjonsmetodene hos våre underleverandører. Det som kommer fram er helt uakseptabelt for Skretting, og hvis det stemmer, er det brudd på vår «Supplier Code of Conduct» som alle våre leverandører må signere og etterleve, skriver Sødal – og varsler etterspill:

- I den sammenhengen har vi bedt om snarlige møter med den øverste ledelsen for disse selskapene samtidig som vi nå kontakter en uavhengig revisor i Brasil for å sjekke både det som står i rapporten og selskapenes produksjonspraksis.

TOPPNAVN: Oppdrettsgiganten Skretting har siden 1996 vært med på å organisere akvakulturkonferansen Aquavision. I år kom Ban Ki-Moon - tidligere generalsekretær i FN - for å tale på konferansen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TOPPNAVN: Oppdrettsgiganten Skretting har siden 1996 vært med på å organisere akvakulturkonferansen Aquavision. I år kom Ban Ki-Moon - tidligere generalsekretær i FN - for å tale på konferansen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Alvorlig

Jan Sverre Røstad, visedirektør i Biomar, opplyser at de har handlet fra alle de tre brasilianske selskapene.

- Dog i stadig mindre grad. I 2014 brukte vi ca. 60 000 tonn, mens vi i dag bruker godt under halvparten av dette, skriver Røstad i en epost til Dagbladet.

- ALVORLIG: Jan Sverre Røstad, visedirektør i Biomar, opplyser at de har handlet fra alle de tre brasilianske selskapene. Foto: Biomar
- ALVORLIG: Jan Sverre Røstad, visedirektør i Biomar, opplyser at de har handlet fra alle de tre brasilianske selskapene. Foto: Biomar Vis mer

- Vi har ikke sett rapporten, men om funnene viser seg å stemme er dette alvorlig. Brasil har lenge vært det eneste markedet som har kunnet tilby ikke-genmodifisert soya, det eneste tillatte alternativet for Norge. Slik sett har vi måttet forholde oss til dette markedet. BioMar har over lengre tid jobbet med å finne alternative kilder for å redusere avhengigheten av brasiliansk soya. Det brasilianske soya-markedet er komplekst med mange mindre og større soya-bønder som leverer til videreforedling hos større produsenter. Dette medfører at det er vanskelig å spore/etterfølge hver enkel soya-bonde. For å sikre at våre leverandører har en bærekraftig praksis så kjøper BioMar kun fra sertifiserte leverandører. BioMar som selskap, og våre produkter skal ha en tydelig bærekraftsprofil. BioMar har strenge krav til sine leverandører. Alle varer fra 2015 er under sertifisering fra ProTerra. Dette er i henhold til krav i våre kontrakter. Våre leverandører skal overholde internasjonale og nasjonale lover og regler, og opptre korrekt i henhold til vår «code-of-conduct» og etiske retningslinjer.

- Vil dere ta opp dette med deres leverandører?

- Ja, når slike ting fremkommer tar vi det selvsagt opp med våre leverandører. Vi vil hele tiden forsikre oss om at de opptrer i forhold til våre krav. Om en leverandør ikke oppfyller kravene, herunder dens underleverandører, vil det naturlig nok kunne ha konsekvenser.

UNDERSØKER: Fredrik Witte, administrerende direktør i Cargill Aqua Nutrition Nordsjøen, opplyser at de tar rapporten på alvor. Foto: Cargill
UNDERSØKER: Fredrik Witte, administrerende direktør i Cargill Aqua Nutrition Nordsjøen, opplyser at de tar rapporten på alvor. Foto: Cargill Vis mer

Undersøker

Fredrik Witte, administrerende direktør i Cargill Aqua Nutrition Nordsjøen, skriver i en e-post til Dagbladet at de tar rapporten på alvor.

- Vi tar rapporten på alvor og er i dialog med våre leverandører for å undersøke påstandene om praksisen til deres underleverandører. Vi har så langt ikke funnet at noen av disse underleverandørene er i vår forsyningskjede. Dersom det etter videre undersøkelser skulle vise seg at de er i vår forsyningskjede og at det er hold påstandene, vil det være klare brudd på Cargills Supplier Code of Conduct og vi vil umiddelbart ta grep, sier Witte til Dagbladet.

- Cargill Aqua Nutrition forplikter oss til bærekraftig akvakultur og vi jobber på tvers av våre globale forsyningskjeder for skaffe alle våre råvarer på en ansvarlig måte. ProTerra sertifiserer soyaen vi kjøper. Vi har engasjert våre leverandører i dette arbeidet gjennom våre retningslinjer; Policy on Forests og Supplier Code of Conduct, som har til hensikt å beskytte mot handlinger som kan føre til forhold som nevnes i rapporten. Vår rolle i forsyningskjeden for soya kommer med et betydelig ansvar, og vi er i høyeste grad klar over behovet for å levere løsninger for våre kunder på en trygg, ansvarlig og bærekraftig måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer