Avslørende rapport slår ned som bombe hos Norges oppdrettsgiganter: - Dette er helt uakseptabelt

Brasilianske soyaselskaper knyttes til slavelignende arbeidsforhold, avskoging og vold. Soyaen brukes til fôr hos flere av Norges største oppdrettsselskaper.

VERDENS STØRSTE: Marine Harvest er verdens største oppdrettsselskap, og kontrolleres av John Fredriksen. Her er Cecilie Fredriksen og daværende fiskeriminster Elisabeth Aspaker på Valsneset i Bjugn i 2014, da selskapets skip With Harvest ble døpt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VERDENS STØRSTE: Marine Harvest er verdens største oppdrettsselskap, og kontrolleres av John Fredriksen. Her er Cecilie Fredriksen og daværende fiskeriminster Elisabeth Aspaker på Valsneset i Bjugn i 2014, da selskapets skip With Harvest ble døpt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet avdekket i dag innholdet i en rapport om de tre brasilianske soyaselskapene Caramuru, Selecta og Imcopa.

De tre selskapene leverer soya til flere av Norges aller største oppdretts- og fiskefôrselskaper. I en ny rapport som publiseres denne uka kommer det fram at leverandørene deres knyttes til slavelignende arbeidsforhold, voldelige konflikter om landområder, ulovlig avskoging, bruk av ulovlige sprøytemidler, soya dyrket på urfolksterritorier og landområder gitt til jordløse. Selskapene selv nekter for anklagene.

Ola Helge Hjetland, kommunikasjonssjef i John Fredriksens Marine Harvest - verdens største oppdrettsselskap - sier de ser svært alvorlig på det som kommer fram.

- Vi ser svært alvorlig på anklagene som blir presentert i rapporten fra Regnskogfondet og Framtiden i Våre Hender. Dersom dette stemmer, er det klare brudd på både vår «Code of Conduct for suppliers», som alle leverandører må etterfølge, og vår «Feed policy», sier Hjetland og legger til:

- Vi vil nå sette oss grundig inn i dokumentasjonen og ta dette opp med våre leverandører så snart som mulig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer