Stortingsvalget

Avslører: - Dette stemmer hun

- Jeg er ikke nødvendigvis enig i alt de har av politikk, sier Gunhild Stordalen i Valgboden til Dagbladet.

ÅPEN: Gunhild Stordalen røper hva hun stemte i Dagbladets valgbod. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klimaforkjemper, lege og EAT-grunnleggeren Gunhild Stordalen er mandag på besøk i Valgboden til Dagbladet. Hun medgir at hun er nervøs på valgkvelden, fordi dette er «det viktigste valget i vår levetid».

- Det som skjer eller ikke skjer over de neste fem til ti åra kommer til å være helt avgjørende for de neste tusenvis av årene. Vi kan si at det forsegler menneskehetens skjebne på planeten, sier hun.

Stordalen mener at vi er helt avhengig av å ha en regjeringskonstellasjon som skjønner at man må ha en kriseplan i en krise, forteller hun.

- Man må mobilisere på tvers av samfunnet. Alle må med, og vi må ha ukentlige pressekonferanser og snakke om framgangen og tiltakene på klimasida, sier hun.

SE NÅ: Alt innhold fra Valgboden her

Avslører

Stordalen avslører overfor Dagbladet at hun for første gang har stemt MDG.

- Jeg er ikke nødvendigvis enig i alt de har av politikk, men de er det eneste partiet som setter klima- og miljøkrisa på toppen av agendaen og kaller det en krise, sier hun.

- Hvorfor er det første gang du stemmer MDG i år?

- Fordi det har ikke vært så åpenbart hvor stor denne krisen er før nå, selv om vi selvfølgelig har visst at klimaendringene er veldig reele i lang tid. MDG er det eneste av partiene som har en kriseforståelse og de mest ambisiøse målene. Jeg mener at en ny regjering trenger et sterkt MDG for at vi skal få en ambisiøs klimapolitikk, sier hun.

OM TERROR: Abid Raja i Valgboden. Video: Dagbladet TV Vis mer

Kan bli brakvalg

I det valglokalene stengte klokka 21, var dette prognosen fra Valgdirektoratet - i prosent og mandater i prosent:

Arbeiderpartiet 26,6 (48), Sp 14,6 (26), SV 7,7 (14), Rødt 5 (9), MDG 4,2 (7), Høyre 18,7 (38), Frp 11,2 (20), KrF 3,9 (3), Venstre 3,5 (3). I tillegg er Pasientlista fra Finnmark inne med ett mandat.

MDG ligger dermed an til å gjøre et brakvalg - forutsatt at prognosen holder seg gjennom valgkvelden vil nemlig begge to havne over sperregrensen på 4 prosent.

- Dette er jo bare en prognose, men de skulle selvfølgelig vært enda sterkere. Men vi får se hva som skjer. Det ser ut til at det nå må bli en mer ambisiøs klimapolitikk ut av en ny regjering med 104 mandater på rødgrønn side, sier Stordalen.

Hun sier at hennes største bekymring er at vi ender opp med en regjering som ikke «klarer å få armene rundt klimadyret» og lage en ambisiøs nok klimapolitikk.

- Man må komme i gang med handling og rulle opp ermene på en måte som er rettferdig og som hjelper både oljeindustrien og bønder gjennom denne omstillingen, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer