Donald Trump

Avslører: - Farlig lavt nivå

Trumps tidligere stabssjef hevder at presidentens oksygennivå var «farlig lavt» før han ble innlagt på sykehus med corona.

CORONASYK: President Donald Trump på vei til Walter Reed militærsykehus 2. oktober 2020. Foto: Sarah Silbiger/UPI/Shutterstock / NTB
CORONASYK: President Donald Trump på vei til Walter Reed militærsykehus 2. oktober 2020. Foto: Sarah Silbiger/UPI/Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

2. oktober i fjor bekreftet daværende president Donald Trump at han hadde testet positivt for covid-19.

Nå hevder hans daværende stabssjef Mark Meadows at Trumps oksygennivå falt til «et farlig lavt nivå» timer etter at presidenten kunngjorde at han hadde testet positivt for covid-19.

Det skriver CNN.

BOK: Trumps tidligere stabssjef, Mark Meadows, har skrevet bok om sin tid i Det hvite hus. Den kom ut tirsdag. Foto: REUTERS/Al Drago / NTB
BOK: Trumps tidligere stabssjef, Mark Meadows, har skrevet bok om sin tid i Det hvite hus. Den kom ut tirsdag. Foto: REUTERS/Al Drago / NTB Vis mer

«Vanlig dag»

Ifølge Meadows stupte oksygennivået til 86 prosent på morgenen 2. oktober 2020. Det skal ha ført til at legen i Det hvite hus, Sean Conley, anbefalte at presidenten ble flyttet til sykehus.

ONDSKAPENS HOTELL: Den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump sammenlignes i ny video med en berømt skrekkfilm fra 1980. Video: Twitter, reporter: Signe Elise Morthen Stenersen Vis mer

- Den morgenen tok dr. Conley meg til side og ga meg dårlige nyheter. Selv om presidentens tilstand hadde forbedret seg litt over natta, hadde hans oksygennivå nå droppet ned til 86 prosent - og det kunne bli lavere - et farlig lavt nivå for noen på hans alder, skriver Meadows.

Da Meadows gikk for å fortelle presidenten at legene hadde besluttet å sende ham til sykehus, fant han Trump «sittende i senga si, iført ei T-skjorte. Det så ikke ut som han skulle noen steder».

GÅR VIRALT: Melania og Donald Trumps forhold har vært et stort diskusjonstema i det siste, og ryktene om et haltende ekteskap ble ikke mindre etter at dette klippet gikk viralt. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Ap / NTB / Twitter Vis mer

- Det var første gang jeg hadde sett ham i noe annet enn en golfskjorte eller dress, skriver den tidligere stabssjefen, som hevder Trump «oppførte seg som det var en vanlig dag og forsøkte å jobbe».

Trump skal først ha vært imot å dra til sykehus, men ifølge Meadows ble han overbevist:

- Det er bedre at du går ut herfra i dag, for egen maskin, enn at jeg må bære deg ut på en båre om to dager, hevder Meadows at han sa til presidenten.

Det hevdes også at presidenten egentlig skulle bære en stresskoffert ut til helikopteret som fraktet ham til sykehuset, men at han ikke klarte å bære den.

Kilder: Ble alvorlig syk

Også tidligere i år skrev New York Times at Trump var sykere enn legene hans innrømte da han var rammet av covid-19 i fjor.

Avisa hadde snakket med fire anonyme kilder med kjennskap til saken.

Kildene hevdet at tilstanden til Trump skal ha vært svært dårlig før han ble fraktet til sykehus. På ett tidspunkt skal det ha blitt vurdert om han måtte kobles til respirator.

Avisa skrev også at oksygennivået i blodet hans falt til et svært lavt nivå.

Tidligere er det bare blitt opplyst at han fikk feber og pusteproblemer 2. oktober i fjor.

Da han ble innlagt på militærsykehuset Walter Reed, skal legene hans ha forsøkt å nedtone alvoret i situasjonen.

- Ikke vær redd

Etter presidentens første natt på sykehus, fortalte stabssjef Meadows til reportere utenfor Walter Reed militærsykehus at presidentens tilstand det siste døgnet var bekymringsfull og at de neste 48 timene ville være kritiske.

Kommentarene skulle egentlig siteres en anonym kilde med kjennskap til saken, men Meadows ble avslørt av en video hvor man så at han nærmet seg journalister på utsida av sykehuset, og ba om å få snakke «off the record», skrev New York Times den gang.

Seinere den kvelden ble han intervjuet på Fox News. Da skrøt Meadows av Trump, men innrømte at «vi var virkelig bekymret» fredag morgen.

TILBAKE: Donald Trump tilbake i Det hvite hus, etter tre dager på sykehus. Foto: Ken Cedeno/UPI/Shutterstock / NTB
TILBAKE: Donald Trump tilbake i Det hvite hus, etter tre dager på sykehus. Foto: Ken Cedeno/UPI/Shutterstock / NTB Vis mer

- Han hadde feber og oksygennivået hadde falt fort, sa Meadows til Fox News.

Trump var innlagt i tre dager, og erkjente selv at han ikke følte seg bra da han ankom. Da Trump kunngjorde nyheten om at han ville forlate sykehuset, skrev han på Twitter at han følte seg bra.

- Ikke vær redd for covid. Ikke la det dominere livet ditt. Vi har utviklet, under Trump-administrasjonen, noen virkelig gode legemidler og kunnskap. Jeg føler meg bedre enn jeg gjorde for 20 år siden, skrev han.

Trumps nedtoning av coronaviruset fikk flere smitteverneksperter til å steile.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer