Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bok om Donald Trump

Avslører: - Personlige tjenester til diktatorer

Flere amerikanske storaviser publiserte onsdag nye detaljer fra den kommende boka til tidligere Trump-rådgiver, John Bolton.

RÅDGIVER: President Donald Trump avbildet i Det hvite hus, med ingen ringere enn daværende sikkerhetsrådgiver John Bolton sittende ved siden av. Bildet er tatt i april 2018. Foto: REX / NTB Scanpix
RÅDGIVER: President Donald Trump avbildet i Det hvite hus, med ingen ringere enn daværende sikkerhetsrådgiver John Bolton sittende ved siden av. Bildet er tatt i april 2018. Foto: REX / NTB Scanpix Vis mer

Boka markedsføres som boka «president Donald Trump ikke vil du skal lese». Forlaget har fra før av hevdet at tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton vil avsløre liknende overtramp som Ukraina-saken, hvor Trump ble stilt for riksrett og risikerte å miste presidentskapet.

The New York Times har fått tilgang på boka. Ifølge avisa beskriver Bolton flere episoder hvor han hevder at presidenten uttrykket seg villig til å stanse etterforskninger «for å gi personlige tjenester til diktatorer han likte». Dette skal involvere store selskaper i Kina og Tyrkia.

- Mønsteret så ut som hindring av rettferdighet som en livsstil, som vi ikke kunne akseptere, skriver Bolton ifølge avisa.

TIDLIGERE RÅDGIVER: John Bolton under en diskusjon ved Duke University i Nord-Carolina i februar i år. Foto: AFP
TIDLIGERE RÅDGIVER: John Bolton under en diskusjon ved Duke University i Nord-Carolina i februar i år. Foto: AFP Vis mer

Ba Kina om hjelp

Ifølge Bolton skal Trump ha bedt Kinas president Xi Jinping om hjelp til å vinne årets presidentvalg i USA, skriver Washington Post. Trump skal ha fortalt Xi under en middag på G20-toppmøtet i fjor at økte kinesiske jordbruksoppkjøp fra amerikanske bønder ville øke hans sjanser i valget.

Også The Wall Street Journal publiserer onsdag et utdrag fra boka med tittelen «The Scandal of Trump’s China Policy». Der hevdes det at presidenten ba Xi om innenrikspolitisk hjelp, satte egne utsikter til gjenvalg foran nasjonale sikkerhetshensyn og ignorerte Beijings menneskerettsovergrep.

Washington Post skriver i sin artikkel om boka at Xi under middagen med Trump på G20-toppmøtet klagde over kritikk mot Kina i USA. Trump skal da ha tatt for gitt at Xi snakket om politikere fra Demokratene.

Deretter tok Trump overraskende opp det kommende presidentvalget i USA og ba Xi om hjelp til å vinne, ifølge Bolton. «Han understreket viktigheten av bønder og økte kinesiske kjøp av soyabønner og hvete for valgutfallet», skriver Bolton.

G20: President Donald Trump og president Xi Jinping avbildet under G20-møtet i Osaka i fjor sommer. Foto: AFP
G20: President Donald Trump og president Xi Jinping avbildet under G20-møtet i Osaka i fjor sommer. Foto: AFP Vis mer

Flere saker

Trump ble i år stilt for riksrett, anklaget for å ha forsøkt å presse Ukraina til å starte en etterforskning som ville involvert Joe Biden, som svært sannsynlig vil bli demokratenes presidentkandidat til høsten.

Bolton har kritisert demokratene for å begrense etterforskningen til bare Ukraina og for å bevege seg raskt for egne politiske grunner.

I stedet mener han de burde sett på hvordan Trump var villig til å gripe inn i etterforskninger av selskaper som Tyrkias Halkbank for å innsmigre seg på president Recep Tayyip Erdogan eller Kinas ZTE for å favorisere president Xi Jinping, skriver The New York Times.

Ifølge avisa understrekes det i Boltons bok at han ikke sier dette nødvendigvis er lovbrudd Trump ville blitt felt i riksrett for, og at han ikke kjenner til alt som skjedde i disse episodene.

Men Bolton mener dette burde blitt etterforsket av Representantenes huset, og at hendelsene i det minste antyder misbruk av presidentens plikt til å sette nasjonens interesser foran sine egne.

Skandaler

Den statseide banken Halkbank sto for flere år siden i sentrum av en korrupsjonssak, hvor man skal ha unndratt seg sanksjoner pålagt Iran ved å bruke gull for å kjøpe iransk olje, forklarer The Washington Post. En gullhandler ved navn Reza Zarrab med bånd til både Tyrkia og Iran ble tiltalt for sin rolle i ordningen og gullhandlerens vitnemål lenket Halkbank og - mindre direkte - Erdogan til planen, ifølge avisa.

Skandalen fra 2013 rystet Tyrkia, og Erdogan hevdet at korrupsjonsetterforskningen var et kamuflert plott for å bli kvitt regjeringen.

Videre skriver avisa at Erdogan skal ha presset Trump til å droppe rettsforfølgelsen. Under et møte i 2017 skal Trump ha spurt daværende utenriksminister Rex Tillerson om å få tiltalene mot Zarrab henlagt.

Når det kommer til ZTE, så inngikk det kinesiske telekommunikasjonsselskapet i 2017 et milliardforlik med USAs regjering for handel med Iran og Nord-Korea. Bakgrunnen for saken er at selskapet i perioden fra januar 2010 til mars 2016 solgte amerikansk mobilnettverksutstyr til Iran til en verdi av flere millioner dollar.

Året etter inngikk Det hvite hus en avtale med ZTE og lettet på sanksjonene mot selskapet, etter at Trump varslet at han ville hjelpe selskapet tilbake på beina. Men kort tid etterpå annullerte Senatet Trumps avtale med ZTE.

KRITISERES: Etter at Donald Trump gikk ustødig ned en rampe, har spørsmål om helsen hans blitt diskutert på sosiale medier. Reporter: Christian Wehus. Video: AP Vis mer

Gjenvalg

Det har tidligere kommet fram at Bolton hevder det eneste som betød noe for presidenten, var gjenvalg.

- Det er vanskelig for meg å peke på en eneste Trump-avgjørelse av betydning i løpet av min tid som ikke var drevet av beregninger om gjenvalg, skriver Bolton i boka, ifølge en pressemelding fra forlaget.

Boka skal etter planen skal lanseres tirsdag neste uke. Men utgivelsen trues etter at det amerikanske justisdepartementet tirsdag gikk til søksmål for å stanse boka. Det hevdes at boka inneholder hemmeligstemplet informasjon.

I søksmålet anklages Bolton for å bryte taushetsplikten han undertegnet på da han hadde jobben. Justisdepartementet ber også retten om å hindre at Bolton formidler informasjon fra boka uten skriftlig tillatelse fra Trump-administrasjonen, og at Bolton aktivt får tilbake alle kopier av boka som har havnet i hendene på en tredjepart.

- Jeg anser enhver samtale med meg som president som strengt fortrolig. Så hvis han har skrevet ei bok, og den boka kommer ut, har han brutt loven, uttalte Trump mandag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Riksrettssaken

Det var i september i fjor at Trump informerte om at han hadde sparket sin daværende nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton. Få minutter seinere gikk Bolton selv ut på Twitter, hvor han skrev at han tilbød seg å gå av kvelden i forveien.

Bolton ble svært aktuell igjen da Representantenes hus, hvor demokratene har flertall, vedtok å stille Trump for riksrett. Tiltalepunktene dreide seg om maktmisbruk og forsøk på å hindre Kongressens arbeid.

Demokratene ba Bolton om å vitne under riksrettshøringene, men han nektet. Da Trump ble stilt for riksrett og saken lå hos Senatet, som er kontrollert av republikanerne, sa Bolton seg villig til å vitne om han ble stevnet.

Men republikanerne endte opp med å stanse forsøket for å kalle inn vitner til riksrettssaken. Presidenten ble frikjent.

Bolton har nå blitt kritisert for å heller ville selge bøker enn å dele informasjonen da det virkelig gjaldt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!