Avslører: - Sjokkert

Donald Trump og Det hvite hus forsøkte å finne en drittpakke om USAs smittevernsjef, hevder han i nytt intervju.

UT MOT TRUMP: Anthony Fauci åpner seg ytterligere om tida som USAs smittevernsjef under Donald Trump. Foto: Reuters / NTB
UT MOT TRUMP: Anthony Fauci åpner seg ytterligere om tida som USAs smittevernsjef under Donald Trump. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Da usikkerheten var som størst og informasjonen fra Det hvite hus og Donald Trump var motstridende, så USA til den amerikanske smittevernsjefen Anthony Fauci.

Smittevernsjef Fauci framsto som både kunnskapsrik og stødig da USA - og verden for øvrig - ble kastet ut i kaoset coronapandemien forårsaket.

Det tok imidlertid ikke lang tid før Fauci ble upopulær i visse kretser, og allerede i april 2020 ble sikkerheten rundt Fauci økt, som følge av trusler mot ham og familien.

I et nytt og lengre intervju med CBS tilskriver han truslene den politiske polariseringen i USA, og anklager Donald Trumps stab i Det hvite hus for å forsøke å sette sammen en drittpakke om ham.

STORM: Etter at disse bildene av den amerikanske legen gikk viralt, har det florert av konspirasjonsteorier om Anthony Fauci i sosiale medier. Foto: AFP Vis mer

- Var sjokkert

Fauci mener drittpakke-jakten henger sammen med utakten han og Trump-administrasjonen var i da pandemien brøt ut.

Han referer til særlig én konkret episode før USA stengte ned. Fauci hevder at Trumps medisinske rådgivere sammen gikk god for en plan for hvilke tiltak USA skulle innføre.

Men ikke alle gikk god for planen.

Dagen etter gikk Trump ut mot lokale tiltak som allerede var innført i delstater som Michigan og Virginia, i praksis de samme tiltakene han skal ha sagt ja til tidligere.

- Jeg forsto ikke hva hensikten var, sier Fauci til CBS.

På spørsmål om han tok det opp personlig med Trump, svarer Fauci:

- Jeg fikk ikke anledning til å ta det opp med ham. Jeg var på en måte sjokkert. Og så fikk jeg ikke snakket med ham på en stund etter det.

FÅR SLAKT: Denne uttalelsen fra Donald Trump har fått mange til å reagere. Video: AP Vis mer

Ut mot Trump

Da bestemte Fauci seg for å delvis ta saken i egne hender.

- På det tidspunktet forsto jeg at jeg måtte gå ut selv og si ting som åpenbart kom til å være motstridende (med det Trump sa, journ.anm.). At dette var mye verre enn det de (Trump-administrasjonen, journ.anm.) sa, at dette ikke kom til å forsvinne i morgen og at det ikke kom til å forsvinne på magisk vis, sier Fauci.

Det var etter dette at Fauci skal ha havnet i unåde hos deler av Trumps stab, deriblant Peter Navarro, handelsrådgiveren til Trump, som langet ut mot Fauci i pressen.

Navarro skrev blant annet en kronikk i USA Today i juli i fjor hvor han anklaget Fauci for å ha tatt «feil om alt». Seinere kalte Navarro Fauci en «sosiopat», ifølge The Guardian.

- Navarro fikk sine kommunikasjonsfolk til å granske meg. Kan du forestille deg det? Jeg har aldri hørt om det. Granske dine egne offentlige tjenestemenn, sier Navarro.

Målet var å finne noe kompromitterende om Fauci, forteller smittevernsjefen.

SKREVET UT: President Donald Trump ble natt til tirsdag 6. oktober skrevet ut fra sykehuset, men da han ankom Det hvite hus tok han av munnbind. Video: AP Vis mer

- Forakt

Etter at Trump gikk av som president i januar har Fauci en rekke ganger gått ut mot sin tidligere sjef.

Det har fått Trump til å komme med kraftige motsvar.

Den tidligere presidenten har anklaget Fauci for å «omskrive historien», for å «dekke over» for sine anbefalinger og for å spre løgner.

Trump har i tillegg kritisert Fauci for å ha en dårlig baseball-arm.

Om arbeidsforholdene under Trump har Fauci, som har arbeidet under sju presidenter, sagt dette:

- Dette er min sjuende administrasjon. Det har aldri vært en slik forakt for vitenskapen. Jeg har ikke sett noe liknende på de nesten 40 åra jeg har gjort dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer