Passordlekkasje:

Avslører: 1,5 mill. norske passord lekket

Dersom din egen e-postadresse er berørt, bør du endre passord snarest mulig, advarer ekspert.

PASSORDLEKKASJE: Tidligere i januar ble det meldt om en gigantisk passordlekkasje. Dagbladets undersøkelser viser at den er omtrent ti ganger større enn først antatt. FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix
PASSORDLEKKASJE: Tidligere i januar ble det meldt om en gigantisk passordlekkasje. Dagbladets undersøkelser viser at den er omtrent ti ganger større enn først antatt. FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i januar ble det advart om «den største passordlekkasjen i internettets historie». Lekkasjen omfattet en 87 GB stor database med e-postadresser og tilhørende passord.

Dagbladets undersøkelser viser at dette anslaget bare er én tiendedel av den totale databasen. Åpent på nettet fant vi totalt sju samlinger med lekkasjer som omfatter en database på 847 GB.

Det dreier seg om flere gamle passordlekkasjer, hvorav de eldste er opptil flere år gamle. Og det som verre er;

I databasen fant Dagbladet minst 1,5 millioner norske e-postadresser og tilhørende passord.

Antallet tredoblet

Også i oktober ble en liknende lekkasje bredt omtalt i norske medier. Da skrev Aftenposten at passord som er blitt brukt av statsminister Erna Solberg, digitaliseringsminister Nikolai Astrup, Telenor-sjef Sigve Brekke, DnB-sjef Rune Bjerke, lå åpent på nettet.

- Det var jo en vekker om at passord kan komme på avveie. Det var heldigvis ikke et passord jeg hadde brukt på mange år. Det er viktig å bytte passord ofte, sa Astrup til Dagbladet like etter at han tirsdag ble Norges første digitalminister .

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.