Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslører aksjemeglerne

Amerikanske forskere har simulerte meglere uten intelligens - og fått noe som ligner til forveksling på dagens børs!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver Forskning.no som setter spørsmålstegn ved om svingningene i aksjemarkedet virkelig er et resultat av velinformerte og intelligente børsmeglere. Ustabiliteten i markedet - altså hvor mye prisene hopper - burde i teorien være basert på mengden av informasjon meglerne har om aksjen. Jo mer informasjon som er tilgjengelig, jo mer vil prisene jumpe opp og ned ettersom meglerne skifter mening om hvilke valg som er smartest. Men nå har et team av fysikere og økonomer fra Santa Fe Instituttet i New Mexico stukket hull på myten.

Tilfeldige bud

De har laget en matematisk modell av hele børssirkuset - og befolket den med deltakere som byr på tilfelige aksjer til tilfeldige tidspunkt. Resultatet er sjokkerende likt virkelige data fra London børs.

Hvor mye prisene endret seg, hvordan markedet reagerte på et enkelt bud og forskjellene mellom hva selgerne krevde og kjøperne ville by på var forbausende likt i modellen og virkeligheten.

Avslørende

- Dette studiet avslører hvor lite vi egentlig vet om hvordan børsspekulanter påvirker svingningene i markedet, sier økonomen Stephen Ziliak i følge Science.

Om modellen ville gitt samme resultat på Oslo Børs vites ikke.

<B>EKSPERIMENT:</B> Forskerne befolket den virtuelle børsen med deltakere som byr på tilfelige aksjer til tilfeldige tidspunkt. Resultatet er sjokkerende likt virkelige data fra London børs.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media