Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslører at helsebedrifter dumper sykepleieres lønn

Sykepleierforbundet sjekker lønnslippene til medlemmer i private bedrifter under sykepleierstreiken.

- VISER AT VI HAR RETT I STREIKEN: Leder i Norsk Sykepleierforbund Lisbeth Normann mener avsløringene viser at sykepleierne gjør rett i å kreve tariffavtale for sine medlemmer. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
- VISER AT VI HAR RETT I STREIKEN: Leder i Norsk Sykepleierforbund Lisbeth Normann mener avsløringene viser at sykepleierne gjør rett i å kreve tariffavtale for sine medlemmer. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Norsk Sykepleierforbund (NSF) tok denne uka ut 44 medlemmer i streik ved Oslos kommunes sykehjem. Da oppdaget de at 17 medlemmer betales under minstelønna Oslo kommune selv forplikter seg til.

Avslørte feilDriften av sykehjemmene NSF streiker ved er satt ut på anbud av kommunen. Sykepleierne krever å få en tariffavtale for de ansatte, noe NHO Service, som er motpart i forhandlingene foreløpig ikke har ønsket å innfri.

- Når vi tar ut folk i streik ber vi om lønnsslippene, fordi vi blir ansvarlige for utbetalinger. Mange har ikke lov, eller tør ikke fortelle oss hva de får i lønn vanligvis, men vi avslørte raskt at de som jobber ved sykehjem satt ut på anbud ofte tjener langt dårligere enn dem som er ansatt av Oslo kommune, sier leder i NSF Lisbeth Normann.

- Mange tjener også under minstelønn for Oslo kommune og et flertall av dem har utenlandsk bakgrunn, sier Normann.

Streikelederen mener de mange som mottar lønn under Oslo kommunes satser er et sterkt argument for at NHO Service blir med på en tariffavtale med sykepleierne.

FIKK INN LØNNSSLIPPER: Dette er tabellen Sykepleierforbundet har satt opp. De mener at 17 av 44 som er tatt ut i streik i Oslo-området har fått under minstelønn.
FIKK INN LØNNSSLIPPER: Dette er tabellen Sykepleierforbundet har satt opp. De mener at 17 av 44 som er tatt ut i streik i Oslo-området har fått under minstelønn. Vis mer

Kommunen bekrefterNSF organiserer om lag 300 sykepleiere i de av NHO Service sine bransjer som er omfattet av kravet om tariffavtale. NSF har meldt at de tar folk ut i streik i Oslo, Rogaland, Akershus og Hordaland.

Oslo kommune bekrefter overfor Dagbladet at minstelønna for en sykepleier helt uten ansiennitet er 305 000 kroner.

- Det stemmer. Og etter mai 2008 regnes ansiennitet utfra all opparbeidet erfaring fra andre yrker, i henhold til kommunens regelverk, sier spesialrådgiver Knut Kvamsdahl i Byrådsavdelingen for finans i Oslo kommune.

NHO slakter regnestykkene- Påstandene fra forbundet er beviselig tatt helt ut av sammenhengen og forvrengt, sier administrerende direktør i NHO service Petter Furulund til Dagbladet.

- Dette er tull og propaganda. Sykepleiere kan jo velge og vrake i jobber, sier Furulund.

- Vi sitter her med lønnslipper som viser at folk har en grunnlønn som ligger langt under det Oslo kommune selv sier er minstelønn for sykepleiere. Hvordan kan du være så sikker på at det er feil?

- Jeg ville tro at sykepleiere kan velge og vrake i stillinger? Men jeg vet ikke annet enn det bedriftene sier selv at de praktiserer. Man belønner de gode, de som ikke er så gode blir ikke belønnet så godt, sier Furulund.

MANGE SYKEHJEM Det er mange privat drevne sykehjem i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MANGE SYKEHJEM Det er mange privat drevne sykehjem i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Men lønner man i henhold til kommunens minstesatser?

- Våre bedrifter sier at de lønner like godt eller bedre enn kommunen gjør, sier Furulund.

Flere i streikNå står ytterligere 45 sykepleiere i privat sektor for tur til å gå ut i streik, fra og med 13. februar, dersom konflikten mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service ikke blir løst, melder NTB.

Per i dag streiker 93 sykepleiere i Norsk Sykepleierforbund (NSF), etter at tarifforhandlingene med NHO Service brøt sammen 6. januar. Fredag fikk Riksmeklingsmannen beskjed om at ytterligere 45 ansatte tas ut i streik 13. februar.

TULL OG PROPAGANDA:  Administrerende direktør Petter Furulund NHO Service. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
TULL OG PROPAGANDA: Administrerende direktør Petter Furulund NHO Service. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

- Vi har en stor streikevilje. En kartlegging av ansattes lønn i de bedriftene som NHO Service forhandler med, viser grov utnyttelse av sykepleiere. Dette er et solid bevis på at den kampen vi nå fører er vel berettiget, sier forbundsleder Lisbeth Normann i Sykepleierforbundet til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!