Ny studie:

Avslører Beethovens familiehemmelighet

Hårlokken til Ludwig van Beethoven kan gi svar på hva som plagde den verdenskjente komponisten - snart 200 år etter hans død.

HÅRLOKK: Flere hårlokker fra Ludwig van Beethoven ble bevart etter hans død - slik som dette, omtalt som «Moscheles»-lokken. Det ble klippet fra hodet til Beethoven kun dager før han døde, og sendt i posten til den tsjekkiske komponisten Ignaz Moscheles. Foto: AFP / NTB
HÅRLOKK: Flere hårlokker fra Ludwig van Beethoven ble bevart etter hans død - slik som dette, omtalt som «Moscheles»-lokken. Det ble klippet fra hodet til Beethoven kun dager før han døde, og sendt i posten til den tsjekkiske komponisten Ignaz Moscheles. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da den tyske komponisten Ludwig van Beethoven døde i 1827, var ett av ønskene hans at ettertida skulle få svar på hva som hadde forårsaket hans livslange helseplager med blant annet hørselstap og alvorlig leversvikt.

Allerede i 1802 sto det såpass dårlig til med ham at han ga uttrykk for det samme ønsket i et brev til sin bror, seinere omtalt som Heiligenstad-testamentet. Her skrev Beethoven at han ville at legen Johann Adam Schmidt kom til bunns i sykdomsmysteriet etter hans død.

Det ble det imidlertid aldri noe av, da Schmidt døde kort tid etter.

Nå kan imidlertid en ny studie bidra til å kaste lys på hva som plagde den verdenskjente komponisten, etter at forskere har analysert DNA fra en av flere bevarte hårlokker fra Beethoven.

Det skriver blant annet CNN.

Hepatitt B-infeksjon

Onsdag denne uka ble funnene publisert i tidsskriftet Current Biology.

- Vi har ikke klart å finne noen entydig årsak til Beethovens hørselstap, men vi har funnet flere genetiske risikofaktorer for leversykdommen, sier Johannes Krause ved Max Plank-instituttet for evolusjonær antropologi i den tyske byen Leipzig.

- Vi fant også spor etter hepatitt B-infeksjon i månedene før Beethovens siste sykdomsleie. Det bidro sannsynligvis til hans død, fortsetter Krause.

Via brev og samtidskilder er det etablert at Beethoven kunne drikke tett i perioder - så mye som en liter vin om dagen. Det har dermed vært antatt at det vært i alle fall en medvirkende årsak til leverproblemene hans.

De nye funnene kan altså tyde på at det stakk dypere enn som så.

NYE FUNN: Malte Boecker ved Beethoven-huset i Bonn i Tyskland møtte pressen for å snakke om de nye hårlokk-funnene tidligere denne uka. Foto: AP / NTB
NYE FUNN: Malte Boecker ved Beethoven-huset i Bonn i Tyskland møtte pressen for å snakke om de nye hårlokk-funnene tidligere denne uka. Foto: AP / NTB Vis mer

Utenomekteskapelig affære

I studiet omtalt i CNN har forskerne også sammenliknet DNA fra Beethovens hårlokk med hans gjenlevende slektninger i Belgia. Noe overraskende viser det seg at det ikke er en 100 prosent match.

For mens noen av slektninger deler stamtavla på farssiden gjennom 1500- og 1600-tallet, fant de ingen match for Y-kromosomet i DNA-prøven fra hårlokken.

Det tyder på en utenomekteskapelig affære på farssiden i Beethoven-familien, som på et eller annet tidspunkt resulterte i et barn, skriver Current Biology.

- Gjennom kombinasjonen av DNA-funn og arkivdokumenter, er vi i stand til å observere et avvik mellom Ludwig van Beethovens juridiske og biologiske genealogi, sier Maarten Larmuseau, genetisk slektsforsker ved universitetet KU Leuven i Belgia og en av medforfatterne bak studiet.

Ikke første gang

Forskerne tror at affæren skjedde en gang mellom unnfangelsen av Hendrik van Beethoven i 1572, en stamfar på farssiden i Beethoven-slekten sju generasjoner før komponisten, og unnfangelsen av Ludwig selv i 1770.

Det siste studien er på ingen måte første gang at Beethovens helse er gjenstand for undersøkelser etter hans død. Blant annet ble levningene gravd opp to ganger, i 1863 og seinere i 1888 - i et håp om å komme til bunns i komponistgeniets kompliserte helse.

Flere av hårlokkene som er bevart er også analysert tidligere, der det blant annet er slått fast at han kan ha lidd av blyforgiftning. Det skulle imidlertid vise seg at håret ikke stammet fra Beethoven likevel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer