Avslører bisarr samtale

Sveriges avtroppende statsminister, Stefan Löfven, letter på sløret om den bisarre telefonsamtalen med Donald Trump.

AVSLØRER: Stefan Löfven, Sveriges avtroppende statsminister, åpner opp om en merkelig telefonsamtale han hadde med Donald Trump i 2019. Foto: Kevin Dietsch / NTB
AVSLØRER: Stefan Löfven, Sveriges avtroppende statsminister, åpner opp om en merkelig telefonsamtale han hadde med Donald Trump i 2019. Foto: Kevin Dietsch / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske rapperen Rakim Mayers (33), bedre kjent som Asap Rocky, var involvert i en voldshendelse i Stockholm i 2019.

Artisten ble varetektsfengslet, siktet for kroppsskade. Voldshendelsen gikk ikke ubemerket hen, og rapstjerna skapte internasjonale overskrifter fra dag én. Flere kjente personer kastet seg på og krevde at Rocky skulle løslates - inkludert USAs daværende president, Donald Trump.

Det tok nemlig ikke lang tid fra stjerna ble pågrepet, til Trump ringte den svenske statsministeren Stefan Löfven. Hva de to statslederne diskuterte har blitt holdt hemmelig for offentligheten - fram til nå.

- Skuffet

I et intervju med det svenske TV-programmet «Hellenius hörna» søndag kveld, åpner Löfven seg opp om den bisarre telefonsamtalen med Trump.

Statsministeren var på hytta med kona da telefonen fra Det hvite hus kom.

- Jeg måtte snike meg opp på soverommet vårt for at det skulle være stille og fredelig. Og så satt jeg der og hadde en samtale med USAs president, sier Löfven.

DØMT: Asap Rocky ble dømt til ubetinget fengsel for kroppsskade etter en voldshendelse i Stockholm i 2019. Foto: Andrew H. Walker / NTB
DØMT: Asap Rocky ble dømt til ubetinget fengsel for kroppsskade etter en voldshendelse i Stockholm i 2019. Foto: Andrew H. Walker / NTB Vis mer

Trumps intensjon med samtalen var klar: han ønsket at Löfven skulle løslate rapstjerna fra fengsel.

- Jeg fortalte ham at det ikke fungerer sånn i Sverige, sier statsministeren og understreker at det var tilfredsstillende å sette presidenten på plass.

- Det føltes så bra å kunne si at vi har et lovverk som ikke lar en statsminister forhandle om enkeltpersoner fordi vi har et rettsvesen som er uavhengig, og som tar seg av slike ting.

- Hvordan tok han det? spør programleder David Hellenius.

- Han var skuffet.

Presidenten uttrykte også skuffelse på Twitter få dager etter telefonsamtalen:

- Veldig skuffet over statsminister Stefan Löfven for at han ikke kunne gjøre noe. Sverige har sviktet vårt afroamerikanske samfunn i USA. Jeg har sett videoene av Asap Rocky, og han ble forfulgt og trakassert av folk som ville ha trøbbel.

NY VIDEO FRA ANGREPET 30. JUNI: Denne nylig frigjorte videoen, viser en ny del av angrepet som Asap Rocky er tiltalt for. Video: Expressen Vis mer

Hemmeligstemplet

Det har ikke vært noen hemmelighet at Trump ringte Löfven i perioden Asap Rocky satt varetektsfengslet i landet, men hittil har ingen av dem avslørt hva som ble sagt.

I referatet fra samtalen, er det stort sett bare var de første setningene i det to sider lange dokumentet som ikke har blitt sensurert.

«Statsministeren snakket den 20. juli med USAs president Donald Trump. Samtalen fant sted på amerikansk initiativ», står det i dokumentet. Så blir det svart.

MØRKT: Sverige har sensurert store deler av samtalen mellom de to statslederne. Foto: Faksimile
MØRKT: Sverige har sensurert store deler av samtalen mellom de to statslederne. Foto: Faksimile Vis mer

Resten av dokumentet er hemmeligstemplet, i tråd med den svenske offentlighets- og sikkerhetsloven. Dette har tidligere blitt begrunnet med at opplysninger av en karakter som dette muligens kan skade Sverige som nasjon.

Donald Trump har imidlertid flere ganger hintet om at samtalen i stor grad handlet om å få rapperen ut av fengsel. I søndagens TV-intervju bekrefter Löfven at dette var blant temaene som ble diskutert, men hvorvidt statslederne også hadde andre ting på agendaen, vites ikke.

Slapp fengsel

Trump forsøkte iherdig å hjelpe rapstjerna, til tross for at han ikke klarte å få ham løslatt. Presidentens egen gisselekspert, Robert O'Brien, ble sendt til Stockholm for å overvære rettssaken. USAs regjering sendte også et brev der Sverige ble advart om «negative konsekvenser» dersom anklager mot stjernen ikke droppes. I det samme brevet går det fram at USA også krevde at Asap Rocky skulle få bo på hotell.

14. august 2019 ble Asap Rocky imidlertid funnet skyldig i vold, til tross for at han nektet straffskyld og påberopte seg nødverge.

Han, og de to andre siktede i saken, ble dømt til betinget fengsel og slapp dermed å sone straffen i fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer