Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps telefonsamtaler

Avslører bøllete og uforberedte samtaler

Watergate-veteranen Carl Bernstein har tatt et dypdykk i de graderte samtalene USAs president, Donald Trump, har hatt med andre statsledere. Bildet han tegner er rystende.

TELEFONSAMTALER: Carl Bernstein har snakket med kilder i fire måneder om hundrevis av telefonsamtaler Trump har hatt med andre statsledere. Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): I en lang artikkel på nettsiden til CNN går Bernstein, gjennom hundrevis av telefonsamtaler Trump har hatt med andre statsledere basert på kilder rundt både Trump og andre statsledere. Bernstein har intervjuet en omfattende mengde kilder gjentatte ganger over en periode på fire måneder fram til juni i år.

JOURNALIST: Sammen med Bob Woodward ble daværende Washington Post-journalist Carl Bernstein (bildet) berømt for sine avsløringer i Watergate-saken som førte til at daværende president Richard Nixon gikk av. Foto: Charles Sykes/Invision/AP, File
JOURNALIST: Sammen med Bob Woodward ble daværende Washington Post-journalist Carl Bernstein (bildet) berømt for sine avsløringer i Watergate-saken som førte til at daværende president Richard Nixon gikk av. Foto: Charles Sykes/Invision/AP, File Vis mer

Hovedfunnet er at Trump var så konsekvent uforberedt på å diskutere seriøse temaer og ofte ble rundtspilt av mektige og rutinerte ledere som Russlands Vladimir Putin og Tyrkias president Recep Erdogan. Han skal også ha vært sjokkerende bøllete og ufin med allierte statsledere, særlig kvinner som Tysklands Angela Merkel og Stortbritannias forrige statsminister, Teresa May.

«Vrangforestillinger»

Telefonsamtalene skal ha vært så problematiske at Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgivere H.R. McMasters og John Bolton, samt tidligere forsvarsminister James Mattis, tidligere utenriksminister Rex Tillerson og tidligere stabsjef John Kelly konkluderte med at Trump ofte hadde «vrangforestillinger», ifølge Bernsteins kilder.

IVRIG SPILLER: Til tross for krisen USA står i, er Donald Trump ofte å se på golfbanen. Video: KameraOne / AP Vis mer

De hevder Trump trodde han enten kunne sjarmere eller bruke bøllete oppførsel for å få viljen sin. Og ofte skal han ha ønsket å få gjennomført en agenda som handlet mer om hans personlige ønsker enn det mange av seniorrådgiverne hans vurderte å være i USAs interesse.

New York Times rapporterte nylig at Russland skal ha gitt skuddpremie til Taliban i Afghanistan for å skyte vestlige soldater. Ifølge avisa skal Trump ha blitt orientert om dette i mars uten å foreta seg noe overfor Russland eller Putin. Trump har selv benektet at han ble orientert, men er i hardt vær for dette. Og mange har gjentatte ganger kritisert ham for å opptre svært underlegent overfor Putin.

Skryt fra Ivanka

- Telefonsamtalen var høyt og lavt, sier en kilde ved Trumps nasjonale sikkerhetsråd, som har lest en utskrift, om en av de tidligste samtalene med Putin.

Foruten Tillerson, McMaster og tidligere sikkerhetsrådsmedarbeider Fiona Hill, var også Trumps datter Ivanka og svigersønnen Jared Kushner til stede under samtalen.

IKKE SMIL: President Donald Trump så ikke glad ut da han kom hjem til Det hvite hus fra folkemøtet i Tulsa. Foto/video: AP Photo/Patrick Semansky / Twitter Vis mer

Putin skal ha snakket lenge og sjarmerte Trump. Trump skal ha kommet med små utbrudd av skryt og selvgratulasjoner og i tillegg rost Putin. Både Kushner og Ivanka skal umiddelbart ha vært overstrømmende over hvor bra samtalen gikk mens Tillerson, Hill og McMaster, som alle hadde langt bedre kjennskap til Putin, var langt mer skeptiske.

Trump skal ha avbrutt Hill da hun forsøkte å beskrive noen av nyansene i Putins forsøk på å sjarmere. I stedet ønsket han å høre med fra datteren og svigersønnen om hvor bra samtalen hadde vært.

Flest samtaler

Den statslederen, som ifølge CNN har hatt klart flest telefonsamtaler med Trump, er Trykias Erdogan. Noen ganger skal han ha ringt Det hvite hus to ganger i uka. Trump skal også ha gitt ordre om å slippe ham direkte igjennom når han ringte, ifølge Bernstein.

Samtidig skal han ha vært alt annet enn hyggelig med USAs allierte. Han skal ha sagt til May at hun var svak og manglet mot.

Han skal også ha sagt til Merkel at hun var «dum».

- Noen av de tingene han sa til Angela Merkel var helt utrolige. Han kalte henne «dum» og anklaget henne for å være i lomma på russerne. Han er tøffest med dem han ser på som svake, og svakest med dem han burde være tøff med, sier en av kilde.

Ifølge Bernsteins kilder skal Merkel ha forholdt seg rolig, mens May skal ha blitt «oppskjørtet og nervøs».

REAGERTE: Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, reagerer under en samtale med Trump på G20-møtet i Hamburg i juli 2017. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer
REAGERTE: Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, reagerer under en samtale med Trump på G20-møtet i Hamburg i juli 2017. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer Vis mer

Skrøt til Kim

Trump skal også ha skrytt til andre statsledere av hvor rik han var, hvor genial han selv er, og alt han hadde fått til som president, og i tillegg hvor «idiotiske» forgjengerne hans var. Blant dem han skrøt til, var Saudi-Arabias beryktede kronprins, Mohammed bin Salman og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.

Bildet Bernsteins kilder tegner, likner mye på det som kommer fram i den nye boka til Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton. I «The Room Where It Happened» beskriver han også blant annet hvordan han opplevde Trump som en person som lett lot seg manipulere av diktatorer, og som var langt mer opptatt av sine personlige interesser enn USAs interesser.

To av Bernsteins kilder sammenlikner telefonsamtalene med Trumps elleville pressekonferanser om coronapandemien denne våren - «svært løse i formen, lite faktabasert, springende tankestrøm, fantasifulle og ville uttalelser basert på intuisjon, gjetning, meninger fra programledere på Fox News og feilinformasjon fra sosiale medier.»

Foruten den dårlige behandlingen av Merkel og May, skal også Trump ha vært fiendtlig og aggressiv i samtaler med Frankrikes Emmanuel Macron, Canadas Justin Trudeau og Australias Scott Morrison, skriver Bernstein.

Det hvite hus har foreløpig ikke kommentert opplysningene fra Bernstein.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!