Avslører den brutale hverdagen

Frode Hermansen ble slått ned på jobb i Oslo fengsel. Tillitsvalgte slår nå alarm om en mer brutal arbeidshverdag.

VARSLER OM ØKT VOLDSBRUK: Tillitsvalgt Frode Hermansen i Oslo fengsel mener det er mer vold og trusler enn tidligere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VARSLER OM ØKT VOLDSBRUK: Tillitsvalgt Frode Hermansen i Oslo fengsel mener det er mer vold og trusler enn tidligere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ansatte i norske fengsler varsler om økt bruk av vold og trusler, i tillegg til mangel på rettssikkerhet. Det er et hardere miljø og færre ressurser.

- I Danmark ser vi at fengselsbetjenter har blitt skutt. Vi er bevisst på at den situasjonen vil komme hit. Jeg tror ikke at det er farlig å jobbe i fengsel, men det er en påkjenning, sier Frode Hermansen, tillitsvalgt i Oslo fengsel.

I mars i fjor tok han en innsatt i å skjule 0,17 gram av det narkotiske stoffet Subutex, som resulterte i at han fikk to slag i ansiktet og falt inn i et kjøleskap. Etter dette ble han utsatt for grove trusler.

Mannen ble dømt for volden, men Hermansen forteller også om et tilfelle med en sak som ble henlagt.

- Å komme hjem til barna med blåveis og så gå på jobb i etterkant og si at det er trygt, er en utfordring. Jeg vet jo at det kommer til å skje igjen.

Mørketall

Hermansen forteller at ansatte får truende kommentarer og opplever ufin atferd hver dag. Grove hendelser med vold eller trusler kan forekomme annen hver dag.

En fengselsbetjent i Ullersmo fengsel ble slått så hardt av en innsatt at han knakk kjeven.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer