PUTIN-PUTE: Bildet av puta med navnet Putin dukket opp på Reddit og i sosiale medier i løpet av helga viser seg å være en forfalskning. Foto: Reddit / NTB Scanpix
PUTIN-PUTE: Bildet av puta med navnet Putin dukket opp på Reddit og i sosiale medier i løpet av helga viser seg å være en forfalskning. Foto: Reddit / NTB ScanpixVis mer

Avslører den falske «Putinpute»-protesten som sprer seg på nett

«Skarum» eller «Putin»?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både titt og ofte leverer virkeligheten de mest utrolige sammensettinger av tilfeldigheter og kreative løsninger, men andre ganger er det rett og slett for godt til å være sant.

Sistnevnte er tilfellet med regnbue-puta «Putin» som begynte å spre seg på nett denne helga.

Putin-puta Bildet det her er snakk om dukket først opp på Reddit, sammen med teksten: «Ikea har kalt sitt nyeste putevar for Putin». Det har allerede blitt sett over 100 000 ganger, og har siden spredd seg videre ved hjelp av en rekke Twitter-brukere.

Det er naturlig å tolke det som en forlengelse av protestene mot de kontroversielle homofili-lovene Russland og Vladimir Putin har innført, men likevel virket det i overkant dristig av den svenske interiør-giganten å ta det så langt.

Twitter-brukeren Nils Gustafsson var en av de som stilte seg skeptisk til bildets sannhetsgehalt, og etter et lite stykke detektivarbeide fant han igjen puta på pinterest.

Puta eksisterer / eksisterte riktignok i Ikeas sortiment, men ting tyder på at den er mer kjent under navnet «Skarum». Det samme blir tydelig om man ser på julekatalogen fra 2013. Der ligger Skarum-puta pent og pyntelig til høyre i bildet.

- Ingen anelse Nettstedet metro.se, som først omtalte saken, tok en telefon til Ikeas pressesenter for å finne ut om det stemmer at Putin-puta egentlig er bedre kjent under navnet Skarum, og om denne puta fortsatt er i salg.

Presseansvarlig, Anna Pilkrona Godden, kan avkrefte Putin-putas eksistens, mens hun er usikker på om det fortsatt er mulig å få kjøpt en Skarum dersom det skulle være ønskelig.

- Nei, jeg har faktisk ingen anelse. Det er meget mulig at det har eksistert en pute som heter Skarum, men jeg kan ikke kommentere om den og Putin-puta er den samme. Det jeg derimot kan si er at det er viktig for oss på Ikea at alle får anledning til å være seg selv, sier hun.

Tidligere strid Selv om det denne gangen var en konflikt av det fiktive slaget, er det ikke første gang Ikea har kommet på kanten med Russlands homofili-lovgivning.

I 2013 fjernet de en «hjemme-hos-reportasje» med et homofilt par fra den russiske utgaven av kundeavisa si da dette oppslaget var i strid med loven som forbyr såkalt «homofil propaganda».

Den gang fikk interiørkjeden påpakning for å ha lagt seg flate, men de understreket først og fremst viktigheten av å holde seg innenfor lover og regler i det aktuelle landet.

- Vi har fått noen reaksjoner, ja. Mange har stilt spørsmål ved vår avgjørelse, men for oss er det viktig å følge lovene i de landene vi er virksomme, sa Ikeas internasjonale presseansvarlige Ylva Magnusson til nrk.no da.

Men Ikea har også gått i bresjen for homofiles rettigheter. Så tidlig som i 1994 kom selskapet med en TV-sendt reklame som portretterte et homofilt par som den første i verden, skriver curbed.com.

PUTE: Putin-puta på Reddit viser seg å være en forfalskning. I virkeligheten bærer den navnet Skarum. Foto: Reddit
PUTE: Putin-puta på Reddit viser seg å være en forfalskning. I virkeligheten bærer den navnet Skarum. Foto: Reddit Vis mer