SØT MALURT: De som tror all grønn te er helt sukkerfri vil kanskje føle at TV2 gir dem malurt i begeret i kveldens program. Illustrasjonsfoto.
SØT MALURT: De som tror all grønn te er helt sukkerfri vil kanskje føle at TV2 gir dem malurt i begeret i kveldens program. Illustrasjonsfoto.Vis mer

Avslører den grønne teens søte hemmelighet

«TV 2 hjelper deg» bedt av Twinings om å stoppe program.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kveldens utgave av TV2's forbrukerprogram «TV 2 hjelper deg» har fått et laboratorium til å undersøke teposer av typen Twinings Green Tea & Lemon og Lipton Green Tea Indonesian Sencha Tradition.

Resultatet vil overraske alle som trodde at grønn te var et sukkerfritt alternativ til usunne drikker.

Bes stoppe programmet Ifølge «TV 2 hjelper deg» inneholder Twinings-teposen hele 20 prosent sukker, mens posen fra Lipton inneholder fem prosent.

- Det står ingenting om det på pakkene, sier Heidi Hegvik i «TV 2 hjelper deg» til Dagbladet.

Ifølge en nettartikkel på TV2.no ville ikke Twinings stille til intervju, men påpeker i en epost blant annet at sukkerkonsentrasjonen blir mindre oppløst i vann.

«Samtidig krever Twinings at vi ikke sender reportasjen om sukker i teen på tv, og at vi stopper forhåndsreklamen for programmet», skriver TV2. Hegvik opplyser om at ordet som er brukt er «request», som også kan oversettes med å anmode.

Tviler på testresultater Det har TV-kanalen ingen planer om å imøtekomme.

- Nei, det går som planlagt, sier Heidi Hegvik.

I en epost til Dagbladet stillet Twinings seg tvilende til testresultatene, som TV2 har fått fra laboratoriet Eurofins.

«Twinings forstår ikke hvordan Eurofins Norway oppnådde sine testresultater for sukkernivåer i et lite parti Twinings Green Tea & Lemon, siden de er betydelig høyere enn normalen. Den rigide kontrollen som Twinings og leverandøren har på plass viser at Twinings grønn te typisk vil gi et sukkernivå på 0,18 gram sukker i det tørre innholdet av en 2-grams tepose. Videre, når teposen legges i vann for å drikke er sukkernivået i en typisk drikk mindre enn 0,1 gram sukker per 100 milliliter. All merking på Twinings produkter er i tråd med streng EU-lovgivning», heter det i eposten fra Twinings presseavdeling.

- Vi opplyser Lipton-selgeren Unilever opplyser at de bruker maltodekstrin som en del av smakstilsetningen, og bekrefter at nivået er omtrent fem prosent i Lipton Green Tea Indonesian Sencha Tradition.

«Det er litt sukker i maltodekstrin, men i så forsvinnende små mengder at det ikke gjør teen søt», heter det i eposten fra Unilever.

«Vi informerer i vår ernæringsverdi-tabell om hvor mye energi og sukker te inneholder per 100 milliliter te som er klar til å drikkes. Den informasjonen er tilgjengelig på hver Lipton te-pakke», skriver Unilever.

- Bør opplyses
Gunstein Instefjord, fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet, sier til «TV 2 hjelper deg» at det bør stå på pakkene at teen er tilsatt sukker - ihvertfall når det er så mye som 20 prosent.

- Det er veldig mange som er opptatt av å redusere inntaket av sukker, og da bør det definitivt stå på pakken når det er tilsatt såpass mye sukker, sier Instefjord til «TV 2 hjelper deg».

I en tilleggsepost til Dagbladet gjør Twinings oppmerksom på at Eurofins Norways rapport omhandler sukker i tørre teposer, og at te alltid bør inntas sammen med vann.

«Typisk brukes en 2-grams tepose til rundt 200 milliliter vann slik at oppløste sukkernivåer blir ikke mer enn 0,2 gram per 200 milliliter per kopp. Dette tilsvarer omtrent 0,2 prosent av Guideline Daily Amount (britisk anbefalt inntak, red. anm.) for sukker», heter det i eposten.