Avslører detaljene rundt angrepet på Bataclan. Sto ansikt til ansikt med terroristen

Forsøkte å forhandle.

BLODBAD: Bilder fra innsiden av konsertlokalet Bataclan vitner om de marerittaktige scenene som utspilte seg der sent fredag kveld. Nå forteller politiet om hvordan de tok seg inn til terroristene, og uskadeliggjorde dem. Foto: Mirrorpix
BLODBAD: Bilder fra innsiden av konsertlokalet Bataclan vitner om de marerittaktige scenene som utspilte seg der sent fredag kveld. Nå forteller politiet om hvordan de tok seg inn til terroristene, og uskadeliggjorde dem. Foto: MirrorpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Av de 129 menneskene som mistet livet i terrorangrepene fredag kveld og natt til lørdag, var det i konsertlokalet Bataclan de mest grusomme scenene utspilte seg.

89 personer ble skutt og drept etter at tre gjerningsmenn stormet lokalet en time inn i konserten med det amerikanske bandet Eagles of Death Metal.

Nå forteller fransk politi for første gang hva som skjedde da de tok seg inn i lokalet, om deres kontakt med terroristene og hvordan de reddet de resterende gislene.

Sto ansikt til ansikt Selv om det skulle ta over to timer fra det hele startet til gisselsituasjonen var avklart, tok det bare minutter før den første politimannen tok seg inn på Bataclan. Det skriver de britiske avisa The Telegraph.

Plutselig sto han ansikt til ansikt med en av angriperne. Han skjøt terroristen, og var vitne til at han så sprengte seg selv i lufta med bombebeltet han hadde på seg.

Et kvarter senere ankom det tungt bevæpnede spesialpolitiet - de fleste av dem var også til stede under gissel-situasjonen i kosherbutikken to dager etter angrepet på Charlie Hebdo i januar.

- Veldig mørkt De to overlevende terroristene hadde trukket seg tilbake i bygningen, og politiet og medisinsk personell evakuerte alle personene de kunne finne etterhvert som de tok seg lenger inn i bygningen.

Livredde konsertgjester kom krypende ut fra gjemmestedene sine. En politimann som har snakket med TV-kanalen TF1 forteller om et grusomt syn.

- Da vi gikk inn, var det veldig mørkt. Det var flere dusin kropper som lå oppå hverandre på bakken. De døde, de skadde og de overlevende som lot som om de var døde, sier politmannen de kaller Jean.

Fem telefonsamtaler Spesialgruppa visste ikke nøyaktig hvor terroristene befant seg, men tok oppstilling utenfor en dør i andre etasje der de trodde de hadde søkt tilflukt. Kvart over elleve hørte de en stemme fra den andre siden av døra.

Det var en av gislene som angriperne hadde valgt ut til å være leddet mellom dem og politiet.

- Han ropte at terroristene var der inne, og at dersom vi åpnet døra ville de sprenge alt i lufta, sier Jean.

Terroristene gikk så med på å gi politiet et telefonnummer de kunne nås på, og i løpet av de neste 50 minuttene ble det utvekslet fem samtaler. Men forhandlingene brøt sammen hver gang.

Angrepsordre 20 minutter etter midnatt kom ordren om å angripe. Politiet slo inn døra, og to og to i bredden avanserte de ned en smal korridor bak et stort metallskjold. Terroristene sto klare og ventet på dem.

- Med en gang vi gikk inn startet de å skyte. Skjoldet alene tok omlag 30 av kulene fra kalasjnikovene deres. Gislene skrek og kastet seg ned på bakken. Hver gang vi passerte et av gislene, hjalp resten av gruppa til med å få dem ut derfra, sier Jean.

Etter å ha kommet ned til enden av den ti meter lange korridoren, benyttet politiet seg av sjokkgranater, før de fyrte løs mot de to resterende terroristene. En av dem døde som følge av skuddvekslingen, den andre detonerte bombebeltet sitt.

Angrepet hadde da bare vart i tre minutter.

Bare en politimann ble skadet i angrepet da han fikk ei kule gjennom hånda. Det to og en halv time lange marerittet var over, men 89 mennesker hadde allerede mistet livet.