Avslører detaljer om Jordans siste, desperate minutter

Jordan Lindsey (21) ble drept av haier på ferie på Bahamas. Nå snakker foreldrene om datterens siste, desperate minutter.

DREPT AV HAI: 21 år gamle Jordan Lindsey. Foto: Shutterstock
DREPT AV HAI: 21 år gamle Jordan Lindsey. Foto: ShutterstockVis mer

- Mamma, det kommer en hai til!

Det var Jordan Lindseys siste ord, sier faren Michael Lindsey i et åpenhjertig intervju med ABCs Good Morning America.

Det var i ferieparadiset Bahamas Michael Lindsey og kona Kami opplevde alle foreldres mareritt. Dattera ble drept rett foran øynene på dem.

- Jordan døde i armene på Kami, sier Michael Lindsey.

Dramatikken

Familien var på en utflukt i ferieparadiset, og faren og Jordans søster oppholdt seg på en side av øya for å hilse på stedets berømte griser. Jordan og mora snorklet.

Det var da tragedien inntraff.

I intervjuet forteller Lindsey at dattera først skrek. Kami så da at dattera var omringet av det hun trodde var delfiner, men innså raskt at 21-åringen var i alvorlig trøbbel.

Jordan svømte desperat mot mora, etter at hun først ble bitt av én hai. Allerede da ser Kami at dattera er alvorlig skadd. Idet hun fikk tak i mora, angrep enda en hai.

Det var da 21-åringen skal ha ytret sine siste ord. Michael Lindsey sier til Good Morning America at mora har det tøft.

DREPT AV HAI: Jordan Lindsey. Foto: Shutterstock
DREPT AV HAI: Jordan Lindsey. Foto: Shutterstock Vis mer

Kritikk

Familien gikk i etterkant av hendelsen hardt ut mot turoperatøren.

- Da vi booket turen til Rose Island med turoperatøren Sandy Toes, antok vi at de ville ha prosedyrer på plass i tilfelle en nødssituasjon skulle oppstå, skrev de i en uttalelse.

Ifølge familien var 21-åringen og moren et godt stykke unna de andre snorklerne, og det skal ikke ha vært noen guider eller ansatte fra turoperatøren i nærheten.

Moren måtte ifølge familien dra datteren selv på land. Der ventet flere ansatte, men ingen av dem skal ha hatt førstehjelpsutstyr.

- Det føltes ut som en evighet før båten ankom. Da den endelig kom hadde heller ikke de medisinsk utstyr eller førstehjelpsutstyr, står det.

Turoperatøren Sandy Toes sier i en uttalelse at de gjennomførte «alle fornuftige tiltak» da Lindsey ble angrepet.

66 uprovoserte angrep

I 2018 registrerte International Shark Attack File 130 haiangrep verden over. 66 av disse var såkalte uprovoserte angrep, tilfeller der angrep på levende mennesker skjer i haienes naturlige habitat, uten menneskelig provokasjon som berøring eller andre typer interaksjoner.

Det er en nedgang sammenliknet med de siste åra, men organisasjonen påpeker at variasjoner i omgivelsene får innvirkning på tallene.

Nesten halvparten av de uprovoserte haiangrepene som er registrert hos ISAF skjedde i USA, etterfulgt av Australia som opplevde 20 angrep. Florida har i flere tiår toppet verdensstatistikken, og opplevde 16 registrerte angrep i fjor.

De skriver videre at tilfellene er oppsiktsvekkende få, gitt hvor mange mennesker som deltar i vannaktiviteter hvert år, og at sikkerhetstiltak ved strendene, god medisinsk behandling og oppmerksomhet har bidratt til at stadig færre dør hvert år.