HAR VAKT OPPSIKT: I flere uker har John og Susan Coopers dødsfall vakt oppsikt. Nå har det blitt gjort funn av E. coli på hotellet de overnattet på. Foto: NTB Scanpix
HAR VAKT OPPSIKT: I flere uker har John og Susan Coopers dødsfall vakt oppsikt. Nå har det blitt gjort funn av E. coli på hotellet de overnattet på. Foto: NTB ScanpixVis mer

John og Susan Cooper:

Avslører døds­­årsaken. «Oppspinn», mener datteren

I sommer døde John og Susan Cooper på mystisk vis på et luksushotell i Egypt. Egyptiske myndigheter mener E. coli-infeksjon er dødsårsaken, mens datteren beskriver funnene som «ren søppel».

I august døde det britisk ekteparet John (69) og Susan Cooper (63) med bare timers mellomrom på luksushotellet Steigenberger Aqua Magic i egyptiske Hurghada. Umiddelbart gikk datteren, Kelly Ormerod, ut og hevdet at noe mistenkelig hadde skjedd.

Da det britiske ekteparet døde i sommer, framsto omstendighetene rundt dødsfallet veldig uklare.

Onsdag uttalte egyptiske myndigheter at ekteparet døde som følge av en infeksjon av E. coli, ifølge The Guardian. Forrige uke opplyste også Thomas Cook om at det ble gjort funn av bakterien på hotellet.

Egyptiske myndigheter oppgir videre at John døde av akutt og alvorlig diare, som en følge av infeksjonen. Mens Susan skal ha dødd av hemolytisk-uremisk syndrom - en alvorlig blod- og nyresykdom som starter som en tarminfeksjon, og som etter noen dager fører til betennelse i nyrene, ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI).

Skeptisk

Men datteren er skeptisk til myndighetenes undersøkelser, og beskriver funnene som «absolutt oppspinn».

Til BBC sier hun at symptomene hun observerte da hun fant foreldrene på hotellet, ikke sammenfaller med symptomer på E. coli-infeksjon. Videre sier hun at hun vil vente til det blir gjort obduksjon av foreldrene i Storbritannia, før hun tror på at E. coli kan ha vært årsak til dødsfallene.

- Myndighetene leter etter noen å legge skylda på, og jeg tror ikke noe på at E. coli var dødsårsaken. Det er uvanlig at noen dør av E. coli på så kort tid, sier hun til Sky News.

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) er E. coli «et fellesnavn på en gruppe bakterier som forekommer normalt i store mengder i tarmsystemet til dyr og mennesker». I de fleste tilfeller er infeksjonen ufarlig, men i noen få tilfeller kan det få alvorlige konsekvenser.

- Døde foran øynene mine

Dager etter dødsfallene på luksushotellet fortalte Ormerod til Sky News at formen til foreldrene var fin da de gikk for å legge seg på kvelden, men at de ble ekstremt syke i løpet av de neste ti timene.

- Jeg så dem dø foran øynene mine og de hadde akkurat de samme symptomene. Jeg mener det har skjedd noe mistenkelig. Jeg tror ikke at noen har gått inn på rommet, men noe har skjedd inne på det rommet og det har ført til at de har blitt tatt fra oss, sa Ormerod.

Den mystiske lukten

Tidligere har guvernøren i Hurghada, Ahmed Abdullah, fortalt at det «var en rar lukt på rommet». Ormerod har tidligere hevdet at det ble brukt parfyme på rommet for å maskere lukten. Hun har også spekulert på om foreldrene kan ha inhalert noe som førte til at de døde.

Egyptiske myndigheters undersøkelser konkluderer imidlertid med at det ikke har vært lekkasjer av dødelige gasser på rommet. De uttaler også at den ukjente lukten oppsto på grunn av et insektmiddel som ble brukt på naborommet.

I rapporten konkluderer de med at de ikke har gjort funn som tyder på «kriminell vold».

Egypts turistminister, Rania Al Mashat, uttaler etter offentliggjøring av obduksjonsrapporten at «vi er et steg nærmere å hjelpe de etterlatte med å bearbeide tapet av John og Susan».

- Dødsårsaken ble fastslått av en gruppe internasjonale patologer, noe jeg for familiens skyld håper at kan få slutt på spekulative forslag om hva som kan ha skjedd, sier hun.

Undersøkelser

Forrige uke gikk reisebyrået ekteparet benyttet seg av, Thomas Cook, ut og bekreftet at det ble gjort funn av E. coli på hotellet, men de ville ikke fastslå det som dødsårsaken.

Reisebyråets undersøkelser ble gjort av en innleid spesialist. Samtidig kunne de avkrefte at det fantes uregelmessigheter i vannet og lufta på hotellet.

- Ut fra disse funnene er det klart at noe gikk galt i august på Steigenberger Aqua Magic i Hurghada, og at standardene var dårligere enn hva vi forventer av våre samarbeidshoteller, skrev reisebyrået i pressemeldingen.

Evakuerte gjester

Thomas Cook tok umiddelbart grep etter dødsfallene, og rundt 300 gjester ble evakuert fra hotellet og innlosjert andre steder i feriebyen.

Selskapet opplyste også om at de hadde «mottatt flere meldinger om at stadig flere gjester har blitt syke» på hotellet.

I august avviste guvernøren i Hurghada at maten kan ha vært kilden til sykdom.

- Dersom det var et problem med maten, ville flere personer være berørt, sa Ahmed Abdullah, men la til at matprøver har blitt sendt til laboratorium for testing.

I august offentliggjorde egyptiske myndigheter en rapport som viser at 26 av 1995 gjester ved hotellet mottok behandling fra helsepersonell mellom 16. og 23. august. Ekteparet døde 21. august.

I rapporten kom det fram at pasientene i gjennomsnitt brukte én dag på å komme seg.

FATALT: Så langt i år har seks turister falt i døden i Mallorca. Tre av dødsfallene, uavhengig av hverandre, skjedde fra dette bygget i Magaluf. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Les saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/seks-har-falt-i-doden-i-ferieparadiset-i-ar-tre-av-dem-fra-denne-bygningen/70052812 Vis mer