Avslører dødsfallet til beryktet narkoboss etter sju år

Nicky Barnes var en beryktet heroinboss i Harlem som terget daværende president Jimmy Carter og ble fengslet. Så begynte han å samarbeide med politiet.

VITNET: Den tidligere narkobossen, Nicky Barnes, sitter og dekker ansiktet med hette mens han vitner for president Ronald Reagans kommisjon mot organisert kriminalitet i Miami i Florida i februar 1985. Sikkerhetsoppbudet var massivt. Foto: AP Photo/Jim Witmer/Miami News
VITNET: Den tidligere narkobossen, Nicky Barnes, sitter og dekker ansiktet med hette mens han vitner for president Ronald Reagans kommisjon mot organisert kriminalitet i Miami i Florida i februar 1985. Sikkerhetsoppbudet var massivt. Foto: AP Photo/Jim Witmer/Miami NewsVis mer

NEW YORK (Dagbladet): Da Leroy Nicholas Barnes var på høyden av sitt heroin-imperium på 1960- og 70-tallet i Harlem i New York, var han en flamboyant karakter, som hadde 200 dresser, 100 par spesiallagde sko, 50 skinnfrakker, en flåte av luksusbiler, flere hjem og leiligheter, skriver New York Times, i nekrologen over Barnes.

Formuen skal han ha bygget opp ved å fylle det afroamerikanske nabolaget nord for Central Park med heroin og deretter investert i blant annet eiendom.

Barnes skal ha dødd allerede i 2012, 78 år gammel, skriver The Guardian. Årsaken til at dette ikke ble kjent tidligere, var at Barnes, som ble dømt i 1977 og satt fengslet i to tiår, forsvant inn i et vitnebeskyttelsesprogram med ny identitet etter at han begynte å samarbeidet med politiet og vitne mot sine tidligere samarbeidspartnere.

Smuglet i kister

I forrige uke bekreftet endelig en datter og en tidligere statsadvokat anonymt overfor New York Times at Barnes døde av kreft i 2012.

- Søsteren min og jeg har holdt dødsfallet privat. Det er fortsatt et sensitivt tema etter alt som skjedde, skriver datteren i en epost til avisa.

Døtrene fikk også nye identiteter i vitnebeskyttelsesprogrammet.

På høyden av heroinimperiet hans, var han beryktet langt utenfor New York. Han skal blant annet ha fått smuglet inn heroinen fra Asia via kistene til soldater som var drept i Vietnamkrigen, skriver New York Magazine.

Barnes var også notorisk kjent for å unngå å bli arrestert fordi vitner hadde en tendens til å miste hukommelsen eller forsvinne.

Faktisk gikk han så langt at han stilte opp på forsiden av New York Times Magazine i 1977 for nærmest å gni inn hvor usårbarlig han var. Med svarte solbriller stirret han mot leserne ved siden av tittelen «Mr. Untouchable» (på norsk Herr «Kan ikke røres» journ. anm.).

Opprørt president

Ifølge New York Times, ble daværende president Jimmy Carter så opprørt over forsiden at han beordret at Barnes, som hadde blitt tiltalt bare uker tidligere, skulle straffeforfølges på strengeste vis. Det endte med at han ble dømt til livstid i fengsel uten mulighet for prøveløslatelse.

Mens han sonet dommen, skal han blitt sint på tidligere partnere, kona og elskerinner som han mente sløste vekk hele imperiet han hadde bygget opp. Som en hevn begynte han å vitne mot dem. Blant dem var ekskona, som ble dømt til ti år i fengsel for narkotikaforbrytelser.

Som takk for samarbeidet ble Barnes løslatt fra fengselet i 1998 og sendt inn i vitnebeskyttelsesprogrammet. Det innebærer et nytt liv, på et nytt sted, med en ny identitet.

I 2007 kom det ut ei bok og dokumentar om ham med tittelen «Mr. Untouchable». Han ble også spilt av hollywoodskuespiller Cuba Gooding junior i filmen «American Gangster». Filmen dreier seg mye om en av Barnes´ konkurrenter, Frank Lucas, som ble spilt av Denzel Washington. Lucas døde 30. mai i år 88 år gammel.

SPILTE BARNES: Hollywoodstjerne Cuba Gooding junior spilte Barnes i filmen «American Gangster» i 2007. Foto: Charles Sykes/Invision/AP
SPILTE BARNES: Hollywoodstjerne Cuba Gooding junior spilte Barnes i filmen «American Gangster» i 2007. Foto: Charles Sykes/Invision/AP Vis mer

Utkonkurrerte mafiaen

Barnes vokste selv opp i Harlem og ble arrestert for første gang for tyveri da han var 10 år gammel. Etter at han sluttet på skolen i tenåra, skal han ha blitt heroinavhengig, men etter et rehabiliteringsbesøk i Kentucky, skal han selv aldri ha brukt dop igjen, skriver New York Times.

På 1960-tallet skal han først ha opptrådt som en konkurrent til den italienske mafiaen, som hadde kontrollert dopomsetningen i Harlem i flere tiår, og deretter ha fått operere med deres stilltiende samtykke. Mot slutten av tiåret skal han ha ledet et imperium som importerte og distribuerte heroin for millioner av dollar i New York, Pennsylvania og Canada. Samtidig skal konkurrenter ha blitt tatt av dage.

Han holdt en høy profil. Allerede i 1973 skal Barnes ha vært inspirasjon bak hitlåta «Bad Bad Leroy Brown» av Jim Croce.

Tidlig på 1980-tallet skal Barnes ha begynt å samarbeide med myndighetene. Og da han slapp ut i 1998, skal han ha lagt det flamboyante livet bak seg.

- Anonymiteten som dekker midtvesten er et liv jeg er svært komfortabel med, og det er det jeg ønsker å være, sa Barnes i et intervju med New York Times i 2007.

Han skal da ha jobbet for varehuskjeden Walmart og drømt om å åpne en franchise av Krispy Kreme.

- Jeg ønsker å stå opp hver dag, sette meg i bilen og gå på jobb og være et respektert medlem av samfunnet. Og jeg er respektert, sa Barnes.