Skogbrannen på Hawaii:

Avslører dyster sannhet

Redningsarbeiderne på Hawaii jobber seg gjennom ruinene. Dødstallene er ventet å stige.

«X»: Redningsarbeiderne jobber seg gjennom hus i byen Lahaina på Hawaii. Mannskapene merker byggene med spraymaling, for å holde oversikt over hvor de har vært. Foto: Moses Slovatzki / AFP / NTB
«X»: Redningsarbeiderne jobber seg gjennom hus i byen Lahaina på Hawaii. Mannskapene merker byggene med spraymaling, for å holde oversikt over hvor de har vært. Foto: Moses Slovatzki / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Skogbrannen som herjer på den tropiske øya Hawaii i USA er den dødeligste på hundre år.

Foreløpig bekrefter lokale myndigheter at 93 mennesker har mistet livet, og det er ventet at tallet vil stige.

Flere byer er totalutslettet av brannen. Ordfører i byen Lahaina, sier at alt som er igjen av den historiske byen er «aske og ruiner», til CNN.

Bruker DNA

Over 11 000 redningsarbeidere jobber seg sakte, men sikkert gjennom ruinene som står igjen. De merker bygningene og husene de har gjennomsøkt med enten «X» eller «HR», i oransje og rød.

For det blotte øyet er det bare spraymaling på et bygg, men meningen bak markeringene avslører en dyster sannhet. Dersom et bygg er merket med «HR», betyr det nemlig at redningsmannskapene har funnet menneskelige levninger. «X» betyr at et første søk er blitt gjennomført, skriver CNN.

RUINER: Lahaina er totalødelagt etter brannene. Foto: Sébastien VUAGNAT / AFP / NTB
RUINER: Lahaina er totalødelagt etter brannene. Foto: Sébastien VUAGNAT / AFP / NTB Vis mer

Politisjefen på Maui, John Pelletier, sier at det er utfordrende å identifisere dem som har omkommet som følge av skogbrannen.

- Vi vet at vi må identifisere mange av ofrene med DNA. Vi skal gjøre det raskt, men vi må også gjøre det riktig, sier han på en pressekonferanse.

SKOGBRANN: Hawaii er kraftig rammet av skogbrann - flere mennesker må kaste seg i vannet for å unngå flammer og røyk. Video: Twitter. Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Tråkker på levninger

Maui er den nest største av Hawaiiøyene og har blitt svært hardt rammet av brannen. Byen Lahaina ligger på Maui.

- Vi samler opp levningene og de faller fra hverandre, mens 200 mennesker løper rundt i området og tråkker på dem. Jeg vet ikke hvor mange detaljer dere vil høre, sier han.

Pelletier advarer også om at antallet døde trolig vil øke.

- Vi aner ikke hvor stort omfanget er, sier han på pressekonferansen.

Lahaina er nå en «no go zone», man kan ikke ferdes der, og beskrives som et farlig område med giftig røyk og forurenset vann, skriver CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer