Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eirik Jensen

Avslører Eirik Jensens eneste ord til Cappelen under rettssaken: «Du kommer til å bli ofra»

Nå kommer boka om rettssaken mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

FORTELLER: Eirik Jensen har hatt flere samtaler med forfatter Torgrim Eggen under og etter rettssaken. Boka er bygget på observasjoner fra retten og flere intervjuer.
 Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORTELLER: Eirik Jensen har hatt flere samtaler med forfatter Torgrim Eggen under og etter rettssaken. Boka er bygget på observasjoner fra retten og flere intervjuer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag kommer boka «Forbindelsen», ført i pennen av Torgrim Eggen. Boka handler om den nesten fem måneder lange rettssaken mot den tidligere polititoppen Eirik Jensen (60) og hasjbaronen Gjermund Cappelen (51).

I 69 dager satt de to på hver sin side av tiltalebenken. Jensen nærmest publikum, og Cappelen nærmest dommerne. Forholdet var iskaldt da de to møttes for første gang på tre år på hver sin side av tiltalebenken i Oslo tingrett i januar i år. Ingen høfligheter ble utvekslet.

- FØLTE MEG JÆVLIG DUM: Torgrim Eggen sier han måtte hente seg inn på tusenvis av presseoppslag like før han tok plass i retten. - Jeg følte meg jævlig dum de første ukene, med det var ikke dumt å stille på lik fot som retten, sier han. Foto: Anders Grønneberg
- FØLTE MEG JÆVLIG DUM: Torgrim Eggen sier han måtte hente seg inn på tusenvis av presseoppslag like før han tok plass i retten. - Jeg følte meg jævlig dum de første ukene, med det var ikke dumt å stille på lik fot som retten, sier han. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Cappelen var mannen som snakket Jensen inn i saken da han forklarte at Jensen hadde hjulpet ham med smuglingen i tiår og til slutt fikk han dømt til 21 års fengsel i en dom som er blitt anket.

«Du kommer til å bli ofra»

Men på én av de 69 lange rettsdagene ble trangen for stor for Jensen. Ifølge boka håndhilste de to én gang, da Cappelen først satte seg i vitneboksen for å avgi sin forklaring. Og omkring én uke etterpå kom episoden resten av Norge ennå ikke har hørt.

«Eirik Jensen lener seg fram til ham og sier, så lavt at ingen kan høre det: 'Vent og se. Du kommer til å bli ofra'», skriver Eggen i boka.

- Og det ble han kanskje også, sier Eggen til Dagbladet, og viser til at Cappelen fikk 30 prosent strafferabatt for sin tilståelse og for å ha snakket Jensen inn i saken.

NY BOK: Boka «Forbindelsen» kommer på Kagge forlag i morgen.
NY BOK: Boka «Forbindelsen» kommer på Kagge forlag i morgen. Vis mer

- Løper Jensens ærend

Journalisten og forfatteren har sittet ved siden av Jensens samboer Ragna Lise Vikre nesten hver eneste rettsdag. Resultatet i bokform er her bare en måned etter domsavsigelsen, og Eggen har blant annet hatt flere samtaler med politilederen som ble dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til hasjsmugling.

Boka vier mye plass til Cappelen og hvilke motiver han kan ha hatt for å snakke Jensen inn i saken. Boka stiller spørsmål ved om Cappelen hadde gjort en avtale med påtalemyndigheten på forhånd for å snakke inn Jensen. I dommen mot ham slås det fast at det ikke spiller noen rolle om motivet var strafferabatt. Derfor ble han dømt til 15 års fengsel.

«Av og til kan han virke som statsadvokatens dresserte ape», skriver Eggen om utspørringen av hasjbaronen.

Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe, sier følgende om det han har hørt fra boka.

- Dette blir bare å løpe Jensens ærend. Dette virker som Jensens forlengede arm med et nytt forsvarsskrift, sier han til Dagbladet.

- Ville ikke bidra

Eggen tar blant annet opp et møte de Vibe hadde på Riksadvokatens kontor like før Cappelens første avhør med Spesialenheten.

«Hva slags løfter de Vibe har mottatt der, vil vi neppe få kjennskap til, men vi vet at det har den tilsiktede effekt. Løftene er gode nok for Gjermund Cappelen. Han prater som en foss», skriver Eggen.

- Det er overhodet ikke inngått noen avtaler. Om det var en avtale, hvorfor ble den ikke da holdt? Nå har vi jo anket straffen, sier han.

ISKALDT: Møtet mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen var iskaldt på rettssakens første dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ISKALDT: Møtet mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen var iskaldt på rettssakens første dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Eggen sier han gjerne også skulle snakket med Cappelen i forbindelse med boka,

- Vi ville ikke bidra på noe som helst i denne boka og har gitt klar beskjed om det, sier de Vibe, som også reagerer på at store deler av Cappelens familie blir navngitt med fullt navn.

- Jeg ser ikke bort fra at han Jensen kan ha slengt med leppa under Cappelens forklaring, men jeg har ikke fått det med meg, sier han om de eneste ordene de to skal ha utvekslet.

- Jensen er ikke Jesus

Boka «Forbindelsen» gis ut på Kagge, forlaget som allerede har gitt ut to bøker skrevet av Eirik Jensen.

- Jeg ville ikke få dette til å framstå som Jensens bok. Han har fått sitatsjekk på det han har bidratt med. De Vibe og Cappelen var bekymret for en ensidig og pro-Jensen utgivelse. Jeg føler egentlig ikke at det er det jeg har levert. Jeg har forsøkt å balansere, sier Eggen til Dagbladet.

«Jensen er ikke Jesus. Han har gjort mye rart gjennom et 36 år langt politiliv, vært hard mot de harde, noen ganger mot de ikke så harde», skriver Eggen i boka.

Han betegner også store deler av prosessen mot Jensen som usaklig, og peker blant annet på gjennomgangene av Jensens privatøkonomi og privatliv, som ble så godt som oversett i dommen mot den tidligere polititoppen.

«Tror jeg at Eirik Jensen er uskyldig? Det er vanskelig å svare på. Mest riktig blir det vel å si at jeg oftere tror han er uskyldig enn skyldig», skriver han, og påpeker at han har nøyaktig samme holdning nå, etter å ha fullført boka.

- En sjenert fyr

Men han ble også kjent med personen Eirik Jensen.

«På tomannshånd er Eirik klarere og mer overbevisende enn når han opptrer i retten. På den annen side prøver jeg å ha i bakhodet at han er god til å snakke folk rundt – det har vært jobben hans å snakke folk rundt – og at man skal være varsom med en slik fyr».

- Han er en sjenert fyr. Det er jeg også, når jeg møter på det hos andre. Han liker å mekke og gå på jakt. Vi hadde ikke så mye å kaldprate om, men vi deler en form for svart humor. Mange vil kalle det politihumor, og det blir vel sånn fordi de har sett det som er å se.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!