Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslører europeiske terrornettverk

Osama bin Ladens samarbeidspartnere forsyner blant annet Norge med heroin. Avsløringene av terrornettverket har tatt Europas etterretning på senga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Interpol ser forbindelser mellom Osam bin Laden og albansk mafia. Gwen McClure i Interpol informerte forrige uke om forbindelsene mellom al-Qaida og albansk mafia og UCK-geriljaen. bin Laden skal blant annet ha deltatt på flere møter med albanske terroristledere.

- Disse forbrytersyndikatene har dannet bekvemmelighetsallianser, og er villige til å samarbeide eller gjøre forretningsavtaler med andre organiserte kriminelle grupper, sa McClure.

Den albanske mafiaen er en av de mektigste gruppene kriminelle i verden, og blant de største leverandørene av narkotika til Sveits, Østerrike, Tyskland, Ungarn, Sverige og Norge.

Blonde muslimer

Allerede i 1993 skal Osama bin Laden ha knyttet kontakter på Balkan, skriver professor i utenrikspolitikk, Nikoalos Stavrou, i en kommentar. bin Laden var på jakt etter å rekruttere blonde muslimer som ikke ville vekke oppsikt i Europa.

Under krigen om Kosovo-provinsen lå soldater fra UCK-geriljaen i trening i bin Ladens treningsleire i Afghanistan. bin Laden skal også ha bidratt økonomisk til kampene i Kosvo. UCK samarbeider med den albanske mafiaen for å finansiere sine våpen.

Samarbeidet mellom al-Qaida og UCK ga bin Laden stor tilgang på blonde muslimer, skriver professoren.

Før Kosovo-krisen vurderte amerikansk etterretning UCK som en terrorgruppe, men endret betegnelsen til «frihetskjempere» da de inngikk samarbeid med dem for å bekjempe Slobodan Milosevic.

Pass-tyveri

I 1997 ble rundt 100 000 blanke pass stjålet sammen med en mengde våpen i Albania. Myndighetene har fortsatt ikke klart å gjøre rede for hvor passene er blitt av, men man frykter at UCK har skaffet seg tilgang til en enorm mengde falske papirer til terrorister.

I september 1999 meldte den bosniske avisa Dani at Osama bin Laden hadde fått et bosnisk pass i Wien. Spørsmålet er hvor mange andre bosniske soldater som har falske pass.

Revurderer

Før terror-angrepene mot USA 11. september var vestlig etterretning mindre opptatt av koblingene mellom europeiske terrorister og al-Qaida. De var klar over at terrorister tydde til narkosalg for å finansiere virksomheten, men de var ikke klar over det omfattende nettverket og samarbeidet.

Avsløringen av ei tunisisk terror-celle i Milano ble begynnelsen på opprulling av et større europeisk nettverk.

- Før 11. september hadde vi ikke peiling på omfanget av problemet. Tidligere hadde vi sett noen forbindelser til Afghanistan, men vi så ikke forbindelsene til al-Qaidanettverket. Nå ser vi flere koblinger mellom cellene og al-Qaida. Nå revurderer vi alt, sier en etterretningskilde til Washington Post.

Etterforskning av terror-cella i Italia har avdekket spor av liknende virksomheter i Tyskland, Spania, Storbritannia, Frankrike og Belgia.

Interpol skal også ha avdekket hvordan en tsjetsjensk terrorgruppe overførte penger fra kriminell virksomhet i Russland til vesteuropeiske land via offshorebanker.

HAR EUROPEISKE KONTAKTER: Verdens mest ettersøkte terrorist, Osama bin Laden, skal ha kontakter med europeisk mafia.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling