Avslører faenskapen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alder: 60

Yrke: Programsekretær og forfatter

Ebbe Ording er den her i landet som vet mest om det skjulte spill som førte til at Norges hovedflyplass ble lagt til Gardermoen. Bortsett fra Gro og Kåre og Opseth og alle de andre levende og døde politikere og byråkrater som deltok i det spillet som nå uten omsvøp eller anførselstegn kalles Det store bedrageriet. Gjennom en serie fjernsynsprogrammer og ikke minst boka «Historien om Gardermoen: et nasjonalt bedrageri» viser han det sammenfattede mønster, gir oss de bakenforliggende forklaringene til et bilde av dramatisk tyngde med skremmende perspektiver.

- Jeg er fristet til å kalle det politisk kriminalitet. Prosessen som førte fram til Gardermoen er et klart overgrep mot den tillit folket har til et system som de forventer skal fungere åpent og ordentlig, sier han til Dagboka. Kjell Opseth er kanskje ikke den største skurken i dette spillet. Ording nøyer seg med å plassere ham på sjarmøretappen i en stafett hvor premissene for en stor del var lagt da Opseth ble samferdselsminister.

Han vil heller ikke utelukke at det ligger en kriminell handling bak Jan Fredrik Wiborgs død. Wiborg mente å kunne dokumentere at værmålingene som førte til at Hurum ble droppet som stedsvalg, var manipulert. Han ble funnet død utenfor sitt hotell i København.

- Vi vet at Wiborg hadde mange og mektige fiender, både nasjonale og utenlandske. Vi vet også at torpedoer kan kjøpes for penger. Det som er helt sikkert, er at vi ikke kan leve med statsadvokatens konklusjon som ikke utelukker at dødsfallet skyldtes en ulykke. Derfor er justisministeren nødt til å vende hver stein i denne saken, som er uten sidestykke i norsk etterkrigshistorie, og ikke gi seg før sannheten er kommet for en dag.

Ebbe Ording kunne vært en rik mann. Hadde han, sammen med Bjørg og Arne Mykle, vært like smarte som opphavsmennene til «Sesam Stasjon», smurfer og andre serier, kunne de sikkert gjort gode penger på «Pompel og Pilt» som de sammen skapte på 60-tallet. De to tredokkene representerte et opprør mot det pedagogisk riktige og er kommet til å bli kultfigurer for en hel generasjon.

- Kanskje man skulle lage en ny versjon, hvor Pompel og Pilt skiftes ut med konsulentene eller investorene eller meklerne og svingdøra byttes med Børsen, undres Ording, som er i gang med nye reportasjer om Forsvaret. Før har han laget severdig og avslørende fjernsyn om tungtvann, barnevern, moms og kraftbruk, for bare å nevne noe.

Men Gardermoen blir heller ikke han ferdig med.