«Grottefesten» i retten:

Avslører flere fester

I en Snapchat-gruppe kalt «Direktoratet for rusmisbrukere» skal den omstridte grottefesten ha blitt planlagt sommeren 2020. En av de to tiltalte (27) fortalte retten om de dramatiske minuttene etter at strømmen gikk.

BUNKERS: De tiltalte forteller at det har vært flere fester i bunkeren på St. Hanshaugen i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BUNKERS: De tiltalte forteller at det har vært flere fester i bunkeren på St. Hanshaugen i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGRETT (Dagbladet): - Det er utrolig kjipt og tragisk at noe som var ment å være en kjempebra fest skulle få det utfallet her. Det var ikke det jeg ønsket skulle skje.

Slik avsluttet den ene av de to tiltalte (27) i grottefest-saken sin frie forklaring andre dag i Oslo tingrett.

Hele onsdag er satt av til at de to tiltalte mennene i 20-åra skal forklare seg om festen de arrangerte i et av Sivilforsvarets tidligere fjellanlegg på St. Hanshaugen. Grotten var sanert og avstengt på festtidspunktet.

Mennene er tiltalt for å uaktsomt ha forårsaket forgiftning som medførte allmenn fare for liv eller helse. Dette nekter begge straffskyld for.

De to er også tiltalt for brudd på brann- og eksplosjonsvernloven, som i tiltalen beskrives som særlig graverende. Dette har de erkjent delvis straffskyld for.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Snapchat- og Tinder-bevis

Tiltalte (27) åpnet med å fortelle at han og noen venner ønsket å arrangere en større fest mot slutten av sommeren 2020. De skal ha startet å planlegge festen i en Snapchat-gruppe med navnet «Direktoratet for rusmisbrukere».

- Vi prøvde å finne ut av hvor vi kunne ha en fest. Det var tilfeldig at vi kom over den grotta, sier mannen.

Under rettssaken ble flere meldinger fra Snapchat-gruppa lagt fram som bevis, blant annet meldinger der det kom fram at tiltalte (27) planla hvordan de skulle hente aggregatet som skulle brukes i bunkeren.

Det ble også lagt fram Tinder-meldinger som den 27 år gamle mannen skal ha sendt i tida før grottefesten.

I meldingene snakket tiltalte blant annet om at han og vennene hadde funnet en grotte der «det var plass til mange og hvor ingen kunne høre dem».

Han inviterte flere av jentene han snakket med til festen, og beskrev det som «en syk fest den 29. august like ved Bislett i et forlatt tilfluktsrom», med «ca. 100-200 mennesker, glow sticks, DJ, laser, low fog».

Flere grottefester

Videre forteller mannen at det skal ha vært totalt tre fester i grotta på St. Hanshaugen før «den store grottefesten» fant sted, hvor flere ble alvorlig skadd av kullosforgiftning.

Selv skal han imidlertid bare ha deltatt på én av de tre festene, ifølge forklaringen i retten. Den tiltalte mannen (27) skal også ha vært med på å arrangere andre ulovlige fester tidligere, blant annet på en byggeplass, kommer det fram i retten.

Mannen nekter for at arrangementene med viten og vilje ble lagt til «farlige steder», men forklarer at det først og fremst handlet om å finne steder der det ikke var folk.

Da grottefesten ble arrangert var gjaldt fortsatt strenge corona-begrensninger for både uteliv og private sammenkomster.

- Ble helt stille

Det var natt til søndag 20. august 2020 at en politipatrulje kom over den ulovlige ravefesten.

Arrangørene skal ha brutt seg inn i bunkeren og etablert en provisorisk inngang gjennom en luke. Inne i bunkeren plasserte de et dieselaggregat i et rom som var forsøkt avstengt med gaffateip og superlim.

Da døra inn til rommet der aggregatet sto ble brutt opp i løpet av natta, spredte det seg eksos i grotta, ifølge tiltalen.

Den ene av de to tiltalte (27) fortalte retten om det kritiske tidspunktet der arrangementet tok en vending fra fest til alvor. Han forteller at det først var «kjempegod stemning» og at «alle koste seg», før strømmen plutselig gikk.

- Kvart over tre, eller halv fire, ble det helt stille. Alle lysene sluknet, forteller mannen.

BEVISSTLØSE: Natt til søndag 30. august ble sju personer sendt til sykehus etter det politiet mener var en ulovlig fest i en bunker på St. Hanshaugen i Oslo. Foto: Privat / Øystein Andersen / Svein Dybdahl / Dagbladet Vis mer

Da skal den andre tiltalte (26) ha gått inn til rommet der aggregatet sto for å sjekke hva som har skjedd, forklarer tiltalte (27).

- Han kommer løpende tilbake og sier at noen har besvimt. Så løper han, jeg og noen andre inn, og det første jeg møter er ei jente som ligger på bakken og en annen person som sitter over henne. Jeg får hjelp av en eller to til å bære henne ut, forteller mannen (27).

Prøvde å hente flere

Videre forteller 27-åringen om de påfølgende intense minuttene der han og flere andre forsøkte å redde ut folk som hadde besvimt.

- Jeg løper jeg tilbake og finner jeg den neste som ligger i slusa. Jeg tar tak i armen hans og begynner å dra han ut, og møter to politimenn like ved den første slusa, forteller mannen.

«Slusene» refererer til de ulike rommene inne i bunkeren. Den tiltalte forteller at han så fikk hjelp av politibetjentene til å bære ut en person som har besvimt.

- Da løper jeg tilbake igjen for å sjekke en gang til at det ikke er flere, men vi får beskjed av en brannmann om at vi må gå ut.

Mannen forteller at de deretter ble stående utenfor grotta, før de ble kjørt til sykehuset. Der ble han selv liggende i tre dager.

«Null kunnskap» om aggregater

Spørsmålet om hvem som hadde ansvaret for festen og for å ivareta sikkerheten står sentralt i rettssaken. Dette gjorde aktor Didrik Sollie flere forsøk på å grave i.

Den tiltalte mannen (27) vedkjenner seg å være en av arrangørene av festen, men mener at han selv ikke hadde ansvar for driften av aggregatet og avstengingen av rommet der aggregatet sto - til tross for at det var han som leide og hentet aggregatet.

Han omtaler sin kjennskap til aggregater som «tilnærmet null» i forkant av festen, og forklarer at han hovedsakelig hadde ansvar for å spille musikk gjennom kvelden.

På spørsmål fra aktor om det var noen var ansvarlig for aggregatet, svarer mannen:

- Det vet jeg ikke, jeg hadde så lite med det å gjøre. Jeg føler at det blir vanskelig for meg å si noe om det.

- To bein stakk ut

Mandag, under rettssakens første dag, tok brannvesenet med seg dommerne til bunkersen i krysset mellom Collets gate og Uelands gate i Oslo.

Her fikk dommerne et innblikk i hvordan det så ut da den mye omtalte rave-festen fant sted i slutten av august 2020. Også de to tiltalte var med tilbake bunkeren mandag.

Under befaringen i grotta forklarte den andre tiltalte (26), som altså først skal ha gått inn i rommet med aggregatet, kort om hva han så da han kom inn.

- Jeg så to ben som stakk ut her, forklarte en av de tiltalte, mens han pekte ut området innerst i rommet der en av de som ble alvorlig skadd under hendelsen skal ha ligget.

OMVISNING: Dommere og journalister fikk være med på tirsdagens befaring i bunkeren på St. Hanshaugen i Oslo, der den ulovlige festen ble avholdt i august for to år siden. Dagbladet bruker VGs bilder i denne saken etter avtale med avisa fordi kun én fotograf fikk være med på befaringen. Foto: Tore Kristiansen / VG
OMVISNING: Dommere og journalister fikk være med på tirsdagens befaring i bunkeren på St. Hanshaugen i Oslo, der den ulovlige festen ble avholdt i august for to år siden. Dagbladet bruker VGs bilder i denne saken etter avtale med avisa fordi kun én fotograf fikk være med på befaringen. Foto: Tore Kristiansen / VG Vis mer

- Livsfarlig

Minst 100 personer deltok på festen, og brannmannskap har beskrevet at flere «lå strødd» utenfor grotta da de kom til stedet.

I ettertid ble det klart at to av festdeltakerne ble påført alvorlige skader etter å ha pustet inn kullosen. 25 personer ble kjørt til sykehus for medisinsk behandling.

Frode Michaelsen, som er branninspektør i Brann- og redningsetaten i Oslo, avga sin forklaring i retten tirsdag.

Der kom det fram at brannvesenet mener at det var så mye kullos i deler av grotta at det var livsfarlig å oppholde seg der så lite som fem minutter.

VIKTIG FOR VURDERINGEN: Branninspektør Frode Michaelsen (t.v) orienterte statsadvokat Daniel Sollie og meddommerne i rettssaken om hendelsesforløpet mens han viste dem de ulike rommene i bunkeren. Foto: Tore Kristiansen / VG
VIKTIG FOR VURDERINGEN: Branninspektør Frode Michaelsen (t.v) orienterte statsadvokat Daniel Sollie og meddommerne i rettssaken om hendelsesforløpet mens han viste dem de ulike rommene i bunkeren. Foto: Tore Kristiansen / VG Vis mer

Michaelsen kom også med flengende kritikk til den generelle ivaretakelsen av brannsikkerhet under arrangementet, hvor de mest graverende avvikene handler om manglende brannvarsling og svært dårlige evakueringsplaner.

- Hvis det hadde oppstått panikk her, om for eksempel mange hadde blitt kraftig påvirket av denne CO-gassen, var det bare én rømningsvei. Den var vanskelig å bruke, og det var maks én som kunne komme seg ut av gangen i lav hastighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer