AVSLØRER VAKSINEPRISENE: UNICEF avslører for første gang hva det kan koste å redde et barn. Her får Maroufa (4) et polio-vaksine av en UNICEF-arbeider i Kabul 5. mars 2006. Den kostet trolig under en krone. Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq/Scanpix
AVSLØRER VAKSINEPRISENE: UNICEF avslører for første gang hva det kan koste å redde et barn. Her får Maroufa (4) et polio-vaksine av en UNICEF-arbeider i Kabul 5. mars 2006. Den kostet trolig under en krone. Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq/ScanpixVis mer

Avslører for første gang hva det kan koste å redde et barn

UNICEF legger ut lister for å presse prisene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs barnefond UNICEF brukte i fjor over 4,1 milliarder kroner på 2,5 milliarder vaksier til 99 land. Det anslås at de dermed når ut til 58 prosent av alle barna i verden.

UNICEF, som er den største kjøperen av vaksiner til barn, publiserer for første gang prisene de betaler for 16 ulike vaksiner for å presse prisene.

- Et skritt i riktig retning - Åpenhet er et viktig prinsipp i seg selv og vil hjelpe myndigheter og partnere i å ta mer informerte avgjørelser, sier Shanelle Hall, direktør for leverandøravdelingen i UNICEF, i en uttalelse.

- Åpenhet vil også bidra til en mer konkurransedyktig og mangfoldig leverandørbase for de globale fellesgodene, sier Hall videre.

UNICEFs mål er å gjøre hele befolkninger av barn i risiko immune mot farlige sykdommer og virus, og lavere priser betyr i praksis at flere kan bli vaksinert.

Underdirektør Daniel Berman i Leger Uten Grenser mener offentliggjøringen er et skritt i riktig retning, melder Reuters.

- Ved å få tilgang til disse prisene, kan kjøperne dra nytte av økende kapasitet i nye land og produsere kvalitetsvaksiner til en betydelig lavere kostnad, sier Berman.

Vestlig misnøye Dette er noe få vestlige legemiddelgiganter støtter, og de største - som MSD og Novartis - nekter offentliggjøring av prisene, melder Reuters.

Prislistene viser en stor forskjell mellom vestlige og ikke-vestlige legemiddelselskap. Flere av de vestlige legemiddelgigantene tar gjerne dobbelt så mye som bedrifter i India og Indonesia.

Prislistene viser også en gradvis økning fra 2001 til 2010, og at prisene for vaksine mot blant annet stivkrampe og meslinger doblet fra 2001 til 2010.

Enkelte vaksinepriser har også holdt jevn pris eller minket etter at flere konkurrenter begynte å produsere vaksinen.

Dyre kombivaksiner Vaksinene som har eksistert en stund og lages av flere selskaper koster bare rundt en 50-øring per dose, mens kombinasjoner som vaksinerer mot difteri, stivkrampe, kikhoste, hapatitt B og Haemophilus influenzae koster UNICEF 16 kroner eller mer.

Prisen kan delvis forsvares ved at det er komplisert å lage vaksinekombinasjonene.

- Vi vil alltid tilby UNICEF våre vaksiner til lavest mulig pris siden de hjelper de som trenger dem mest, men har minst mulighet til å betale. Vi ønsker UNICEFs offentliggjøring av tidligere priser ved anbud velkommen og håper det vil hjelpe for framtidige vaksineinnkjøp, sier den britiske legemiddelgiganten GlaxoSmithKline i en uttalelse, ifølge Reuters.

KANSKJE LITT UBEHAGELIG: Til tross for at det kan være ubehagelig, er vaksinen svært viktig. Her får en filipinsk gutt en vaskine mot meslinger i et fattig nabolag i Manila. Foto: EPA/Rolex Dela Pena/Scanpix
KANSKJE LITT UBEHAGELIG: Til tross for at det kan være ubehagelig, er vaksinen svært viktig. Her får en filipinsk gutt en vaskine mot meslinger i et fattig nabolag i Manila. Foto: EPA/Rolex Dela Pena/Scanpix Vis mer