DRILLET: Ifølge avhopperen drilles barn i treningsleire. Dette bildet er hentet fra en av IS' propagandafilmer. Foto: IS-propaganda
DRILLET: Ifølge avhopperen drilles barn i treningsleire. Dette bildet er hentet fra en av IS' propagandafilmer. Foto: IS-propagandaVis mer

Eksklusivt intervju med avhoppet IS-offiser:

Avslører grufulle detaljer om IS' barnehær for første gang

Barna har blitt drillet i treningsleire der de har blitt stengt inne og hjernevasket med propaganda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe barn, kledt i kamuflasjedrakter, står klare med kniver i hendene for å skjære halsen av sine ofre.

Ofrene er voksne menn som tvinges til å gå ned på kne. De blir myrdet mens barna roper:

- Allah Akbar! Allah Akbar!

Det finnes en mengde filmer med slike scener på internett, lagt ut av IS' propagandasentraler. Men for første gang siden IS ble grunnlagt sommeren 2014 avslører nå en høyt rangert emir detaljer om IS' barnearmé.

Avhopperen er IS-offiseren Abu Abboud al-Raqqawi fra Raqqa, som har latt seg intervjue om barnehæren av Expressens Kassem Hamadé.

- De kalles Ashbal al-Khilafa. De fleste er barn av syrere, men også av utenlandske medlemmer, sier Abu Abboud al-Raqqawi.

Han hevder også at IS' selvmordsbombere dopes i hemmelighet.

Treningsleire i hver by

I IS-kontrollerte områder har man stengt alle skoler. Foreldre som lever der har to alternativer for sine barn. Koranstudier i moskéen eller Ashbal al-Khilafa.

- På koranskolene går vanlige muslimer som ikke behøver være medlemmer i IS. Der får de lære om islam ut fra IS' tolkning. Eller så får de velge Ashbal al-Khilafas leire. Det er frivillig, sier al-Raqqawi.

De som går til koranstudier gjør det noen timer hver dag og behøver ikke bo i leire. Men Ashbal al-Khialafa er noe helt annet.

- Bare i Raqqa bygde man opp minst 15 treningsleire for Ashbal al-Khilafa. På hvert sted og i hver by og samfunn som IS kontrollerer etableres slike leire.

Hver leir tar imot 600–800 barn. Der bor de i seks måneder - helt isolert fra omverdenen og sine foreldre. De forberedes på å bli soldater - ikke for å delta i stridene nå, men som en reservehær, sier al-Raqqawi.

«Mer brutale enn voksne»

Treningen består av praktiske og teoretiske deler. IS-filmer som sirkulerer i sektens propagandakanal Amaq viser hvordan en liten gruppe barnesoldater gjennomsøker et sønderbombet hus etter sine ofre. Ofrene er kidnappede personer som tvinges til å gjemme seg i huset og barna leter etter dem for til sist å skyte og drepe dem. Det er en del av barnas utdanning.

- Disse barna brukes ikke i krigen nå. Noen få velges ut som selvmordsbombere, men resten spares til kommende kriger mot den vestlige verden.

SKYTETRENING: Barn gjennomfører angivelig skytetreninger. Foto: IS´ propagandafilm
SKYTETRENING: Barn gjennomfører angivelig skytetreninger. Foto: IS´ propagandafilm Vis mer

- De er mer brutale enn voksne medlemmer. Flere av dem melder seg frivillig for å delta i strid, men det får de ikke, sier al-Raqqawi.

Barnas alder varierer mellom ni og 14 år. Men IS gjør unntak for dem som er yngre enn ni år - hvis de ser eldre ut. I treningsperioden deles barna inn i to grupper: Vanlige stridende medlemmer og selvmordskandidater.

- De farligste er barn som lærer å utføre hemmelige oppdrag. De lærer hvordan etterretningstjenesten fungerer og hvordan de skal gli inn i ulike samfunn. Det er de som vil bli sendt ut i verden som hvilende celler.

Kokker med mystisk pulver

Ifølge al-Raqqawi var det fire trofaste IS-kokker som lagde maten som ble distribuert til samtlige leire i Raqqa. Bare noen få utvalgte hadde lov til å komme inn i kjøkkenet.

al-Raqqawi besøkte ofte kjøkkenet for å lage lister over hva som behøvdes. Der oppdaget han at kokkene blandet et pulver fra små poser i mat og i drikkevann.

al-Raqqawi hadde selv deltatt i ulike treningsleire der han hadde hørt snakk om at man blandet et pulver i maten for å gjøre rekruttene brutale. Nå så han det med egne øyne, selv om han i dag ikke vet hva pulveret inneholder.

- Det er slik de får selvmordsbombere til å melde seg frivillig, sier -al-Raqqawi.

Pulveret blandes i mat og vann i så små mengder at det ikke kjennes på smaken, ifølge al-Raqqawi. Men i kombinasjon med shariaforelesninger av den utdanningsansvarlige franskmannen Abu Mossaab ble effekten merkbar i treningsleirene.

- Når Abou Mossaab forteller at dine søstre er fengslet hos vantroende og at det er en plikt å bekjempe dem, kjenner du deg motivert for å gå rett ut i krig, eller bli stridende martyr, sier al-Raqqawi.

- Du går på eget initiativ og sier «sheik Abu Mossaab, gi meg bilen for å angripe de vantroende». Det er takket være pulveret og tablettene som selvmordsbombere spiser straks før de utfører sine angrep.

- Får de det hele tida, eller bare ved enkelte tilfeller?

- Nei, nei. Dette blandes i maten og i drikkevannet. Men de passer på at ingen oppdager det.

Velger ny mann til kona

Stridende martyrer er noe annet enn selvmordsbombere. Krigeren utrustes med våpen, håndgranater og sprengstoff, og sendes inn bak fiendens linjer. Han slåss oftest til han dør.

BARNESOLDATER: Ifølge avhopperen trenes barna til å bli fremtidige drapsmenn. Foto: IS´ propagandafilm
BARNESOLDATER: Ifølge avhopperen trenes barna til å bli fremtidige drapsmenn. Foto: IS´ propagandafilm Vis mer

Hver martyrkandidat gir alt han eier til sine venner og slektninger før oppdraget.

- Den som er gift og skal bli martyr velger hvem hans kone skal gifte seg med når han dør. Det er en måte å føle seg trygg på at hun skal følge i hans fotspor, sier al-Raqqawi, og fortsetter:

- En måned før selvmordsoppdraget får man dra hjem og hvile. Man behøver ikke gjøre noe denne måneden. Alle ønsker oppfylles for at man skal gå «gjeldfri» til «himmelen».

- Først forberedes han med troen og stridsmoralen. Han får hjelp med alt han behøver. Alle hans ønsker virkeliggjøres. Bil, penger, klær. Alle hans gjelder betales. Uansett hvor mye gjeld man har, så står de for det. De sier at den som er på vei til martyrdommen må gå gjeldfri.

- Hvilken nytte har man av å få bil og penger når man skal drepe seg selv?

- Nei, du tar det ikke med deg i døden, men du gir alt til dine venner og søsken. Du er helt overbevist om at du skal til paradiset. Al-Raqqawi sier at han har hatt mange venner som har valgt å bli selvmordsbombere. Noen av dem sa han farvel til før de dro i biler fullastet med sprengstoff. De har alle oppført seg «normalt», ifølge al-Raqqawi.

Han forteller om en av dem: - Han lo som om han ikke var på vei mot døden.

- Du var emir i Den islamske staten, men nå sier du at de ikke er ordentlige muslimer.

- Ja, de er ikke muslimer.

- Men likevel har du bidratt med utdanning av IS og hjulpet dem?

- Det stemmer. Jeg sluttet meg til IS og ble igjen hos dem en tid, men kunne ikke si mot dem når de gjorde feil. Det ville vært nok at bare én person vitnet mot meg. Hvis jeg hadde sagt noe negativt om IS, hadde jeg blitt slaktet.

al-Raqqawi hevder at han selv ikke har deltatt i henrettelser og ikke har drept.