AVHOPPER: Den iranske Farzad Farhangian har hoppet av fra diplomatjobben ved ambassaden i Brüssel. I dag holdt han pressekonferanse i Oslo. Foto:Bjørn Langsem/Dagbladet .
AVHOPPER: Den iranske Farzad Farhangian har hoppet av fra diplomatjobben ved ambassaden i Brüssel. I dag holdt han pressekonferanse i Oslo. Foto:Bjørn Langsem/Dagbladet .Vis mer

Avslører heftig ambassadekrangel

Den iranske avhopperdiplomaten forteller om intern krangel etter valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I går ble det kjent at diplomaten Farzad Farhangian ved Irans ambassade i Brüssel hopper av og søker politisk asyl i Norge. I dag holdt han pressekonferanse i Oslo.

Farhangian forteller om bitter intern krangel blant de ambassadeansatte i Brüssel. På pressekonferansen i dag fikk han spørsmål om hvordan ambassadøren reagerte da han sa han ville slutte.

- Det var mye diskusjon helt siden i fjor. Siden valget sist sommer har det vært krangel og ueniget. Vi kunne ikke bli enige med den iranske ambassadøren om noe som helst når det gjaldt valget, sier Farhangian.

Han forteller at alle de ambassadeansatte verden over har fått et sentralt direktiv om ikke å la seg intervjue om valgresultatet.

Farhangian har jobbet 23 år i iransk UD før han valgte å hoppe av. Han forteller at han ikke har hatt noen tidligere kontakt med norske myndigheter, men han vil kontakte dem nå.

Han avviste alle spørsmål om hans familieforhold avviste han som irrelevante.

Mannens advokat, Arild Humlen, sier til NRK at hans klient valgte å søke asyl i Norge av sikkerhetsgrunner. Ifølge advokaten valgte han Norge fordi han oppfatter det som et land hvor han kan oppnå tilstrekkelig trygghet.

I midten av februar ble Mohammed Reza Heydari, som jobbet som konsul ved den iranske ambassaden i Norge, innvilget politisk asyl i Norge for seg og sin ektefelle og parets to sønner. Han sa opp stillingen sin i januar i protest mot brudd på menneskerettigheter og undertrykkelse i Iran og har siden åpent kritisert iranske myndigheter.
Justisdepartementet vil ikke kommentere saken om den iranske Brussel-diplomaten overfor NTB og kan verken bekrefte eller avkrefte at han søker asyl i Norge. Heller ikke Utenriksdepartementet eller Utlendingsdirektoratet vil kommentere saken.