IKKE FRA ANGREPET: I alle år har dette bildet blitt brukt med den tro at det er fra Pearl Harbor-angrepet. Nyere undersøkelser viser at det ikoniske bildet er fra seinere i krigen. Fra venstre mot høyre: Elizabeth Moku, Alice Cho, Katherine Lowe og Hilda Van Gieson. Foto: Three Lions/Stringer/GETTY IMAGES
IKKE FRA ANGREPET: I alle år har dette bildet blitt brukt med den tro at det er fra Pearl Harbor-angrepet. Nyere undersøkelser viser at det ikoniske bildet er fra seinere i krigen. Fra venstre mot høyre: Elizabeth Moku, Alice Cho, Katherine Lowe og Hilda Van Gieson. Foto: Three Lions/Stringer/GETTY IMAGESVis mer

Avslører hemmeligheten bak ikonisk bilde fra krigen

Her slukker kvinnene flammer i Pearl Harbor-infernoet. Trodde alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det finnes mange ikoniske bilder fra andre verdenskrig. Dette bildet, fra Pearl Harbor i 1941, er et av dem.

Kvinnene spyler vann på det folk i alle år trodde var vrakrestene etter japanernes angrep på den amerikanske marinebasen.

Historien må nå skrives om.

På vei til kirka I forbindelse med 70-årsmarkeringen av angrepet ble bildet - som har vært på trykk i magasiner og historiebøker - igjen brukt. NBC ble kontaktet av en rekke lesere, som ville vite mer om bakgrunnen og hvor kvinnene er i dag.

Sammen med leserne ble sannheten gravd fram.

NBC fikk blant annet tips om at en av kvinnene på bildet, Katherine Lowe, fortsatt er i live. 96-åringen bor fremdeles på Hawaii.

Da bombene rammet Pearl Harbor var hun på vei til kirka, så hun bekrefter at bildet ikke ble tatt den dagen. Bildet ble trolig tatt i forbindelse med en brannøvelse på et helt annet tidspunkt av krigen, og hun hadde ingen anelse om at det er flittig brukt i historiebøkene.

Branntrening - Vi var på vei til kirka, og visste ikke at vi var i krig. Så oppdaget vi alle flyene som bombet. Vi kunne ikke dra noen steder, det ble helt svart - for vi måtte dekke til alle lyskilder i husene våre, sier Lowe til NBC

Kvinnen meldte seg etter hvert til frivillig og sivilt arbeid ved Pearl Harbor-basen. Det var ofte små branner i lagerområdene, og spredningsfaren var stor.

- Derfor trente de oss i brannbekjempelse, sier hun.

Det var trolig i en slik setting bildet ble tatt, men altså lenge etter selve angrepet på militærbasen.

Svarte tårer For snaut to uker siden var det store markeringer i USA, 70 år etter Pearl Harbor-angrepet. 21 amerikanske krigsskip og 188 fly helt eller delvis ødelagt, mens 2335 amerikanske soldater og 68 sivile ble drept.

Nærmere halvparten ble drept i løpet av sekunder, skriver NTB.

På USS Arizona var det 1177 sjømenn, de hadde ingen sjanse til å redde livene sine. Kjempebrannen som oppsto, varte i tre dager.

Fortsatt pipler det olje ut av skipet, som svarte tårer fra dem som ble drept.