Avslører henrettelser med kamera skjult under kåpen

LONDON (Dagbladet): Ei kvinne sitter på kne midt på en fotballbane, en soldat kommer med gevær og skyter henne gjennom hodet. Med fare for sitt eget liv gjemmer afghanske kvinner kamera under kåpen og tar bilder av de mange henrettelsene i landet. Nå har journalisten Saira Shah (36) brukt skjult kamera til å lage en oppsiktsvekkende film om Taliban-regimet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmen er laget for Channel 4-programmet «Dispatches». Hadde engelskfødte Saira Shah blitt oppdaget, ville hun ha sittet i fengsel nå.

Henrettelser

I filmen vises det bilder av offentlige henrettelser. Det er bilder som er tatt av kvinner fra kvinnebevegelsen «Den revolusjonære forening av kvinner fra Afghanistan» (RAWA).

- De er utrolig modige. De driver hemmelige skoler for jenter og har egne illegale helsestasjoner. Ei åtte år gammel jente i en av de ulovlige skolene, fortalte at hvis de blir oppdaget, vil de bli sendt rett i fengsel.

- Når det holdes offentlige henrettelser, smugler disse kvinnene kamera inn under sine lange kåper, for å vise omverden hvor brutalt dette regimet er. Hvis de blir tatt, risikerer de å bli pisket eller i verste fall henrettet, sier Saira Shah.

En scene viser ei kvinne på kne midt på en fotballbane, en soldat kommer opp med gevær og skyter henne gjennom hodet.

- Hun ble beskyldt for å ha drept sin mann, men hun fikk ikke lov å forsvare seg i retten. Mannens familie tilga henne, men Taliban sa nei til å benåde henne. Ifølge Koranen skal man benåde den dødsdømte, når den dreptes familie tilgir.

- Hva med scenen som viser at noen blir hengt i tverrliggeren på fotballbanen?

Avslører henrettelser med kamera skjult under kåpen

- Det ble påstått at de tilhørte opposisjonen og planla bombeaksjon, men heller ikke de fikk forsvare seg for en skikkelig domstol, forklarer Shah.

I Afghanistan blir man henrettet for utroskap, prostitusjon og politisk opposisjon. Henrettelsene skjer i full offentlighet til skrekk og advarsel.

Bak mannen

Saira Shah filmet med skjult kamera i Kabul i mars i år. Hun besøkte Afghanistan to ganger - en gang med visum som journalist, neste gang ulovlig og med skjult kamera under en fotsid kåpe med hette over hodet (burka).

- Hva var verst?

- Jeg var redd mange ganger, men verst var det å gå rundt i Kabul i tre dager under den blå burkaen . Du må se gjennom en nettåpning foran øynene og det var vanskelig. Jeg holdt på å bli kjørt ned flere ganger og måtte bevege meg underdanig bak min mannlige veiviser. Hadde jeg blitt stanset av Taliban-politiet, ville jeg hatt problemer med dialekten, sier Saira Shah.

Hun er født og oppvokst i London, men snakker persisk og den afghanske dialekten dari. Saira Shahs program viser virkningene av Talibans fanatisme. Kvinner får ikke lov å arbeide, derfor må mange tigge på gata. En av dem hadde bare råd til å kjøpe brødsmuler som egentlig skulle brukes til dyrefôr.

HENRETTET: Denne kvinnen ble beskyldt for å ha drept mannen sin. Hun fikk ikke forsvare seg i retten og ble henrettet til skrekk og advarsel for andre. Bildene er tatt av kvinner fra kvinnebevegelsen «Den revolusjonære forening av kvinner fra Afghanistan». Foto: CHANNEL 4 /SCAN PRESS