Avslører henrettelser med kamera skjult under kåpen

LONDON (Dagbladet): Ei kvinne sitter på kne midt på en fotballbane, en soldat kommer med gevær og skyter henne gjennom hodet. Med fare for sitt eget liv gjemmer afghanske kvinner kamera under kåpen og tar bilder av de mange henrettelsene i landet. Nå har journalisten Saira Shah (36) brukt skjult kamera til å lage en oppsiktsvekkende film om Taliban-regimet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Filmen er laget for Channel 4-programmet «Dispatches». Hadde engelskfødte Saira Shah blitt oppdaget, ville hun ha sittet i fengsel nå.

Henrettelser

I filmen vises det bilder av offentlige henrettelser. Det er bilder som er tatt av kvinner fra kvinnebevegelsen «Den revolusjonære forening av kvinner fra Afghanistan» (RAWA).

- De er utrolig modige. De driver hemmelige skoler for jenter og har egne illegale helsestasjoner. Ei åtte år gammel jente i en av de ulovlige skolene, fortalte at hvis de blir oppdaget, vil de bli sendt rett i fengsel.

- Når det holdes offentlige henrettelser, smugler disse kvinnene kamera inn under sine lange kåper, for å vise omverden hvor brutalt dette regimet er. Hvis de blir tatt, risikerer de å bli pisket eller i verste fall henrettet, sier Saira Shah.

En scene viser ei kvinne på kne midt på en fotballbane, en soldat kommer opp med gevær og skyter henne gjennom hodet.

- Hun ble beskyldt for å ha drept sin mann, men hun fikk ikke lov å forsvare seg i retten. Mannens familie tilga henne, men Taliban sa nei til å benåde henne. Ifølge Koranen skal man benåde den dødsdømte, når den dreptes familie tilgir.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer