George W. Bush

Avslører hva han stemte framfor Trump

Den tidligere republikanske presidenten, George W. Bush, avslører at han ikke stemte på fjorårets republikanske kandidat i presidentvalget, Donald Trump. I stedet skrev Bush inn navnet på sin egen tidligere utenriksminister, Condoleezza Rice.

IKKE VENNER: De to tidligere republikanske presidentene Donald Trump og George W. Bush har ikke et veldig nært forhold. Foto: AP Photo/Alex Brandon, Pool
IKKE VENNER: De to tidligere republikanske presidentene Donald Trump og George W. Bush har ikke et veldig nært forhold. Foto: AP Photo/Alex Brandon, Pool Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Den siste tida har tidligere president George W. Bush (74) stilt opp i en rekke intervjuer.

Han er aktuell med boka «Out of Many, One», som inneholder hans portrettmalerier av innvandrere til USA sammen med historiene deres.

Den tidligere så omstridte presidenten jobber nå for en omfattende reform av innvandringspolitikken i mer human retning.

GAVE: For andre gang får tidligere presidentfrue Michelle Obama en gave av tidligere president George W. Bush. Video: CNN Vis mer

- Isolasjonistisk

I et intervju med morgenprogrammet Today Show på NBC denne uka tok han et tydelig oppgjør med dagens versjon av det republikanske partiet under Trumps ledelse.

- Det er isolasjonistisk, proteksjonistisk og til en viss grad nativisme, sa Bush drøyt 12 år etter at han selv forlot Det hvite hus.

I et nytt intervju med People Magazine avslører Bush nå også at han heller ikke stemte på Trump under fjorårets presidentvalg. Heller ikke nåværende president, Joe Biden, fikk Bushs stemme.

I stedet skrev han inn Condoleezza Rice. Hun var utenriksministeren hans fra 2005 til 2009.

- Hun er klar over det. Men hun sa til meg at hun ville nekte å ta jobben, sier Bush til magasinet.

Få dager etter valget ringte også Bush til Biden for å gratulere med seieren. Samtidig har Trump fortsatt helt inntil nylig å hevde uten noen dokumentasjon at valget ble stjålet fra ham.

NÆRT FORHOLD: Daværende president George W. Bush sammen med daværende utenriksminister Condoleezza Rice i 2007. Foto: Ron Sachs/REX
NÆRT FORHOLD: Daværende president George W. Bush sammen med daværende utenriksminister Condoleezza Rice i 2007. Foto: Ron Sachs/REX Vis mer

- Kvalm

Siden han forlot Det hvite hus i 2009, har Bush holdt en lav politisk profil og unnlatt å kommentere ulike saker. Nå gjør han det klart at han ønsker en svært annen innvandringspolitikk enn den harde linja tidligere president Donald Trump forsøkte å føre gjennom fire år. Han mener Trump-åra har splittet USA.

- Landet var veldig splittet i denne perioden. Og som du vet var resultatet at han ikke ble gjenvalgt, sier Bush til CBS News.

Samtidig vil han ikke umiddelbart gi skylda til Trump for det dødelige angrepet mot Kongressen fra Trump-tilhengere 6. januar.

- Det gjorde meg kvalm. Jeg kunne ikke tro det. Det kunne ikke du heller. De fleste amerikanere satt der og tenkte: Hva i helvete er det som foregår? Man kan prøve å gjette på motivasjonen til oppildnede folk, men historien kommer til å fordele skyld etter hvert som tida går, sier Bush i TV-intervjuet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer