Avslører influensa-gjennombrudd

- Vil forhindre alvorlige infeksjoner, dødsfall og sykehusinnleggelser.

VIRUS: Influensavirus type A og B. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB
VIRUS: Influensavirus type A og B. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Influensa-sesongen er i full gang i både Norge og andre land for øyeblikket.

Viruset herjer også i USA, og CNN skriver at det er registrert en sykdomsøkning i store deler av landet på grunn av influensa.

Samtidig kan de rapportere om noen gode nyheter, som potensielt kan føre til en stor endring for de kommende influensasesonger.

Forskere ved National Institutes of Health i USA kan nå fortelle om et gjennombrudd i studien av viruset.

Begeistret forsker

De har klart å immunisere dyr mot alle 20 kjente influensa A- og B-virusstammer, og markerer et viktig skritt mot målet om én enkelt vaksine mot alle typer influensa.

CNN skriver at de nåværende influensavaksinene gir kroppen beskyttelse mot fire stammer - to influensa A-stammer og to B-stammer.

- Vaksinen vår forventes å framkalle et slags basisnivå av immunitet som vil forhindre alvorlige infeksjoner, død og sykehusinnleggelser. Den vil ikke nødvendigvis hindre folk i å bli syke med influensa, sier Scott Hensley, forfatter av den nye studien og mikrobiolog ved Penn Institute for immunologi.

RÅD: Assisterende helsedirektør Nakstad svarer om sykdomsbølgen. Programleder: Jostein Sletten. Video: Dagbladet TV Vis mer

Skal hjelpe kroppen

Visse stammer er kjent for å sirkulere blant mennesker, men mange flere finnes i dyr. Forskere bekymrer seg for at disse virusene kan spre seg til mennesker, og plutselig utsette oss for virus immunsystemet vårt aldri har opplevd.

Det er her en universell influensavaksine vil hjelpe, mener forskerne fra National Institutes of Health.

Tanken er at vaksinen skal hjelpe kroppen til å gjenkjenne kommende, ukjente virus, og bidra til å forhindre alvorlig sykdom og død.

I den nåværende studien ble de eksperimentelle vaksinene bare brukt på mus og ildere, og resultatene ble rapportert forrige måned i tidsskriftet Science.

- Det vi fant, er at disse vaksinene framkaller svært høye nivåer av antistoffer mot alle de 20 undertypene av Influensa A- og B-viruset, sier Scott Hensley.

Forskerne sier at prosessen videre, blir å forme vaksinen til menneskelige kvalitetsstandarder. De har som mål å prøve den på mennesker i 2023.

«Hvis disse testene lykkes, kan vaksinen beskytte folk i mye større grad om en ny viruspandemi bryter ut», skriver forskerne fra National Institute of Healt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer