Avslører kongelig gigantformue

Tidligere rådgiver i det svenske Finansdepartementet, Thomas Lyrevik, har gransket den svenske kongefamiliens økonomi.

KONGEPAR: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia av Sverige på det norske kongeparets 25-årsjublieum i 2016. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
KONGEPAR: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia av Sverige på det norske kongeparets 25-årsjublieum i 2016. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kong Carl XVI Gustaf er mye rikere enn han selv har oppgitt overfor skattemyndighetene, hevder økonom og tidligere ansatt ved det svenske Finansdepartementet, Thomas Lyrevik.

Påstanden framsettes i Lyreviks nye bok «Den kungliga kleptokratin». Der hevdes det at kongens formue tilsvarer flere milliarder svenske kroner og består av juveler, kunst og antikviteter, ifølge svenske Expressen.

Boka er også omtalt i en bokanmeldelse i svenske Aftonbladet. De mener at Lyreviks arbeid ikke kan ha vært lett, ettersom spillereglene for en statlig virksomhet - blant annet offentlighetsprinsipp og tilsynsrutiner - ikke gjelder for det svenske kongehuset.

Rikingliste

I 2018 laget Business Insider en liste over de ti rikeste kongelige i Europa, rangert etter nettoformue.

Ifølge lista har kong Carl XVI Gustaf av Sverige oppført med en formue på 625 millioner kroner. Selv oppga han en formue på 290 millioner svenske kroner i 2006 overfor svenske Skatteverket, som tilsvarer norske Skatteetaten.

Lyrevik mener derimot at markedsverdien på kongen og kongefamiliens formue, gjennom eiendommer og familiestiftelsenes verdier, tilsvarer opptil et tosifret milliardbeløp - og at det er kongen selv som eier mest.

Til sammenlikning har kong Harald Vs formue en nettoverdi på «bare» 268 millioner kroner, ifølge rikinglista. Mens på toppen finner vi fyrst Hans Adam II av Liechtenstein med en formue på hele 45 milliarder kroner.

Delvis bekreftelse

Forfatteren presenterer imidlertid ikke et eksakt tall, men begrunner påstandene sine med at i en verdivurdering fra 70-tallet ble kongefamiliens eiendeler verdsatt til en brøkdel av dagens markedspris - samt at han hevder at det delvis ble gjort for å få regjeringen til å bevilge fritak fra arveavgiften.

Lyrevik er også kritisk til at kongefamiliens private eiendeler tas vare på og forvaltes med skatteinntekter.

En av kongens nærmeste rådgivere, riksmarskalk Fredrik Wersäll, bekrefter delvis overfor Expressen at kongen er god for et milliardbeløp.

- Ja, muligens. Det vet vi jo ikke, det er ingen som har gjort en ordentlig verdivurdering og det har ikke vært et behov for å foreta en verdivurdering. Grunnen til det, er at det er en del av kulturarven, sier Wersäll som ikke kan svare på hva som skjer med eiendelene dersom Sverige en dag avskaffer monarkiet.

Dagbladets avsløringer

I Norge har Dagbladet satt et kritisk søkelys på Slottets pengebruk, og har blant annet avslørt hvordan midler brukes til å drifte private eiendommer.

Prosjektet, som fikk navnet «Kongemakta», ble i 2017 belønnet med et SKUP-diplom.

I juryens begrunnelse het det blant annet at «journalistene bak «Kongemakta» har løftet fram pengestrømmene til de kongelige, og ga folket innsikt i hvordan kongelig pengebruk kan skje uten god folkevalgt kontroll».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer