LUKRATIVT SMUGLERMARKED: Dette bildet, fra 23. august 2013, viser en kenyansk viltvokter som passer på en smuglerlast med elfenben, som ble stanset før uttransportering via Jomo Kenyatta-flyplassen i Nairobi. Foto: AFP PHOTO / TONY KARUMBA
LUKRATIVT SMUGLERMARKED: Dette bildet, fra 23. august 2013, viser en kenyansk viltvokter som passer på en smuglerlast med elfenben, som ble stanset før uttransportering via Jomo Kenyatta-flyplassen i Nairobi. Foto: AFP PHOTO / TONY KARUMBAVis mer

Avslører krypskyttere med droner

Krypskytting redusert med 96 prosent i Kenya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra Kenya meldes det om det som må karakteriseres som en god drone-nyhet.

Et pilotprosjekt i ett av landets nasjonalparker skal ha redusert krypskyttingen i området med 96 prosent. Nå skal droneovervåkningen utvides til å omfatte alle landets 52 nasjonalparker, skriver The Guardian.

- Dronene vil ha mulighet til å oppdage krypskytterne før de dreper dyrene. Vi har forsøkt så mange andre taktikker uten å lykkes, sier Paul Udoto, talsmann for Kenyas viltforvaltning til The Guardian.

Flere land har eksperimentert med bruk av droner for å avsløre krypskyttere i løpet av de siste årene. Resultatene fra det kenyanske pilotprosjektet gir håp om at metoden er en farbar vei.

Lukrativt marked I Kenya er mer enn 435 elefanter og 400 nesehorn registrert drept siden 2012.

Tallene for afrika i sin helhet, er mer usikre, men Hillary Clinton sa i 2012 at 35000 afrikanske elefanter ble drept for støttennene sine på ett år.

I oktober i fjor ble 300 elefanter drept med cyanid i Kenyas naboland Zimbabwe. Hendelsen beskrives som den verste massakren av ville dyr i afrika på 25 år.

Myndighetene i Zimbabwe sier at det var lokale landsbyfolk som hadde forgiftet elefantenes vannhull med cyanid, for å få tak i elfenben. De kan selge støttennene for 300 amerikanske dollar stykket. I Sør afrika kan et par støttenner selges videre for 10000 dollar.

UTRYDNINGSTRUET: Et hvitt nesehorn blir funnet drept, med hornet fjernet i Nairobi nasjonalpark i Kenya 10. august 2013. Hvote og svarte nesehorn, samt elefanter, jaktes av krypskyttere som vil ha tak i elfenben, som det er et stort marked for, særlig i Kina og Øst-Asia. Foto: AP Photo/Kenya Wildlife Services
UTRYDNINGSTRUET: Et hvitt nesehorn blir funnet drept, med hornet fjernet i Nairobi nasjonalpark i Kenya 10. august 2013. Hvote og svarte nesehorn, samt elefanter, jaktes av krypskyttere som vil ha tak i elfenben, som det er et stort marked for, særlig i Kina og Øst-Asia. Foto: AP Photo/Kenya Wildlife Services Vis mer

Støttenner fra nesehorn står enda høyere i kurs: Krypskyttere kan selge hornene fra nesehorn for omtrent 8000 amerikanske dollar per kilo. De to hornene på et voksent nesehorn veier minst ti kilo.

Øker antall viltvoktere - Bruk av droner har vist at vi kan forhindre krypskytting og arrestere mange krypskyttere. Pilotprosjektet har vært en suksess, og vi samarbeider med mange, inkludert det kenyanske politiet.

USA, Nederland, Frankrike og Canada er med på å finansiere droneprosjektet, sammen med den Kenyanske regjeringen.

Droneprosjektet er del av en generell opptrapping av kampen mot krypskytterne. Antallet viltvoktere skal utvides fra dagens 975 til 1600 innen utgangen av 2014.

Korrupsjon i viltforvaltningen er fortsatt en stor utfordring for de Kenyanske viltmyndighetene.

Tidligere denne måneden ble seks tjenestemenn i Kenya suspendert, mistenkt for å stå i ledtog med krypskytterne, ifølge The Star.

UTVIDER: En kenyansk viltvokter i nasjonalparken Lewa, snakker med en kollega over radiosambandet. Kenyas 975 viltvoktere har ikke klart å få bukt med den økende krypskyttingen i landet. Nå utvides antallet viltvoktere i kenya til 1600. Foto: AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT
UTVIDER: En kenyansk viltvokter i nasjonalparken Lewa, snakker med en kollega over radiosambandet. Kenyas 975 viltvoktere har ikke klart å få bukt med den økende krypskyttingen i landet. Nå utvides antallet viltvoktere i kenya til 1600. Foto: AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT Vis mer