Baneheia-saken

Avslører nært forhold til tragedien

I 2000 gikk dattera til ordføreren på samme skole som drepte Lena (10).

TAUS FRA NÅ: Ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland, vil ikke kommentere Baneheia-saken videre. Intervjuet med Dagbladet er hans siste. Foto: Christian Wehus / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

KRISTIANSAND (Dagbladet): Hele Kristiansand har et forhold til Baneheia-saken, der to jenter, 8 og 10 år gamle, ble voldtatt og drept for snart 21 år siden.

Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) har et spesielt nært forhold til tragedien.

Han var ikke ordfører eller framtredende politiker da. Foreldrerollen var tett på.

Datteren gikk på Fagerholt skole, et par klassetrinn over Lena (10), en av de drepte.

Dagbladet møter ordføreren hjemme på Gimlekollen lørdag.

Ønsker mest mulig fred

- Siden jeg pratet med dere i går og har tenkt på hva jeg kan si om foreldrerollen og berørte barn fra da, har jeg bestemt meg for en annen side av saken, innleder Jan Oddvar Skisland i trappeoppgangen:

- Dette blir min siste kommentar til Baneheia-saken. Som ordfører er jeg nødt til å uttale meg om saker som er viktige for kommunen. Og det har jeg gjort.

- Nå er det imidlertid viktig å ikke bidra til større oppmerksomhet enn nødvendig. Jeg skulle ønske at den eventuelt nye rettssaken kunne foregå i mest mulig fred, sier ordføreren.

HER VAR LENA ELEV: Lena (10), som ble drept i friluftsområdet Baneheia 19. mai 2000, var elev her ved Fagerholt skole. Da var det drøyt 200 elever ved skolen, nå er det rundt 500. Rektor og lærere er forberedt på å fortelle dagens elever hva som skjedde når en eventuell ny rettssak kommer opp. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
HER VAR LENA ELEV: Lena (10), som ble drept i friluftsområdet Baneheia 19. mai 2000, var elev her ved Fagerholt skole. Da var det drøyt 200 elever ved skolen, nå er det rundt 500. Rektor og lærere er forberedt på å fortelle dagens elever hva som skjedde når en eventuell ny rettssak kommer opp. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

Han innser at det bare er et ønske, rettssak eller ikke.

Fredag hadde kommuneledelsen et møte med rektorer og lærere på Fagerholt og andre berørte skoler om hvordan de kan takle overfor dagens elever vanskelige momenter som kommer opp igjen ved deres skole.

Utfordring å snakke med datteren

- Som foreldre da var det en utfordring å snakke med datter på en fornuftig og god måte. Personalet på skolen tok situasjonen overfor elevene på en veldig god måte, slik jeg husker det både fra da og nå. Skolen virket å være i en slags beredskap for vonde saker. Året før ble en gutt på skolen drept av en stein som kom løs, sier Jan Oddvar Skisland.

LETTET: Viggo Kristiansens bror, Trond Kristiansen, om gjenopptakelsen av Baneheia-saken. Video: Christian Wehus. Reporter: Øystein Andersen Vis mer

- Hva skjedde i hjemmet etter at etterlysningen kom seint fredag kveld 19. mai?

- Jeg har ikke detaljene her. Men utover lørdagen og til jentene ble funnet søndag, to dager etter, gikk ryktene om hvilke jenter det var.

På spørsmål svarer Skisland at datteren har det bra i dag.

Rippe opp i gamle sår

Datidens medelever til drepte Lena er rundt 30 år i dag.

- Mange i Kristiansand har meninger om denne saken. Hvorfor ser vi ikke flere medelever og venner av de berørte i media/det offentlige rom ?

- Jeg tror ikke datteren min eller de fleste andre i situasjonen den gang vil fram med dette og skape mer oppmerksomhet nå. De vil legge saken bak seg. Flere jeg har hørt om har bevisst ikke sett den siste tv-dokumentaren. De vil ikke rippe opp i gamle sår, sier ordfører Jan Oddvar Skisland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer