Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslører navnet på IS-bøddelen «Jihad John»

IS' mest fryktede bøddel er datastudent fra London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): IS-bøddelen «Jihad John» - mannen som i flere propagandavideoer fra terrorgruppa har henrettet gruppas gisler med kniv - er fra London, melder BBC og Washington Post torsdag formiddag.

Begge medier melder nå at mannens navn er Mohammed Emwazi.

- Jeg er ikke i tvil - Mohammed er Jihad John, sier en av Emwazis beste venner til Washington Post.

- Han var som en bror for meg. Jeg er ikke i tvil om at det er ham.

Også Asim Qureshi i den britiske aktivistgruppa CAGE navngir Emwazi overfor Washington Post. Qureshi har vært i kontakt med Emwazi selv - før sistnevnte reiste til Syria.

Kjent for politiet Emwazi er født i Kuwait og vokste opp i Vest-London. Familien hans var relativt velstående, og han tok en bachelorgrad i dataprogrammering ved Universitetet i Westminster før han første gang dukket opp på politiets radar.

Han linkes av BBC til en brite som allerede i 2006 reiste til Somalia for å drive rekruttering og samlet inn penger til al-Shabaab.

Han har vært kjent for britiske sikkerhetsmyndigheter i flere år, ifølge flere medier. Den høflige, flørtete og sjarmerende unge mannen skal ha dukket opp på politiets radar da han planla å reise på det han selv hevdet var en safari i Tanzania i 2009 sammen med to kompiser.

En av de to var en tysk konvertitt, og også sistemann var muslim - og politiet trodde de tre skulle reise til al-Shabaab i Somalia. Derfor ble de anholdt på flyplassen i Dar es Salaam i Tanzania, holdt der over natta og så sendt hjem igjen.

Til Kuwait Ved en senere anledning, på flyplasseni Amsterdam, ble Emwazi igjen stoppet. Overfor venner hevdet han at etterretningstjenesten MI5 forsøkte å rekruttere ham som informant.

Ikke lenge etter dette gjorde Emwazi det klart overfor Asim Qureshi at han ville reise til sitt fødeland, Kuwait, og etablere seg der som datatekniker.

Han kom tilbake fra Kuwait til London to ganger, ifølge Washington Post, siste gang for å sluttføre det formelle rundt et nært forestående ekteskap med en kvinne i Kuwait.

Videoer Dette var i juni 2010. Da han skulle fly tilbake til Kuwait ble han anholdt av britisk sikkerhetspoliti igjen - som nektet ham å gå ombord på flyet.

Emwazis radikalisering fortsatte etter dette, og han reiste til Syria i 2012. Der sluttet han seg til IS, og jobbet som vakt ved et IS-fengsel i Idlib i Syria i 2013.

En tidligere fange av Emwazi sier til Washington Post at han også etter at han reiste til Syria var svært opphengt i al-Shabaab, og at han tvang fangene sine til å se på al-Shabaab-videoer.

Bøddel Emwazis tildekkede ansikt dukket først opp i videoen der han halshugger den amerikanske journalisten James Foley i august i fjor.

Han skal seinere ha stått bak henrettelsene av en rekke andre av IS' mest profilerte gisler - den David Haines, Alan Henning, Steven Sotloff og Peter Abdul-Rahman Kassig.

Emwazis familie har avslått britiske mediers forespørsler om et intervju.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media