Krigen i Ukraina

Avslører: - Nektet umiddelbart

De russiske soldatene skal ha blitt sendt til Ukraina uten å vite hva formålet var, ifølge russisk offiser. Flere skal ha forlatt krigen.

- LAV KAMPMORAL: Allerede i startfasen av krigen ble det meldt om en lav kampmoral blant russiske soldater. Foto: NTB/REUTERS/Alexander Ermochenko
- LAV KAMPMORAL: Allerede i startfasen av krigen ble det meldt om en lav kampmoral blant russiske soldater. Foto: NTB/REUTERS/Alexander Ermochenko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

CNN har lørdag snakket med en anonym russisk offiser som valgte å forlate Vladimir Putins krig etter å ha vært vitne til død og ødeleggelse i Ukraina.

Han avslører at soldatene ikke ble fortalt hva formålet med oppdraget var i begynnelsen av den russiske invasjonen av Ukraina.

- Nektet umiddelbart

Først ble soldatene beordret til å male «Z, som i Zorro» på militærkjøretøyene sine. Så ble de sendt til Krim uten å vite hvorfor.

To dager seinere, 23. februar, fikk de beskjed om å reise inn i Ukraina.

- Noen av gutta nektet umiddelbart. De skrev en rapport og forsvant. Jeg vet ikke hva som skjedde med dem. Jeg ble, men jeg vet ikke hvorfor. Dagen etter gikk vi inn i Ukraina, sier han til kanalen.

- Følte meg skyldig

Offiseren hevder at han ikke var alene om å skamme seg. Da han etter hvert ble flyttet lenger fra fronten og fikk tid til å reflektere over det han var en del av, bestemte han seg.

- Vi hadde en radio og kunne lytte til nyhetene. Det var slik jeg lærte at butikker stenger i Russland og økonomien kollapser. Jeg følte meg skyldig. Men jeg følte meg enda mer skyldig fordi vi kom til Ukraina, sier han.

- Til slutt samlet jeg motet og dro til kommandanten for å levere min oppsigelse.

Kommandanten protesterte først og sa at det ikke var lov å nekte å tjene, men betjenten sto på sitt. Han er nå sammen med familien sin igjen, ifølge CNN.

LØPER FOR LIVET: Soldatene må løpe for livet når posisjonen bombes. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Lav kampmoral

Allerede i startfasen av krigen ble det meldt om en lav kampmoral blant russiske soldater. Videoer av gråtende russiske krigsfanger som angivelig ringte hjem til mødrene sine gikk verden rundt, og flere fortalte at de ikke visste hvor de befant seg.

Jeremy Fleming, sjef for det britiske etterretningsorganet GCHQ, har tidligere hevdet at russiske soldater nekter å adlyde ordre og saboterer eget utstyr.

Forrige uke meldte The Guardian at flere russiske soldater har avslått å forflytte seg videre til andre områder i Ukraina.

Avisa hevdet at soldater ved en russisk brigade fikk beskjed om å gjøre seg klare for å flytte på seg, men at flere av dem skal ha nektet fordi de ikke støttet invasjonen.

Denne uka ble det kjent at høytstående russiske tjenestemenn har foreslått en ny lov som vil eliminere aldersgrenser for militære kontraktssoldater, skriver The Guardian. Det tyder angivelig på at det russiske militæret har store mangler i offensiven i Ukraina.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer