Avslører norsk næringsliv i u-land

MONROVIA (Dagbladet): De har avslørt storkonsern som Statoil, Hydro, Dyno, Kværner og Borregaard, og dokumentert overgrep mot urbefolkning, rovdrift på arbeidere, leteboring i okkuperte områder, søppeldumping i nasjonalparker og tvilsomt samarbeid med våpenindustrien. Nå er det sementgiganten Scancem som må tåle NorWatchs kritiske søkelys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er NorWatch

Nok en gang har Framtiden i våre henders overvåkningsorgan NorWatch, denne gangen i samarbeid med Dagbladet, avslørt hvordan norsk næringsliv driver rovdrift på miljø og mennesker i andre land.

Scancem føyer seg pent inn i rekka over konsern som snakker varmt om miljø og menneskerettigheter hjemme, men som danser pardans med bødler og gjør seg skyldige i grove overtramp i utlandet.
I to år har NorWatch overvåket norske bedrifters aktiviteter i den fattige delen av verden. Skandale etter skandale er rullet opp, og norske medier har kastet seg begjærlig over avsløringene. Den lille NorWatch-staben har på denne måten satt dagsorden og tvunget både politikere og næringslivstopper til å snakke etikk.

Databaser

Virksomheten drives fra trange og nedslitte kontorlokaler i Oslo sentrum, i en Olav Thon-gård som huser såvel krisetelefoner som Antirasistisk senter.

I femte etasje driver en håndfull NorWatch-medarbeidere systematisk innsamling av informasjon om norske bedrifter. Norske og utenlandske aviser og tidsskrifter pløyes, årsrapporter innhentes, bedriftenes egne publikasjoner gjennomgås og rapporter og anbudspapirer innhentes.

Norwatch har to databaser, over henholdsvis norske etableringer og samhandelen med u-land. Basene vokser daglig, og inneholder i dag over 1000 bedrifter.

Skremmende

Gjennom tett og systematisk kontakt med hundrevis av internasjonale miljø- og grasrotorganisasjoner, journalister og fagforeninger verden over, utveksles samtidig informasjon. Alt som et ledd i arbeidet med å ta norsk næringsliv på ordet, og undersøke om de virkelig tar med seg en norsk menneskeretts- og miljøstandard når de etablerer seg i utlandet. Konklusjonene så langt er skremmende.

- Norsk næringsliv er ikke det dugg bedre enn sine utenlandske konkurrenter. De driver den samme rovdrift på mennesker og miljø, og går om nødvendig over lik i sin jakt på profitt, sier Harald Eraker i NorWatch.
- Det er absolutt ikke samsvar mellom de fagre ordene og måten de opptrer på i Norge, og måten de opererer på i utlandet, konkluderer han.

Scancem-kritikk

Selv har han sammen med Dagbladet nylig avsluttet en rundreise i Vest-Afrika, for å sette Scancem-konsernet under lupen.

- Som de siste dagers reportasjer i Dagbladet har vist, utnytter Scancem arbeiderne på det groveste. Norske bedrifter gir åpenbart også blaffen i hvem de samarbeider med, noe Scancems mangeårige partnerskap med afrikanske diktatorer og bødler viser, sier Eraker.

Med åpne kort

NorWatch spiller alltid med åpne kort overfor bedriftene de gransker, og informerer fra første stund både morselskapet i Norge og den lokale bedriftsledelsen.

- Med visse mellomrom spør vi også om lov til å besøke bedrifter ute, noe vi som oftest får. Får vi nei reiser vi uansett, sier Eraker.
Organisasjonen har takket være fjorårets TV-aksjon, Miljø for livet, skaffet seg økonomisk handlefrihet fram til årtusenskiftet, og takker på prinsippielt grunnlag nei til sponsorer.

- Så dersom Kjell Inge Røkke i morgen legger fem millioner kroner på bordet, så sier dere nei takk?

- Ja, faktisk. Vi kan ikke la oss sponse av bedrifter vi seinere skal granske kritisk. Det skal aldri oppstå tvil om vår uavhengighet, sier Eraker.

Suksess

Informasjonsleder Steinar Lem i Framtiden i våre hender kan ikke få fullrost NorWatch-medarbeiderne, men medgir at det er med en viss misunnelse moderorganisasjonen ser hvilket gjennomslag NorWatch har fått i den norske samfunnsdebatten.

- NorWatch er den største suksessen i norsk miljøbevegelse på 1990-tallet. De har på en genial måte konkretisert vårt budskap om solidaritet og miljøansvar. Javisst er vi misunnelige, medgir Lem med et smil.

«Avsindig og falsk»

FIVH har siden 1974 arbeidet for en mer rettferdig fordeling av jordas ressurser, og har i dag 16000 medlemmer. Organisasjonen er tverrpolitisk og uavhengig, og arbeider utrettelig med å skape forståelse for nødvendigheten av en bærekraftig utvikling.

- Du forstår ikke næringslivets og myndighetenes argumenter om at norsk vekst kan bidra til utvikling og miljøvern i den fattige delen av verden?

- Nei dette er og blir den mest avsindige og falske idé som fins i den politiske debatten.

- Sannheten er at vi vil bli rikere fordi vi vil bli rikere. Vi deler ikke rikdommen med de fattige, vi spiser den opp, sier Steinar Lem.
I LIBERIA