Du leser nå Dagbladet Pluss

Avslører nye detaljer om historiens mest ikoniske fredspris

50 år siden Martin Luther King jr. fikk Nobels fredspris.

KONGEMØTE: Fredsprisvinner Martin Luther King jr. håndhilser på Kong Olav under prisseremonien i Oslo. Foto: Pressens Bild / TT Nyhetsbyrån / NTB Scanpix
KONGEMØTE: Fredsprisvinner Martin Luther King jr. håndhilser på Kong Olav under prisseremonien i Oslo. Foto: Pressens Bild / TT Nyhetsbyrån / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den amerikanske borgerrettighetsforkjemperen, som ledet kampen mot den forhatte segregeringen av afroamerikanere i sørstatene, er blitt stående som en av de største fredsikonene.

Med sin effektive ikkevoldslinje og retoriske ferdigheter i verdensklasse med berømte taler som «Jeg har en drøm» under den historiske marsjen mot Washington i 1963, ble baptistpastoren fra Atlanta i sørstaten Georgia en av de mest sentrale personene i kampen mot diskriminering.

Nå kaster en utstilling på Nobels Fredssenter nytt lys over prisutdelingen i 1964.

- Alle nominasjoner, protokoller og utredninger knyttet til fredsprisen er hemmelig i femti år. Dokumentene som nå er blitt offentliggjort avslører hvem som nominerte Martin Luther King jr., hvordan Nobelkomiteen vurderte ham, og hvem som var Kings sterkeste konkurrenter til å få prisen, sier direktør for Nobels Fredssenter, Bente Erichsen, til Dagbladet.