«Long covid»-studie

Avslører nye symptomer

Seksuelle problemer er blant symptomene som rapporteres som følge av tidligere corona-sykdom i ny studie.

VIKTIG: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at internasjonale studier er viktige, blant annet fordi vi basert på norske data ikke har veldig god oversikt over omfanget av langtidsplager i ulike samfunnsgrupper. Foto: Shutterstock / NTB
VIKTIG: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at internasjonale studier er viktige, blant annet fordi vi basert på norske data ikke har veldig god oversikt over omfanget av langtidsplager i ulike samfunnsgrupper. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge en offisiell rapport fra juni er det anslått at to millioner mennesker i Storbritannia lider av «long covid».

I den nye studien kommer det fram at hårtap og seksuell dysfunksjon er blant symptomene som har sluttet seg til lista.

Studien er gjort basert på anonymiserte helsejournaler fra 2,4 millioner mennesker i Storbritannia, utført ved University of Birmingham, skriver Sky News.

Studien er publisert i det fagfellevurderte, medisinske tidsskriftet Nature Medicine.

Vanligst hos kvinner

Av deltakerne varierer det når de ulike personene hadde corona. Mange har opplyst at de hadde viruset for minst 12 uker siden, mens andre har hatt det for over to år siden.

Forekomsten av long covid er ifølge dataen høyest blant kvinner i alderen 25 til 69 år, samt mennesker som jobber i helse- og omsorgsyrker, og undervisning og utdanning. I tillegg er forekomsten høyest blant personer med tidligere helsemessige plager og funksjonsnedsettelser.

Tretthet er det vanligste symptomet blant dem som mener de sliter med long covid. Dette er det hele 55 prosent som opplever. Etter tretthet er kortpustethet, hoste og muskelverk de vanligste symptomene.

Andre symptomer som har blitt rapportert gjennom studien er hukommelsestap, apraksi, lekkasje fra endetarmen, impotens, hallusinasjoner og hevelser.

Viktig kartlegging

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad presiserer overfor Dagbladet at jo bredere man kartlegger, jo sjeldnere langtidseffekter kan man identifisere.

Han understreker også at tidligere helsetilstand vil påvirke covid-relaterte studier.

- Når man spør et stort antall personer i samfunnet om plager de kan ha hatt etter covid-19, vil også helsestatusen de samme personene i utgangspunktet har, påvirke rapporterte covidplager. Derfor er det vanskelig å beregne det nøyaktige omfanget av ulike plager, men visse langtidseffekter har vist seg i flere studier, forteller Nakstad.

Han trekker fram slapphet, konsentrasjonsvansker, redusert kondisjon og redusert lukt- og smakssans.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Javad Parsa / NTB
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Seksuell dysfunksjon etter gjennomgått coronasykdom har han imidlertid ikke hørt om tidligere.

- Mange av kartleggingsstudiene som nå gjennomføres i verden avdekker langtidsplager og mistenkte langtidsplager som vi ikke har gode data på i Norge enda. Men studier hvor man spør et stort antall personer om langtidseffekter er viktige, fordi man fanger opp effekter man tidligere ikke har vært klar over, sier Nakstad.

Forskjell på kjønn

Han legger til at hårtap har vært en kjent plage under hele pandemien, men en plage man ikke har hatt gode tall på omfanget av.

Nakstad poengterer at studiene ikke viser hvor lenge helseplagene varer, og at det derfor er viktig å følge opp disse gruppene over tid.

I likhet med den britiske studien forteller Nakstad at de også i Norge har sett kjønnsforskjeller og tydelige forskjeller i ulike aldersgrupper når det kommer til sykelighet, dødelighet og langtidseffekter.

- Meg bekjent har det ikke vært gjennomført studier i Norge der man ser detaljert på demografiske og sosioøkonomiske forhold utover smittesporingsdata. Det vil si at vi ikke har veldig god oversikt over omfanget av langtidsplager i ulike samfunnsgrupper basert på norske data.

- For at denne typen forskning skal bli statistisk pålitelig er man avhengig av å kartlegge helseplager hos et stort antall mennesker, helst millioner. Derfor er internasjonale studier viktige, også for oss i Norge, legger Nakstad til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer