«The Holiday»:

Avslører sannheten bak «puppescenen»

På ekte Hollywood-vis er ikke alt hva det ser ut som i den moderne julefilmklassikeren «The Holiday».

«THE HOLIDAY»: I 2020 tok Dagblade en statusoppdatering på stjernene. Video: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer
Publisert

To kvinner med mannfolk-problemer bytter hjem i hverandres land, hvor de i løpet av juleferien møter en lokal fyr og blir forelsket.

Så enkelt kan handlingen i «The Holiday» oppsummeres med én setning. Men ikke la det lure deg. For her snakker vi en vaskeekte romantisk julekomedie som er blitt et kjært og svært populært førjuls-must.

«The Holiday» sjarmerte publikum i senk da den kom på kino før jula 2006. Siden har mange sett den flere ganger enn de klarer å huske.

Men hvor godt kjenner du egentlig denne moderne juleklassikeren?

Sikret seg drømmelaget

På rollelista finner vi stjernenavn som Cameron Diaz (50), Kate Winslet (47), Jude Law (49) og Jack Black (53) i hovedrollene. Ofte har flere skuespillere vært vurdert for de ulike rollene til en film, men det er ikke tilfelle for «The Holiday».

STJERNELAG: Cameron Diaz, Jude Law og Kate Winslet under den britiske premieren på romantiske julefilmen «The Holiday» i 2003. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/NTB
STJERNELAG: Cameron Diaz, Jude Law og Kate Winslet under den britiske premieren på romantiske julefilmen «The Holiday» i 2003. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/NTB Vis mer

I et intervju med ComingSoon i 2006, fortalte regissør og manusforfatter Nancy Meyers (73) at hun så for seg nettopp det firkløveret da hun skrev «The Holiday».

Ifølge Buzzfeed var Jack Black først skeptisk, inntil han fikk vite at Winslet var en av motspillerne. Da ble det helomvending.

Kate Winslet var heller ikke misfornøyd med valget av motspiller.

- Tro meg, det er ikke vanskelig å forelske seg i Jack Black. Ikke i det hele tatt, fortalte Winslet seinere i et intervju med Hollywood Archives.

Skrev inn «puppescenen»

I en av filmens mange komiske scener, nyter Jack Black og Kate Winslet en sushimiddag. I det han lener seg over bordet for å nå soyasausen, streifer han brystet til Winslet.

- Beklager for «puppestreifet», sier Black til latter fra Winslet.

JULEKLASSIKER: Det er ingen tvil om at «The Holiday» er et absolutt must for mange før jul. Her fra en scene med Kate Winslet og Jack Black. Foto: Snap Stills/REX/NTB
JULEKLASSIKER: Det er ingen tvil om at «The Holiday» er et absolutt must for mange før jul. Her fra en scene med Kate Winslet og Jack Black. Foto: Snap Stills/REX/NTB Vis mer

Meyers har fortalt at scenen ble til da Black streifet hennes eget bryst ved et uhell. Hun syntes hele situasjonen var så morsom at hun skrev den inn i filmen dagen etter.

- Menn kommer borti kvinners bryst på den måten hele tida og forsøker late som ingen ting. Han sa umiddelbart unnskyld for «puppestreifet», så jeg skrev den inn i scenen hans med Winslet.

«Drep regissøren»

Selv om mange elsker «The Holiday» og gjerne ser den igjen og igjen og igjen, er det andre som er av en helt annen oppfatning.

Det norsk-britiske indierockbandet The Wombats har holdt koken siden det ble dannet i 2003. I januar i år klatret de helt til topps på den britiske salgslista.

STJERNEREGISSØR: Nancy Meyers har skapt seg stor karriere som filmskaper i Hollywood. Foto: BAFTA/REX/NTB
STJERNEREGISSØR: Nancy Meyers har skapt seg stor karriere som filmskaper i Hollywood. Foto: BAFTA/REX/NTB Vis mer

Tilbake i 2007 kom trioen med hitsingelen «Kill the Director», som de ifølge Cosmopolitan skrev med «The Holiday» i tankene.

Gutta skal etter sigende ha tatt turen på kino med forhåpninger om en romantisk komedie i «Bridget Jones’ dagbok»-ånd. I stedet hatet de filmen fullstendig, noe som kommer tydelig fram i teksten:

«If this is a rom-com, kill the director» og «This is no Bridget Jones».

Makan!

Ekskjærester i virkeligheten

I «The Holiday» ser vi Rufus Sewell i rollen som sleipingen Jasper. Han knuser Winslets hjerte og er årsaken til at hun reiser til den andre siden av Atlanterhavet.

Men visste du at de også i virkeligheten har ei fortid sammen?

På slutten av 90-tallet var de to på dater’n. Skal vi tro Winslet selv, var gjenforeningen i forbindelse med «The Holiday» utelukkende vennskapelig.

- Det gikk helt fint. Jeg hadde ikke sett ham på veldig lenge, men vi hadde bevart vennskapet vårt. Jeg ble derfor glad da jeg fikk vite at han hadde fått rollen, fortalte hun til Irish Examiner.

Bygget drømmehuset på to uker

Det er mye som ikke er ekte i filmens verden, men det gjelder ikke nettsida som Cameron og Winslet bruker til å bytte hjem for jula. Dersom du er på søken etter ditt eget «The Holiday»-eventyr, så kan du jo sjekke ut homeexchange.com.

STORFAVORITT: «The Holiday» er en fast juletradisjon for mange. Foto: Snap Stills/REX/NTB
STORFAVORITT: «The Holiday» er en fast juletradisjon for mange. Foto: Snap Stills/REX/NTB Vis mer

Villaen der Cameron bor i filmen, ligger i San Marino i California. De strøkne interiørscenene ble derimot filmet i et studio.

Til gjengjeld kan du bare glemme å leie deg detP utrolig sjarmerende huset til Winslets karakter ute på den engelske bygda.

Huset, hagen – selv steingjerdet ble bygget i løpet av to uker.

- Vi bygget gjerdet og vi satte de trærne der. Det var virkelig bare en tom slette. Det var en skikkelig turistattraksjon mens det sto der, sier Meyers i filmens kommentatorspor, ifølge Hooked on houses.

Det snør, det snør

Ikke sjelden er snøen du ser på filmlerretet et resultat av flittige snøkanoner. Det kunne fort vært tilfelle også for «The Holiday», hvor filmcrewet hadde sørget for å ha leid snøkanon til scenene i England.

Heldigvis viste det seg å ikke bli nødvendig.

Ifølge Cosmopolitan snødde det grundig tre ganger i løpet av uka innspillingen fant sted i Surrey. Dermed løste det seg på naturlig vis.

Cameron Diaz har forresten hevdet at «The Holiday» er hennes mest fysiske filmrolle som følge av all løpingen. Med tanke på at hun måtte gjøre det meste av det på høye hæler i snøen, er det kanskje ikke så rart.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer