Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Avslører seg selv

Regjeringens smålige kutt for å finansiere skattelettelser faller fra hverandre allerede ei uke etter at regjeringen la fram budsjettet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- AVSLØRT: Statsminister Erna Solbergs kutt i budsjettet avslører at regjeringen ikke har satt seg inn i hvordan kuttene slår ut, mener Ap. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- AVSLØRT: Statsminister Erna Solbergs kutt i budsjettet avslører at regjeringen ikke har satt seg inn i hvordan kuttene slår ut, mener Ap. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Regjeringen støvsuger budsjettpostene for å finne kutt for å finansiere de store skattekuttene. Og de må finansieres hvert eneste år. Det gjøres delvis ved ostehøvelkutt, som de kaller effektivisering. Det andre de gjør, for det er ikke nok med ostehøvelen, er at de går etter ordninger i velferdsstaten.

Ap-leder Jonas Gahr Støre lener seg fram på kontoret sitt på Stortinget. Han er kraftig provosert over hvordan regjeringen har gått etter spesielt tre ordninger i årets budsjett.

Og ikke minst hvordan regjeringen ifølge Støre snakker om kuttene, som avslører at de enten ikke vet hva de snakker om eller at de bevisst tåkelegger.

- Regjeringen prioriterer skattekutt. De må finansieres år for år, sier Støre.

Årets budsjett inneholdt ikke store skattekutt, men tidligere års kutt i skattene - som med årets budsjett er på 25,5 milliarder i året, må fortsatt finansieres.

BRILLER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie forteller at noen vil få unntak dersom utgiftene for briller til barn er spesielt høye. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Barnebriller

Erna Solberg sa at folk kan velge brilleinnfatning «fra øverste hylle», mens sannheten er at det allerede i dag er et tak på støtte til innfatningene og at det er glassene som gjør brillene dyre, påpeker Støre.

Denne uka kom sosialminister Anniken Hauglie med en unntaksbestemmelse, der de med dyre briller likevel kan få støtte. Men det skal utredes først. Hauglie avviste overfor Dagbladet tirsdag at regjeringen har snudd.

- Det er helt åpenbart at Anniken Haugli og regjeringen har snudd. Anniken Hauglie som er en seriøs og ordentlig statsråd, snakker ikke her til troende. Jeg satt i studio med Erna Solberg i forrige uke, hadde det vært en unntaksbestemmelser for dyre briller, hadde Solberg sagt det. Erna er en veldig trent politiker. Hadde hun visst at det var en unntaksbestemmelse, så ville hun vist den fram, sier Støre.

KUTT: Jonas Gahr Støre mener regjeringen allerede én uke etter at statsbudsjettet ble lagt fram har begynt tilbaketoget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KUTT: Jonas Gahr Støre mener regjeringen allerede én uke etter at statsbudsjettet ble lagt fram har begynt tilbaketoget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

AAP-kutt

Regjeringen foreslår også å kutte i AAP-ytelsen til unge under 25 år og her mener Støre regjeringen avslører seg i måte de omtaler gruppen det gjelder.

Heidi Nordby Lunde (H) sa at ytelsen går til folk som «sliter med lav selvtillit og mestringsfølelse og har lettere psykiske plager». Støre framholder at ordningen ikke er passiv og at dagens ordning forutsetter at man må ha nedsatt arbeidsevne.

- Det er ikke en riktig måte å omtale disse menneskene på. Det er mer alvorlig enn som så.

- Er det respektløst?

- Ja, det er en altfor omtrentlig beskrivelse av veldig alvorlige situasjoner. Jeg synes det er en mangelfull innlevelse og nærmest beskrive det på en måte som gjør at folk trekker på skuldrene og si at «hvis du er trist en dag, så får du AAP», sier Støre.

Tannregulering

Kuttet som fullfører troikaen fra regjeringen er at fjerner støtten til tannregulering for dem lovverket omtaler har et «klart behov».

Da regjeringen presenterte kuttet, omtalte de behandlingen som «kosmetisk tannregulering», til sterke reaksjoner fra fagmiljøene som framhever at de som nå mister støtten kan ha store tannstillingsfeil, skjevt bitt som gjør det vanskelig å spise eller utstående tenner som øker risikoen for tannskader.

- Høyreregjeringen avslører seg selv. Enten har de ikke satt seg inn i de ordningene de kutter i, eller så prøver de bevisst å tåkelegge debatten. Begge deler er alvorlig og viser at de ikke forstår eller ønsker å se at de går ut over virkelige mennesker, ofte nederst ved bordet, ofte helt avhengige av at fellesskapet stiller opp.

- Regjeringen sier de har jobbet med budsjettet i ett år og går løs på poster som skal gi dem titalls millioner i innsparing. Men allerede uka etter - når folk begynner å stille spørsmål - kommer de med rettelser og justeringer. Jeg er dessverre ikke overrasket. Vi har sett dette årlig siden 2014, sier Støre.

GLEDER SEG:.Henrik Asheim (H) leder Stortingets finanskomité. Han gleder seg nå til Arbeiderpartiets alternative budsjett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GLEDER SEG:.Henrik Asheim (H) leder Stortingets finanskomité. Han gleder seg nå til Arbeiderpartiets alternative budsjett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Høyre: - Faktaresistent

Høyres finanspolitiske talsperson Henrik Asheim anbefaler Ap-leder Støre å ta på seg lesebrillene.

- Støre virker fullstendig resistent mot fakta og er samtidig mer opptatt av å feiltolke enkeltsitater framfor å sette seg inn i budsjettet. Ta for eksempel endringene i AAP. Støre hopper bukk over at regjeringen ikke sparer noe på dette, alle 119 millioner kronene går jo tilbake til bedre oppfølging av ungdommene. Grepet kommer etter Navs egen anbefaling i 2016 og handler om å hjelpe flere over i arbeid og aktivitet, sier Asheim, som også stusser over at Støre sier kuttene finansierer skattelettelser.

- Støre må oppdatere talepunktene sine. I dette budsjettet er det minimale lettelser i skatt samtidig som barnetrygden øker, det innføres moderasjon i SFO-prisene for dem med behov for det og vi styrker helsevesenet. Da Støre selv var helseminister sto 60.000 flere pasienter i helsekø enn det gjør nå. I hans tid krevde staten inn mer i skatt og fikk dårligere resultater, sier Asheim.

Høyre-toppen gleder seg nå til Arbeiderpartiets alternative budsjett og et rollebytte for Støre.

- Jeg ser fram til at Ap viser kortene. Det holder ikke lenger å bare fyke rundt i media og kritisere regjeringen. Når alternativet til Ap kommer får vi en reell debatt framfor at Støre skal opptre som kommentator i stedet for å være opposisjonsleder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media