Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslører superstjernenes dobbeltmoral, fagre løfter og hemmelige formuer

Lurte unna flere milliarder i skatt.

DOBBELTMORAL: Katie Meluas ble i 2010 tildelt prisen «the Tax Superhero Award» av den veldedige organisasjonen Christian Aid i 2010.
Det var to år etter at Melua ble kunde hos finansselskapet Liberty, og betalte dem 600 000 kroner i gebyr for at de skulle hjelpe henne med å gjemme vekk 8,5 millioner fra beskatning. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
DOBBELTMORAL: Katie Meluas ble i 2010 tildelt prisen «the Tax Superhero Award» av den veldedige organisasjonen Christian Aid i 2010. Det var to år etter at Melua ble kunde hos finansselskapet Liberty, og betalte dem 600 000 kroner i gebyr for at de skulle hjelpe henne med å gjemme vekk 8,5 millioner fra beskatning. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både The Times og The Guardian avslører i dag omfattende skatteunndragelser blant noen av Storbritannias mest betrodde, mest beundrede og mest prominente personer.

Guardian har fått tilgang til kundelista hos finansselskapet Kleinwort Benson, som mot betaling sluset kundenes penger til skatteparadiset Jersey. Blant selskapets over 20 000 kunder finnes det en rekke framtredende personer:

Verdensstjerner Både Mel Gibson, Dire Straits-gitarist Mark Knopfler, Manchester United-legenden Bryan Robson, formel 1-profilen Eddie Jordan og operalegenden Placido Domingo har vært kunder hos selskapet, ifølge The Guardian.

Forholdene varierer imidlertid i alvorlighet: Enkelte, som MotoGP-stjernen Valentino Rossi, har måttet betale tresifrede millionbeløp i straffeskatt. Andre, som nevnte Robson, har forsøkt seg på finurlige skatteplaner uten hell, gått med tap og avsluttet kundeforholdet.

Avsløringen har også politiske implikasjoner - en rekke svært viktige donorer til De konservative, som styrer Storbritannia sammen med Liberaldemokratene, har gjemt unna store beløp fra beskatning.

12 milliarder Et lignende skatteregime avsløres av The Times i dag.

Finansselskapet Liberty har hatt omkring 1600 kunder, som fra 2005 til 2009 benyttet selskapet for å unndra større eller indre summer fra beskatning.

Totalt har kundene unndratt omkring 12 milliarder kroner fra beskatning, ifølge The Times.

FAGRE ORD: Stikk i strid med hva han sa i intervjuer, unndro George Michael store summer i skatt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FAGRE ORD: Stikk i strid med hva han sa i intervjuer, unndro George Michael store summer i skatt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

På kundelista finnes både George Michael, fire Arctic Monkeys-medlemmer, den legendariske skuespilleren Sir Michael Caine, Tottenham-profil Darren Anderton, flere kjente kriminelle - og popstjernen Katie Melua.

Fagre ord Katie Meluas sak er spesielt pikant, all den tid hun i den høyverdige ironiens navn ble tildelt prisen «the Tax Superhero Award» av den veldedige organisasjonen Christian Aid i 2010.

Det var to år etter at Melua ble kunde hos Liberty, og betalte 600 000 kroner i gebyr for at finansselskapet skulle hjelpe henne med å gjemme vekk 8,5 millioner fra beskatning. Samme år uttalte hun for øvrig følgende i et intervju

- Jeg betaler nesten halvparten av alt jeg tjener i skatt. Men jeg vet at jeg må betale for å bo i et land med så mange kvaliteter. Jeg har selv sett hvordan det er å bo i land der folk ikke betaler skatt og må ta til takke med dårlige helse- og utdanningstjenester.

Skuffet Christian Aid er i dag nådeløse mot Melua:

- Dette var en skuffende nyhet å motta, sier de i en uttalelse, og legger til:

- For å være ærlig var det ikke veldig lett å finne en kjendis som ville fronte skattekampanjen. Katie Melua virket perfekt.

Meluas advokater sier til The Times at hun har betalt straffeskatt for alle unndratte midler, og at hun - totalt sett - ikke har gått noe i pluss.

«Egen George Michael-skatt» For 18 år siden uttalte også George Michael seg om skatt:

- Jeg ville hatt store problemer med å betale 50 prosent skatt til en ny konservativ regjering. Men jeg kunne betalt 50, eller til og med 60 prosent hvis Labour satt med makta. Jeg tipper Labour vil innføre en egen George Michael-skatt, fleipet han overfor The Big Issue.

PÅ KUNDELISTA: Mel Gibson er en av mange kjente klienter av firmaet Kleinwort Benson. Foto: EPA / NTB scanpix
PÅ KUNDELISTA: Mel Gibson er en av mange kjente klienter av firmaet Kleinwort Benson. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer

Kanskje var den frykten reell, for det var Labour som styrte Storbritannia da George Michael for omkring sju år siden ble kunde hos Liberty - noe han ifølge en talsmann er for opptatt til å ha tid til å snakke om.

TRAKK SEG: Manchester United-legenden Bryan Robson sier han gikk i minus. Foto: AFP / NTB scanpix
TRAKK SEG: Manchester United-legenden Bryan Robson sier han gikk i minus. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!