GIR UT BOK: I sin nye bok røper hvordan SV har vært preget av indre konflikter.   Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet
GIR UT BOK: I sin nye bok røper hvordan SV har vært preget av indre konflikter. Foto: Hans A. Vedlog / DagbladetVis mer

Avslører SVs indre liv

Olav Gunnar Ballo forteller om fyll, trusler og pengekrangel i sin nye bok om tiden i partiet han forlot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I boka «Stortingsliv» som kommer ut i dag, skriver tidligere SVer Olav Gunnar Ballo om et SV preget av konflikt gjennom hans 12 år på Stortinget. Ikke en gang i stortingskantina var det mulig å senke skuldrene. Der skal tidligere SV-leder Erik Solheim ha brukt tiden på å bygge allianser med andre partier, i stedet for å sitte sammen partifellene sine.

Erik Solheims samevits Også i Ballos bryllup ble Solheim ufin ved matbordet, skriver Ballo. Solheim fikk det ærefulle oppdraget å holde takk for maten-tale.
I talen snakket Solheim om hvordan middagen hadde blitt dersom Ballo hadde stått ved komfyren, og konkluderer med at selskapet da hadde fått servert helstekt same.

- Eriks takk for maten-tale såret meg aldri. Men den ble en illustrasjon på hvor krevende debatten om rettigheter basert på etnisitet var. Det var en lydmur jeg fant det nesten umulig å trenge gjennom, skriver Ballo.

Noen uker etter bryllupet mottok Olav Gunnar Ballo og kona Heidi Sørensen et brev der Solheims samboer beklager kommentaren hans.

Mehmet-trusselen Som helsepolitisk talsmann for SV ble Ballo, i saken om den syke seksåringen Mehmet, presset fra alle kanter til å gå med på en
lovendring, som tillot gutten å få stamceller fra et friskt søsken. Arbeiderpartiet og Frp var avhengig av SV for å lande saken. Ballo nektet, og mente media hadde en tabloid framstilling av guttens muligheter. Etter en middag med partifelle Øystein Djupedal, opplevde Ballo å bli truet til å endre standpunktet sitt.
 
«Jeg har snakket med Kristin, og du vil bli parkert som helsepolitisk talsperson for partiet hvis du ikke gir etter.»

Samtidig fortsatte presset fra offentligheten. Ballo beskriver en konstant flom av telefoner.

SAMEVITS:Tidligere SV-leder Erik Solheims samevits slo dårlig an i Olav Gunnar Ballos bryllup. Foto: Espen Røst / Dagbladet
SAMEVITS:Tidligere SV-leder Erik Solheims samevits slo dårlig an i Olav Gunnar Ballos bryllup. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

- Alt handlet om Mehmet. På ett tidspunkt fikk jeg nok av all ringingen, så jeg tok jeg saksen, løftet opp telefonledningen og klippet den over. Det gjorde godt, skriver Ballo.

Gikk på antidepressiva Han snudde til slutt i Mehmet-saken, men angret seg raskt. Saken bidro til at Ballo trøtnet av politikken. Samtidig slet han med en syk datter hjemme. Året før hadde han begynt å gå til psykiater, og fikk antidepressiva på resept. Ballo syntes åtte år på Stortinget var nok, og angret på at han hadde sagt ja til fire til.

I 2005 følte han seg ferdig, og ringte Kristin Halvorsen. Samtalen er beskrevet i boka:
«Jeg vil trekke meg fra nominasjonslisten. Det er greit at du vet det først.» Det ble stille i den andre enden. Så sa hun:
«Det bør du ikke. Det vil skade partiet.»

- Hva om det skadet meg å fortsette? Det tenkte hun ikke på. Alt handlet alltid om partiet, vi var en slags kanonføde for partiet, og ikke annet enn det, skriver Ballo.

Dypt i flaska Ballo skriver at Halvorsens største tabbe var å velge Øystein Djupedal som utdanningsminister.

- De som hadde fulgt Øystein Djupedal på nært hold, visste at han ble usaklig når han drakk. At han kunne være brautende hadde jeg observert allerede på SVs julebord i 1997. Det kunne heller ikke Kristin ha unngått å registrere. I 1998 hadde jeg selv hatt julebordet hjemme hos meg. Da det ble sent nok, mente Øystein at SV burde støtte Clintons bombing av Irak, skriver Ballo.

TABBE: Olav Gunnar Ballo mener det var en tabbe at Øystein Djupedal (SV) fikk posten som Utdanningsminister.

Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
TABBE: Olav Gunnar Ballo mener det var en tabbe at Øystein Djupedal (SV) fikk posten som Utdanningsminister. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Også under SVs landsmøtet på Clarion Hotel Gardermoen i 2007 skal Djupedals drikkevaner ha blitt et tema. Djupedal avviser disse påstandene i VG på Søndag, og kaller karakteristikkene uriktige og uverdige.

Kranglet med Lysbakken I 2005  havnet Ballo i nok en konflikt. Da med nåværende SV-leder Audun Lysbakken. Ballo var dypt uenig i Lysbakkens forslag om å øke partiskatten til 5000 kroner. Ballo mente 4000 kroner i måneden var mer enn nok å skatte til partiet.

«Hva du skal betale i partiskatt,er det ikke opp til deg å avgjøre, Olav Gunnar. Dette er penger som trekkes via Stortingets lønningskontor, og vi vil informere dem om hva som skal trekkes.» skal Lysbakken ha sagt.

«Har SV formell myndighet til å opptre som egen skatteetat?», spurte Ballo, og betalte aldri mer partiskatt.

Lysbakken sier til Dagbladet at han ikke opplevde dette som en krangel, men at SV alltid har hatt partiskatt som trengs i et parti med lite penger.
 
- Dessuten synes jeg det er et godt prinsipp at vårt lønnsnivå som folkevalgte ikke skal være himmelvidt forskjellig fra dem som har valgt oss. Alle som stiller til valg for SV er klar over partiskatten, og det gjaldt også Olav Gunnar, sier Lysbakken.

PENGEKRANGEL: SV-Leder Audun Lysbakken var sterk uenig med Olav Gunnar Ballo om SVs partiskatt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PENGEKRANGEL: SV-Leder Audun Lysbakken var sterk uenig med Olav Gunnar Ballo om SVs partiskatt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I fjor meldte Ballo seg ut av partiet, blant annet begrunnet i at mange av hans partifeller ikke er realpolitisk innstilt. Han meldte seg samtidig inn Arbeiderpartiet.

SV-KLANEN: Dette var stortingsgruppen til Sosialistisk Venstreparti i 1997. Olav Gunnar Ballo var på Stortinget for SV i tolv år. Foran f.v. Erik Solheim, Ågot Valla, Inge Myrvoll, Kristin Halvorsen, Karin Andersen, Olav Gunnar Ballo. Bak f. v.  Øystein Djupedal, Hallgeir Langeland, Rolf Reikvam. FOTO: Rune Petter Ness / NTB Scanpix
SV-KLANEN: Dette var stortingsgruppen til Sosialistisk Venstreparti i 1997. Olav Gunnar Ballo var på Stortinget for SV i tolv år. Foran f.v. Erik Solheim, Ågot Valla, Inge Myrvoll, Kristin Halvorsen, Karin Andersen, Olav Gunnar Ballo. Bak f. v. Øystein Djupedal, Hallgeir Langeland, Rolf Reikvam. FOTO: Rune Petter Ness / NTB Scanpix Vis mer