ET EKSEMPEL: Soldater holder vakt ved en ulovlig gullgruve i Elfenbenskysten. Der hadde i 2015 militærkommandører begynt med ulovlig gullutvinning, som landets sentralbank og skattemyndigheter aldri så noe til inntektene fra. I en rekke land i Afrika, Midtøsten og Latin- og Sør-Amerika har den politiske og militære eliten tette bånd til miljøkriminalitet. Foto: Luc Gnago / Reuters / NTB scanpix
ET EKSEMPEL: Soldater holder vakt ved en ulovlig gullgruve i Elfenbenskysten. Der hadde i 2015 militærkommandører begynt med ulovlig gullutvinning, som landets sentralbank og skattemyndigheter aldri så noe til inntektene fra. I en rekke land i Afrika, Midtøsten og Latin- og Sør-Amerika har den politiske og militære eliten tette bånd til miljøkriminalitet. Foto: Luc Gnago / Reuters / NTB scanpixVis mer

Avslører terroristenes nye gullgruve

Gull, olje, tømmer, kull og mineraler er i ferd med å bli den aller viktigste inntektskilden for verdens verste terrorgrupper.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det går fram av en nylig framlagt rapport fra organisasjonen Global Initiative Against Transnational Organized Crime. De har utarbeidet rapporten sammen med Interpol og det norske forskningssenteret Rhipto - som samarbeider med FN.

Rapporten er den mest omfattende som er laget om temaet, og de rystende konklusjonene ble framlagt for FNs sikkerhetsråd i forrige uke:

De kriminelle gruppenes inntjening på naturressurser og ulovlig jakt har økt betraktelig. Nå tjener terrorgruppene mer på miljøkriminalitet enn på narkohandel, utpressing og kidnapping.

Store penger

Forskerne bak rapporten har gransket over 1000 smuglerruter, og gått igjennom inntektene til Taliban, IS, Boko Haram, Farc-geriljaen og al-Qaida.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn