Avslørerne

Det de gjør er å avsløre fra innsida, mot makthavernes vilje. Noen havner i fengsel, og noen går fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På engelsk

heter de «whistleblowers», direkte oversatt til fløyteblåsere. Det de gjør er å avsløre fra innsida enten det handler om uholdbare forhold ved et sykehjem, på en oljeplattform, i et fengsel, i tobakksindustrien, flyselskaper, USAs krigføring i Vietnam eller altså Israels superhemmelige atomvåpenprogram.

Mordechai Vanunu, som torsdag ble løslatt etter atten år i fengsel, alarmerte verden i en stor artikkel i avisa The Sunday Times i London om at Israel har et atomvåpenprogram. I flere av kommentarene etter løslatelsen av Vanunu er det uttrykt forståelse for at Israel kidnappet Vanunu, arresterte og stilte ham for retten i en hemmelig rettssak i Israel. Han ville blitt dømt i Norge også, skrev for eksempel politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten. Trolig har han rett, blant annet med bakgrunn i listesaken fra 1977 der alle de involverte ble dømt for å ha samlet inn og offentliggjort identiteten til tjenestemenn i landets hemmelige tjenester.

Men det

er et ferskt tankekors at regjeringen Bondevik i sin stortingsmelding om ytringsfriheten foreslår lovbeskyttelse for mennesker som slår alarm og varsler offentligheten om klanderverdige forhold både i det private næringsliv og i offentlig sektor. Israel drev sitt våpenprogram klart i strid med det internasjonale samfunns mål om å hindre spredning av atomvåpen. Det ga nabostatene grunner til selv å forsøke seg. Vanunu smuglet film og fotoapparat inn i de underjordiske produksjonsanleggene i Negev-ørkenen, og beviste at både omverdenen og det israelske folk var ført bak lyset. Etter et tenkbart internasjonalt lovverk kunne Vanunu ha gjort seg fortjent til en tilsvarende beskyttelse som den Bondevik-regjeringen nå foreslår for folk som varsler om uholdbare forhold ved et sykehjem eller en oljeplattform. Men foreløpig er de aktuelle internasjonale traktater og konvensjoner så fulle av unntak og forbehold i saker som defineres inn under rikets sikkerhet, forsvarshemmeligheter og såkalte «forhold til annen stat» at Israel kunne stille Vanunu for retten uten å bryte med akseptert folkerett på dette området. I forhold til makthaverne i Israel er Vanunu bare en forræder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer