Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
TIRSDAG: Under en tale i Wilmington, Delaware, holdt Joe Biden en tale. Her ble han fotografert med et mulig avslørende notat. Foto: Mark Makela/Getty Images/AFP / NTB Scanpix Vis mer

Joe Biden

Avsløres han her?

Det er en håndfull navn i vinden nå som Joe Biden snart skal offentliggjøre hvem som blir hans visepresidentkandidat. Et bilde kan ha avslørt valget.

Det er knyttet svært stor spenning til hvem Joe Biden (77) vil velge som sin visepresidentkandidat. Demokratenes presidentkandidat har tidligere uttalt at han vil velge en kvinne. Spesielt på grunn av «Black Lives Matter»-bevegelsen mener mange at han burde velge en svart kvinne.

Biden har lovet at han skal offentliggjøre navnet på kandidaten neste uke. Men et bilde tatt av en fotograf fra nyhetsbyrået AP kan ha avslørt valget.

Liste

Tirsdag ble Biden fotografert med et notat i hendene, hvor senator Kamala Harris' navn står øverst. Videre fulgte en rekke punkter, tilsynelatende om 55-åringen:

STILLE: Verken Joe Biden eller Kamala Harris har kommentert saken. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
STILLE: Verken Joe Biden eller Kamala Harris har kommentert saken. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP Vis mer
  • Bærer ikke nag
  • Promoterte kampanjen med meg og Jill (Bidens kone journ.anm.)
  • Talentfull
  • God hjelp for kampanjen
  • Stor respekt for henne

Blant annet CNN skriver at dette har satt i gang spekulasjoner om Harris som Bidens valg for visepresident.

Bidens notatark inkluderte andre temaer, men Harris var den eneste mulige kandidaten han tilsynelatende var forberedt på å diskutere, påpeker The Washington Post.

Listas punkter er observasjoner Biden har gjort om Harris tidligere også. Men punktene får nå ny betydning, siden dette kommer fram etter en nylig artikkel som kastet tvil om Harris vil bli valgt, skriver AP.

«DET ER SÅNN DET STARTER»: 3. november 2020 er det nytt presidentvalg i USA, og nå prøver organisasjonen The Lincoln Project å hindre at Donald Trump bli gjenvalgt. Klipp: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

Det var Politico som tidligere denne uka rapporterte at flere demokrater skal ha uttrykket bekymring og tvil om Harris til komiteen som gransker kandidater for Biden. Flere snakker angivelig opp andre kandidater; Kongressmedlem Karen Bass, senator Tammy Duckworth og tidligere nasjonal sikkerhetstrådgiver Susan Rice, skriver Politico.

STØTTER BIDEN: Kamala Harris hoppet av nominasjonskampen i desember i fjor, og i mars ga hun sin støtte til Joe Biden. Foto: JEFF KOWALSKY / AFP / NTB Scanpix
STØTTER BIDEN: Kamala Harris hoppet av nominasjonskampen i desember i fjor, og i mars ga hun sin støtte til Joe Biden. Foto: JEFF KOWALSKY / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Tvil

Kamala Harris var den eneste afroamerikanske kvinnen som var med i Demokratenes nominasjonskamp. Etter å ha lansert sitt kandidatur i januar i fjor, lå hun lenge i tetsjiktet på meningsmålingene. Men i desember trakk hun seg, og 3. mars ga hun Biden sin støtte.

Harris har også et spesielt bånd til Biden etter å ha jobbet tett sammen med hans sønn Beau, som døde av hjernekreft i 2015.

Samtidig, som Politico rapporterte tidligere denne uka, tviler en av lederne for Bidens granskningskomite på Harris, nemlig på grunn av tøffe uttalelser og at hun ikke har uttrykt anger for disse i ettertid.

Det dreier seg spesielt om en debatt i fjor sommer, hvor Harris gikk til angrep på Biden. Harris, som har foreldre fra Jamaica og India, kritiserte blant annet Biden for å ha samarbeidet med senatorer som på 1970-tallet forsvarte raseskille.

Biden forsikret at han slett ikke støttet rasister og forsvarte samarbeidet med at det var nødvendig for å få andre politiske saker gjennom. Etter debatten ble Biden kraftig svekket i målingene, mens Harris kom styrket ut.

Her kommer altså «bærer ikke nag»-punktet på lista til Biden inn. Lista tyder i det minste på at Bidens kampanje er forberedt på å få spørsmål om hans forhold til Harris, spesielt rundt dette øyeblikket, skriver The Washington Post.

OVERRASKET LYTTERNE: Da Joe Biden gjestet radioshowet «The Breakfast Club», sjokkerte han lytterne. Video: «The Breakfast Club» via YouTube Vis mer

Vil ikke kommentere

17. august skal demokratene holde sitt landsmøte i Milwaukee i Wisconsin. Her vil Biden formelt bli valgt til partiets presidentkandidat.

Det er som nevnt stor interesse rundt Bidens valg av visepresidentkandidat. En av grunnene er at han er 77 år gammel, og med høy alder øker sjansen for at en visepresident kan måtte steppe inn.

Biden vil bli den eldste presidenten i USAs historie hvis han vinner over Donald Trump (74) i presidentvalget i 3. november.

Under 100 dager før valget ligger Biden an til å vinne på flere nasjonale meningsmålinger. Det skyldes især at han leder i de seks såkalte svingstatene som Hillary Clinton tapte i 2016, og som overraskende brakte Trump til makten i Det hvite hus.

Tirsdag kveld amerikansk tid ønsket ikke Bidens kampanje å kommentere saken overfor CNN. En representant for Harris svarte ei heller på APs forespørsel.

MENINGSMÅLINGER: President Donald Trump forteller at han har et godt forhold til smitteeksperten Anthony Fauci, men stusser på at Fauci scorer bedre på meningsmålingene enn ham selv. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!