Avslørt av avansert teknologi, detaljarbeid og folks smarttelefoner

Slik ble de antatte Boston-bomberne sirklet inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre mennesker ble drept og over 170 såret da to bomber gikk av i målområdet i forbindelse med Boston maraton mandag 15. april.

De tsjetenske brødrene Tsarnajev ble mistenkt. En enorm politiaksjon ble iverksatt med 9000 tjenestemenn og tanks i forstadsgatene. Tamerlan (26) døde på sykehus etter en skuddveksling natt til fredag, mens lillebroren Dzjokhar (19) ligger kritisk, men stabil på sykehus etter at han ble pågrepet i en dramatisk aksjon i Watertown utenfor Boston natt til lørdag.

Bare få timer etter eksplosjonene ble det opprettet et etterforskningssenter. Myndighetene tok i bruk et stort lagerlokale på havna i Boston som skulle samle alle spor som kunne lede til den eller de som sto bak, skriver Washington Post.

Klær og video På den ene sida av det enorme lokalet ble hundrevis av blodige klesplagg lagt ut til tørk slik at kriminalteknikere kunne begynne å sikre spor og ledetråder. En del plagg ble også sendt til FBI sitt labaratorie i Quantico for analyse.

Den andre halvdelen av lagerlokale ble brukt til videoanalyse. Etterforskerne lette og finkjemmet flere hundre timer med videomateriale i jakten på gjeringsperson(er).

- De så etter personer som gjorde ting som skilte seg ut, sier politimester Edward Davis i Boston-politiet.

Det er et svært møysommlig og nitid arbeid. En av agentene skal ha sett en del av den samme videoen 400 ganger. Målet var å konstruere en tidslinje av bilder og mulige mistenkte som beveget seg langs fortauet for så å kunne bygge opp historien ut fra tusenvis av bilder fra forskjellige telefoner og kameraer.

Fant «Mistenkt 2» først Etter et par dager fattet etterforskerne interesse for to menn med caps og som hadde med seg tunge sekker på ryggen da de gikk inn i folkemengden i målområdet, men som forlot det uten sekkene.

Gjennombruddet kom om ettermiddagen 17. april da politiet hadde sirklet seg inn på mannen som først ble kjent som «mistenkt 2» - 19 år gamle Dzjokhar Tsarnajev.

Washington Post skriver at bilder av reaksjonen til 19-åringen idet den første bomben eksploderer skal være et «svært avslørende bevis», mye mer enn det offentligheten vet, skriver avisa og siterer guvernør Deval L. Patrick i delsaten Massachusets.

PØVDE Å GJEMME SEG: Ved hjelp av infrarødt kamera og en robot kunne politiet se akkurat hvor 19-åringen gjemte seg i båten. Mannen ligger hardt skadet på politiet etter pågripelsen. Foto: REUTERS / Massachusetts State Police / NTB scanpix
PØVDE Å GJEMME SEG: Ved hjelp av infrarødt kamera og en robot kunne politiet se akkurat hvor 19-åringen gjemte seg i båten. Mannen ligger hardt skadet på politiet etter pågripelsen. Foto: REUTERS / Massachusetts State Police / NTB scanpix Vis mer

Men politiet fikk også mye hjelp fra observante vitner. En av dem var hardt skadde Jeffrey Bauman, som i ørska etter narkose etter å ha amputert beina ved knærne, ba om penn og papir. Der skreiv han: «Sekk. Så fyren, så rett på meg.».

Da FBI raskt kom til sykesengen, formidlet Bauman, at en mann med solbriller og svart baseball caps hadde gått rett opp til ham, plassert en svart sekk på bakken og gått unna.

London-inspirert Jakten på Boston-bomberne var inspirert av hvordan man etterforsket bombinga i London i 2005. Da klarte man å plukke ut fire mistenkte etter fem dager etter å finkjemmet hundrevis videofilm fra overvåkingsvideoer rundt om i London. 

Forskjellen denne gangen var at folk på eget grunnlag jaktet bomberne, gjerne på falske eller manglende grunnlag. På sosiale medier ble tusenvis av bilder spredd. Ifølge Washington Post ble folk på egne forum bedt om å se etter folk med ryggsekk for  så å bygge teorier ut i fra det.

- Hvis de ser mistenkelige ut, så legg dem ut. Så vil folk prøve å følge deres bevegelser ved å bruke alle bildene, skal en moderator på Reddit.com ha anmodet.

Bilder fra publikum var avgjørende for politiet. Samtidig var publikums egne etterforskning til hinder for egentlige etterforskningen. Det var en av grunnene til hvorfor politiet valgte å gå ut med bilde av de etterlyste mennene, for å stoppe spekulasjoner og mistenkeliggjøring av feil personer, skriver avisa.

FINKJEMMER: Krimteknikere finkjemmer åstedet etter eksplosjonene. Foto: REUTERS / Adrees Latif / NTB scanpix
FINKJEMMER: Krimteknikere finkjemmer åstedet etter eksplosjonene. Foto: REUTERS / Adrees Latif / NTB scanpix Vis mer