Avslørt av DNA-spor etter fire år

Tobarnsmora ble voldtatt i oppgangen til sitt eget hjem sommeren 1998. Nå er en 33-åring siktet for ugjerningen. DNA-prøven hans matchet de biologiske sporene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den marokkanske mannen satt allerede varetektsfengslet for andre forhold. I går ble fengslingen forlenget med fire uker i Oslo forhørsrett, etter at siktelsen ble utvidet til å omfatte voldtekten av tobarnsmora på Holmlia.

Full klaff

Mannen samtykket i at hans DNA-prøve ble sjekket mot sporregisteret til Kripos. Der ligger det biologiske materialet som ble funnet på tobarnsmora, i tillegg til biologiske spor fra en rekke andre åsteder.

Ifølge politiet matcher prøven til mannen fullstendig med sporene som ble sikret etter den grove voldtekten i juli 1998.

- Dette er første gang vi får en slik match i sporregisteret i en voldtektssak.

Det sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen til Dagbladet.

Bistandsadvokat Inger Lise Sætren mener tobarnsmora var nær ved å bli drept i overfallet.

- Hun ble angrepet bakfra i oppgangen til sitt hjem. Hun ble utsatt for kvelningsforsøk, og det som trolig reddet henne var at hun spilte død, forteller Sætren.

Politiet kan slik lovverket er i dag ikke sjekke en DNA-prøve opp mot sporregisteret uten samtykke fra prøvens «eier», hvis det ikke foreligger skjellig grunn til mistanke. Sætren mener at loven må endres slik at politiet kan få lettere adgang til å ta prøver.

Stor påkjenning

- Jeg kan ikke se hvem denne bestemmelsen skal beskytte. Det har vært en stor påkjenning for min klient å vite at denne personen har vært på frifot. Hun er svært lettet og glad for at mannen er pågrepet, sier Sætren.

33-åringen står ifølge siktelsen også bak drapsforsøk og voldtekt av fem østeuropeiske kvinner i Oslo.

- Han har foreløpig ikke tatt stilling til den siste siktelsen. Når det gjelder de andre forholdene han er siktet for, nekter han straffskyld, sier hans forsvarer, Jan Christian Kvanvik, til Dagbladet.