Avslørt av dødskamp

Politiet mener 41-åringen ble avslørt fordi sykepleierstudenten Anne Slåtten klarte å klore overfallsmannen i ansiktet. Nå sjekkes drapssiktede mot det uoppklarte drapet på Trude Espås i Geiranger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FØRDE (Dagbladet): Politiet tok spyttprøver av 1232 menn i jakten på Anne Slåttens drapsmann. Prøve 1064 ga full klaff.

Slåtten kjempet en desperat kamp mot overfallsmannen i skogbrynet ved Angedalsveien ikke langt fra Førde sentrum. Under neglene til drapsofferet skal kriminalteknikerne ha funnet overflateceller, som ekspertene klarte å dyrke frem to DNA-profiler av.

Pågrepet på sagbruk

En 41 år gammel mann fra nabokommunen er siktet for forsettlig drap, etter at hans DNA-profil stemte med sporene som skal ha blitt funnet under Anne Slåttens negler.

Drapet på Anne Slåtten har i flere måneder vært et mysterium for politiet. 12. juni fikk etterforskerne i Førde beskjed fra Rettsmedisinsk Institutt om at de hadde funnet ukjent DNA-materiale på åstedet. Omfattende DNA-testing startet.

22. september ble 41-åringen, som nå er siktet for drapet, innkalt til avhør. Han avga også DNA-prøve. Torsdag ettermiddag fikk drapsjegerne beskjed om at hans DNA-profil stemte med to profiler som ble funnet på åstedet.

Ute på byen

41-åringen ble i går varetektsfenglet i fire uker med brev- og besøksforbud i Sunnfjord Tingrett. Mannen, som er født og oppvokst på slektsgården i nabokommunen, ble

pågrepet på sagbruket der han jobber klokka 16 torsdag. Han er skilt og har i en årrekke bodd aleine i ei hytte på gården.

Politiet sikret seg to DNA-profiler på åstedet der Anne Slåtten ble drept. På den ene var det full treff, mens den andre blir definert som en nesten fullverdig DNA-profil. Nå starter arbeidet med å avhøre den siktedes familie og venner. Politiet jobber også med å kartlegge mannens bevegelser drapsnatta.

- Vi har utelukket den ene 'hettemannen' og står igjen med den som skal ha kommet ut fra krattet ved funnstedet. Dette, og om den siktede er 'haikeren', håper vi den videre etterforskningen vil gi svar på, sier Fonn. 41-åringen var ute på byen i Førde drapsnatta, og hevder han dro hjem etterpå.

Espås-drapet

Også for etterforskerne i Espås-saken er den siktede 41-åringen interessant, og politiet ønsker å få kartlagt om mannen har vært i Geiranger det aktuelle tidsrommet i 1996.

- Vi er helt klart interessert i å få kartlagt om den siktede mannen i Førde også kan ha vært i Geiranger i perioden rundt drapet på Trude Espås, sier lensmann Jens Arne Hessegjerde.

Bygd i sjokk

- Som jeg har sagt før ville det vært aldeles fantastisk om det skulle samme person. Likhetspunktene har til nå vært ungt kvinnelig offer og en ukjent gjerningsmann. Ellers blir dette selvsagt spekulasjoner, sier Hessegjerde.

41-åringen er tidligere straffedømt blant annet for brudd på vegtrafikkloven.

- Det er en svært alvorlig siktelse, og han har aldri vært fengslet for noe tidligere. Han har det veldig tøft nå, sier mannens forsvarer advokat Ivar Blikra. Siktede påkjærer varetektsfengslingen til Gulating Lagmannsrett.

I bygda der mannen bor, ristet naboene vantro på hodet i går.

_1Vi er sjokkerte, det er klart. Du blir rystet når du hører noe sånt. Det gjør noe med ei lita bygd. Hvis han har gjort dette er det tragisk for både han og familien, sier en kamerat av den siktede. Han omtaler siktede som en omgjengelig kar.

Var på jobb

På mannens arbeidsplass ble det holdt informasjonsmøte i går. En av 41-åringens kollegaer forteller at mannen har jobbet ved bedriften i en årrekke.

- Jeg kjenner ham som en kjekk kar. Vi kan ikke tro at han har gjort noe slikt. Han har vært på jobb hele tida etter at drapet skjedde.

MOT OPPKLARING: Politiet i Førde, her representert ved lensmann Kjell Fonn og poiltiadvokat Sissel Kleiven, pågrep torsdag en 41 år gammel mann for drapet på Anne Slåtten. Mannen ble i går varetektsfengslet i fire uker.